Ziua când drumurile vor duce, din nou, la Roma. Top 10 obiective superbe de neratat
Ziua când drumurile vor duce, din nou, la Roma. Top 10 obiective superbe de neratat

Sunt o călătoare visătoare, iar Roma era de ceva vreme pe lista mea de travel. În februarie, drumurile mele au dus, în sfârșit, spre orașul etern. Nimic nu părea să prevestească, atunci, ceea ce avea să se întâmple. Acum, Roma și-a închis porțile, însă știm că doar pentru o vreme. Vom trece peste această perioadă, iar orașul etern ne va primi din nou: mai frumos ca niciodată, cu aerul lui boem, cu mirosul inconfundabil al cafelei și al croisantului cum numai acolo le găsești, cu cea mai bună înghețată din lume, cu oameni faini și străzi colorate. Este orașul care îţi oferă bogăţia lui spirituală, căldura mediteraneană, dar și istoria zbuciumată, povestită de zidurile vechilor cetăţi.

Am plecat spre capitala Italiei cu dorința de a descoperi cât mai multe locuri dintr-un oraș minunat, fără prea multe planuri stabilite de dinainte, dar cu câteva obiective clare de bifat. Cu harta în mână sau cu ochii pe Google Maps, am descoperit clădiri, statui sau biserici cu povești străvechi și detalii arhitecturale unice. Italienii sunt unici. Sunt gălăgioși și zâmbitori, agitați și când vorbesc ai senzația că acu-acu se iau la bătaie. Gesticulează non-stop și o fac cu un farmec aparte. N-am cum să nu-i iubești.

10 OBIECTIVE TURISTICE DE VĂZUT LA ROMA

1.Castelul Sant’Angelo (Castelul Îngerilor).

Inițial, a fost conceput ca mausoleu pentru împăratul Hadrian și urmașii lui, ulterior, a fost modificat în castel pentru papalitate. Este impresionat, chiar dacă l-am admirat doar din exterior. Îmi pare rău că nu am intrat, mai ales că oferă o panoramă frumoasă asupra Romei, dar l-am lăsat pentru data viitoare 😉 (fac asta, în fiecare oraș, îmi las locuri de văzut pentru data viitoare).

2. Piața Sfântul Petru și Catedrala San Pietro
Intrarea în catedrală e gratis, însă se stă la rând pentru controlul de securitate. Trebuie să o vezi. E impresionată, impunătoare, și transmite atâta liniște. Găzduiește adevărate comori: cupola lui Michelangelo, baldachinul de bronz a lui Bernini sau Pieta tot a lui Michelangelo. Nu ieșiți din ea până nu aruncați o privire și în Grotele Vaticane, locul unde sunt mormintele tuturor papilor, inclusiv cel al Sfântului Petru și cel al Papei Ioan Paul al II-lea.
Nu rata și urcarea în cupolă. E tot ce trebuie să faci dacă vrei să simți că ai Roma la picioare. Priveliștea asupra Pieței San Pietro e wow. Am urcat la pas toate scările, peste 500. În prima parte a spiralei, scările sunt mai late, iar de la ritmul alert în care se urcă te poate lua cu amețeală, dar nu-i nimic. Te oprești, îți revii și continui. La mine a funcționat. Poți admira și interiorul basilicii, suspendat la aproximativ 70 de metri. Totul e safe, zona e împrejmuită cu plasă de sârmă.


3. Muzeul Vaticanului
Am ajuns spre după amiază, așa că nu am avut foarte mult timp la dispoziție (în jur de ora 16.00 se închide). Am mers țintit spre Capela Sixtină. E impresionantă și nu degeaba este considerată una dintre cele mai prețuite comori artistice ale Europei. Nu sunt chiar o cunoscătoare în ale artei dar, dacă ai citit câte ceva despre Michelangelo sau Botticeli, nu ai cum să nu fii impresionat. Aș fi putut sta ore întregi în acel loc, la fel ca și la statuia lui David din Florența și la fresca Judecății de Apoi, capodopera lui Michelangelo.

4. După ce am admirat Columna lui Traian, bascheții m-au dus la Colosseumul Roman.
Este cel mai mare amfiteatru antic care poate fi vizitat, simbolul Italiei. Clar nu poţi trece prin Roma fără să vezi Colosseumul. Când a fost construit, măsura 48,5 metri, fiind cea mai mare arenă a lumii antice, cu patru etaje și cu 73.000 de locuri pentru spectatori, împărțiți în clase sociale. Planul construcției a devenit un model pentru stadioanele din toată lumea. Dacă timpul îți permite și te mai țin bateriile, nu rata Forurile Imperiale.

