România are o diversitate turistică deosebită, cu locuri și zone potrivite oricărui tip de călător: de la superba Deltă a Dunării, până la cascadele neștiute din Banatul Montan, la delta de stufăriș ascunsă în inima Transilvaniei sau la castele și cetățile medievale maiestuoase. Și lista ar putea continua. Încă avem multe de descoperit și de văzut, la noi, acasă. Am ales doar 10 dintre comorile noastre, care merită explorate, vara aceasta, și care trebuie să fie puse pe lista de călătorii.
1. Delta Dunării
Unde? Delta Dunării, Dobrogea, cea mai bine conservată dintre Deltele Europei, 3446 de kilometri pătrați. Este în patrimoniul mondial UNESCO din 1991 și este considerată rezervație a biosferei.
Delta Dunării este acea bucată de Românie rămasă autentică, ca și cum ar fi încremenită în timp. Te va fascina din prima clipă când vei ajunge aici, între canale și stufăriș. Nu va veni să crezi că există atâta frumusețe în simplitatea peisajelor naturii. Fie că te duci la Jurilovca, la Mila 23, Sfântu Gheorghe, Sulina sau Crișan, pământul acesta fermecat dintre ape îți va oferi relaxare și o vacanță atipică, la noi, acasă. Este natură pură, cu pelicani, lebede și apusuri sau răsărituri, care îți taie respirația, cu oameni simpli, care îți gătesc bucate tare gustoase din ceea ce le oferă Dunărea. Pe noi Delta Dunării ne-a fascinat și tot ne-am întors aici pentru liniștea și relaxarea pe care ți le oferă acest tărâm magic, unic în Europa.
Unde te cazezi? Locuri de cazare de vis în Delta Dunării, vezi AICI!
2. Cascada Șușara
Unde? Sasca Montană, județul Caraș-Severin.
Cascada Șușara, formată pe pârâul cu același nume, se află în Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița, în pitoreștii Munții ai Locvei. Din comuna Sasca Montană, se ajunge pe un traseu ușor de o oră, superb, în care poți observa și alte căderi de apă mai mici și chiar un mic lac turcoaz.
Ultima porțiune de traseu este puțin mai dificilă, pentru că ori treci prin apă, ori pe lângă stâncă, unde poți să te sprijini de cabluri. Apa cade de la 15 metri înălțime, spectaculos, în două trepte, pe mușchii verzi și creează un decor de vis.
Cum ajungi? Din capătul comunei Sasca Montană, există un indicator care îți spune că intri în Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița. De aici, urmează traseul cu cruce albastră până la cascadă.
Unde te cazezi? Vezi o cazare spectaculoasă în zonă, aici!
3.Ștufărișul de la Sic
Unde? Satul Sic, județul Cluj, la 40 de kilometri distanță de Cluj-Napoca.
Îți vine să crezi că avem o deltă superbă, chiar în inima Transilvaniei, în județul Cluj? Stufărișul de la Sic, din satul cu același nume, este o rezervație naturală de interes național, arie protejată, care se întinde pe 505 hectare. Ce vei găsi aici? Sunt zone mlăștinoase, cu stufăriș, unde poți vedea diferite specii de animale și plante. De altfel, ,,Stufărișul de la Sic’’, este considerat a doua cea mai mare întindere de stuf din România, după Delta Dunării. Te poți plimba aici pe un podeț de lemn, lung de un kilometru, ca să te poți bucura de măreția naturii.
Unde te cazezi? Vezi locuri de cazare în Cluj, aici!
4. Pietrele Doamnei, Rarău
Unde? Masivul Rarău, DJ 175 B, Bucovina, județul Suceava
Aproape de orașul Câmpulung Moldovenesc, din județul Suceava, se află Masivul Rarău, cu Pietrele Doamnei, Piatra Șoimului și Popchii Rarăului. Locul este tare frumos și merită o vizită, pentru că, de aici, puteți face numeroase drumeții în zonă și puteți admira de sus împrejurimile. Legendele spun că, în 1541, domnitorul Petru Rareș și-ar fi ascuns aici familia și averea ca să scape de tătari. Când au atacat zona, năvălitorii au fost uciși de bolovanii care au căzut de pe munte. Este un mic colț de rai, care merită explorat, pe îndelete.
Vezi locuri de poveste unde să te cazezi în Bucovina, AICI!
5. Giardini di Zoe
Unde? Banpotoc, județul Hunedoara, la 16 kilometri de Deva.
Vreți să vedeți un colț autentic ca-n Italia, dar la noi în România? La Banpotoc, în Hunedoara, un italian a amenajat o grădină uimitoare, cu iz aristocrat, care se întinde pe 3,5 hectare. Ce te va uimi aici este felul ingenios în care plantele completează perfect decorul împreună cu vasele și coloanele aduse chiar din Italia. Cei mici vor fi încântați de explozia de culoare și de frumusețe.
Program: Luni – Duminică: 9.00 – 20.00.
Cât costă? 20 de lei.
Unde te cazezi? Vă puteți caza la Deva, la Conacul Archia, un loc superb, cu piscină, unde cei mici pot lua și lecții de echitație. Vezi aici cât costă o noapte de cazare!
6. Cetatea Făgărașului – fortăreața care nu a fost cucerită vreodată
Unde? Cetatea Făgărașului – Făgăraș, strada Mihai Viteazul numărul 1, DN 1. Poți ajunge și cu trenul până la gara din Făgăraș.
Cetatea Făgărașului este considerată una dintre cele mai frumoase cetăți din lume și una dintre cele mai bine conservate cetăți medievale din Europa de Est. Este cunoscută ca fiind „cetatea care nu a fost cucerită vreodată„, deși de-a lungul secolelor tumultoase, încă din anii 1500 și până în secolul al XIX-lea, a fost atacată de 15 ori însă fortăreața nu a cedat. Vezi întreaga istorie a Cetății Făgărașului, aici!
Unde te cazezi? Vezi locuri de cazare în zonă, aici!
Program de vizitare:
Luni, închis, marți-vineri: 8.00-17.00, sâmbătă-duminică: 9.00-17.00.
Cât costă? Adulți: 30 de lei, elevi și studenți: 10 lei, pensionari: 15 lei, gratuit pentru copiii sub 7 ani, persoanele cu dizabilități și însoțitori.
7. Băile Romane
Unde? la 5 kilometri de Geoagiu-Băi, județul Hunedoara, la 35 de kilometri de Deva, pe Valea Geoagiului.
Băile Termale Romane – Germisara au fost, inițial, băile dacilor, potrivit descoperirilor arheologice din zonă. Castrul roman a fost ridicat aici, după cucerirea Daciei, în secolul al II-lea d. Hr, pe locul unei cetăți dacice, iar romanii au amenajat locul numindu-l ,,Thermae Dodonae”. Zona era frecventată de aristocrație, datorită apelor termale și a proprietăților sale curative. Astăzi, dacă ajungi aici, termele s-au conservat destul bine, păstrându-și aceleași proporții ca în antichitate, ca acum mai bine de 2000 de ani. Nu și izvorul termal. O dată cu construirea stațiunii de la Geoagiu-Băi, în anii ’80, apele au fost redirijate către alte bazine.
Unde te cazezi? Vezi aici unde poți să te cazezi în Geoagiu-Băi.
8. Satul Gărâna
Unde? La 1000 de metri altitudine, lângă Muntele Semenic, la 40 de kilometri distanță de Reșița, județul Caraș-Severin.
Cu siguranță, ai auzit de acest sat din Banat, care a fost pus pe harta turistică a lumii, datorită celebrului Festival de Jazz, care are loc, aici, în fiecare an. Vino la Gărâna să vezi un crâmpei de viață care se scurge lent, în armonie cu natura, și care îți va umple sufletul de bucurie. Casele, cu o arhitectură simplă, specific germană, sunt dichisite și aranjate perfect, ca într-o simetrie nescrisă, fiecare cu un simbol la poartă: un cocoș de fier, o inscripție pe varul alb sau cu porți colorate în alb și verde, impresionante. Și e liniște, multă liniște, doar cocoșii zorilor îți tulbură starea de bine pe care ți-o dă acest loc.
Unde te cazezi? Sunt numeroase locuri de cazare la pensiunile localnicilor. Noi am ales să stăm la Pensiunea Gotschna, un loc făcut cu suflet, din suflet, cu mâncare tradițională cu gust și cu gazde primitoare și vesele.
9. Chidea, satul de piatră din Apuseni
Unde? Chidea, comuna Vultureni, județul Cluj: la 44 de km de Cluj-Napoca, la 353 de km de Timișoara, la 490 de km de București, la 405 km de Iași.
Chidea este ca un muzeu în aer liber. Totul aici este făcut din piatră extrasă de la trei cariere din zonă. Ceea ce ne-a impresionat a fost cât de bine și-au păstrat localnicii tradiția de câteva sute de ani, în contrast cu construcțiile moderne, ce se înalță haotic în alte zone ale țării. Acest sat nu este doar de vizitat pentru cei care caută locuri mai puțin populare, ci și un exemplu de cum tradițiile pot fi păstrate vii, într-o lume care se schimbă rapid.
Unde te cazezi? Vezi aici unde te cazezi în Chidea
10. Vâltorile din Maramureș
Unde? Valea Cosăului, Valea Chiuzbăii, Budești, Ieud, Săpânța, Sârbi, Glod, județul Maramureș.
Maramureșenii nu au uitat de tradițiile străvechi și se încăpățânează să le păstreze cu sfințenie, chiar dacă vremurile s-au schimbat și au fost și ei invadați de modernitate. Încă au în case costume populare, cergi făcute din lână și covoare tradiționale, pe care le spală, în apropierea marilor sărbători, la vâltoare, ca acum sute de ani. Vâltorile au rezistat, de-a lungul timpului, și încă sunt folosite de localnici și sunt dovada vie a ingeniozității oamenilor de la munte, care, în condiții vitrege, au știut să se folosească de puterea naturii pentru a supraviețui. Specialiștii spun că spălatul la vâltoare face țesăturile din lână mai dense, pentru că acestea intră la apă.
Unde te cazezi? Sunt numeroase locuri tare frumoase de cazare în Maramureș. Îți recomandăm locații precum Poieni 39, Glodeanca. Le găsești în lista alăturată. Vezi aici lista completă a locurilor de cazare din Maramureș.
Călătorii inspirate vă dorim!
***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și a gestionării pachetului de vacanță aparțin exclusiv proprietarilor pensiunii.
***Calatorinbascheti.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE prin butonul de share Facebook de mai jos.