5.Fontana di Trevi
Capodoperă a secolului al- XVIII-lea, fântâna a devenit faimoasă grație filmului “La Dolce Vita”. Este plin de turiști care vin să facă fotografii, dar și să-și pună o dorință. Am aruncat și eu trei monede cu mâna dreaptă peste umărul stâng 😉 Nu poți pleca de aici fără să-ți cumperi cel puțin o înghețată de la gelateriile din jur, iar la doi pași dai și peste Pantheon, supranumit „Templul tuturor zeilor”. Este cea mai bine conservată clădire romană și cea mai importantă clădire veche din lume cu acoperișul original intact. Partea cea mai impresionantă este cupola uriașă, cu gaura celebră în vârf (Ochiul Pantheonului).

6. Dacă ajungi la Roma, nu rata Treptele Spaniole!
Sunt 135 la număr și cele mai largi din Europa. Este aglomerație, iar polițiștii strigă din 5 în 5 secunde: “Up, up, up”…la primul nivel, pentru că, din vara lui 2019, este interzisă așezarea pe trepte. La nivelul doi, e mai liniște și poți sta și admira orașul, oamenii, florile, piața. La capătul treptelor, se află biserica Sfintei Treimi (Santissima Trinita dei Monti). Merită să vezi de aici cum apune soarele peste “bella Roma”.

7. Și dacă tot am ajuns la Treptele Spaniole, am luat-o spre Parcul Borghese.
Se întinde pe o suprafață de 80 de hectare. Este refugiul perfect din inima unui oraș aglomerat într-o zi normală cu soare plăcut. Sunt lacuri, fântâni, temple, mici vile. Toate pot fi descoperite în uriașul parc.

8. Poate, cel mai pitoresc loc pe care-l vei vizita în Roma: cartierul Trastevere.
Se întinde pe malul drept al Tibrului, are un farmec aparte și emană o atmosferă tipic italienească. Străzile înguste și pietruite, florile și plantele agățătoare, terasele vesele, muzica, oameni care cântă înăuntru sau în balcoane, italieni care cărțile la colțul blocului, sau citesc ziarul, toate acestea creează o atmosferă de “dolce far niente” din care nu ai vrea să te rupi.  N-ai cum să nu-i iubești!

9.Piazza Venezia
Aici este impresionantul monument din marmură albă, Vittorio Emanuelle. Am trecut și pe la Circus Maximus, grădina cu portocali Giardino degli Aranci și Basilica Santa Sabina.

10. Nu rata o plimbare pe malul Tibrului, o plimbare prin Piața Sfântul Petru noaptea, pune o vedere celor dragi de la Poșta Vaticanului 😊, bea un pahar de aperol spritz sau un limoncello sau un cappuccino.

CUM AJUNGI? ZBORURI IEFTINE SPRE ROMA
Am zburat de pe aeroportul din Cluj, cu Wizz-ul, și am aterizat pe aeroportul Ciampino. Biletele le-am cumpărat în decembrie și am plătit 138 de lei dus/întors.
De la aeroportul Ciampino am luat autobuzul până la Gara Temini, prețul biletului fiind de 6 euro, iar de la Gara până la hotel am luat transportul în comun, prețul biletului fiind de 1,5 euro.

CAZARE IEFTINĂ LA ROMA

Am ales un hotel aproape de Bassilica Sf. Petru din Vatican și Castelul Sant’ Angelo, pentru care am plătit 400 de lei/persoană pentru patru nopți. A fost tare bine, un loc pentru că am fost aproape de toate obiectivele turistice, iar locul este unul curat și drăguț, cu personal foarte amabil.

PREȚURI PENTRU OBIECTIVE TURISTICE LA ROMA

Bilet cupola Basilica Sf. Petru – 8 euro pe scări sau 10 euro cu liftul care nu te duce până în vârful cupolei.
Muzeul Vaticanului – 17 euro
Coloseum – 16 euro și mai poți intra cu biletul la forumul roman si dealul Palatino.

***Acesta este un guest post by Claudia Bonchiș. Ai și tu o poveste de călătorie? Trimite-ne fotografii din vacanța ta, împreună cu un text în care să descrii experiența ta, pe adresa de mail contact@calatorinbascheti.ro, iar cele mai frumoase povești vor fi publicate pe blogul nostru.

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii prieten cu noi pe Facebook