10 trucuri bune de știut, pentru cea mai tare vacanță din viața ta
10 trucuri bune de știut, pentru cea mai tare vacanță din viața ta

La început, când am ieșit prin lumea largă, am fost o turistă perfectă, recunosc, ca orice om, la primii lui pași. Nu știam ce înseamnă să călătorești altfel decât organizat, în tururi, în autocare, cu ghizi sau cu gașca de amici după mine. Însă după 12 ani de străbătut continentele – din America de Sud până-n Asia, Africa și înapoi în Europa – am învățat să călătoresc diferit. Pe gustul meu, în ritmul meu. Asta vreau să împărtășesc cu voi azi. 

1. SĂ VEZI LUMEA E O PROVOCARE!

Cu fiecare călătorie, mi-am dat seama că a descoperi un loc nu este despre a sta ore întregi la cozi, în fața Muzeului Madame Tussauds din Amsterdam, de exemplu, sau a plăti un bilet scump ca să te dai o tură cu roata din Londra, ori a rezista cozilor enorme cu sute de oameni care vor să vadă, în același timp, cu tine priveliștea din Turnul Eiffel. Să vezi lumea este, de fapt, o provocare: să te pui în situații neprevăzute și să vezi cum reacționezi, să te cunoști pe tine, să ieși din pătrățica ta comodă de acasă și să nu bați aceleași poteci bătătorite. Un turist călătorește cu turma, un călător descoperă oameni și locuri faine, netrecute pe hartă, de fapt, viața autentică a locului.

2. CĂLĂTORIA NU E O LISTĂ DE CHECK IN

Un turist “bine organizat” pleacă de acasă cu planuri exacte pentru fiecare zi: ce obiective are de văzut, cât timp îi ia, cât costă, cu ce ajunge. E ca și cum ai bifa lista de cumpărături: check, check, check! Am văzut și aia și aia și aia… Obositor, nu? Un călător pleacă de acasă cu ceva idei despre ce are de văzut și se orientează la fața locului. Depinde cum bate vântul! Și nu disperă dacă nu a vizitat, de exemplu, Muzeul Pablo Picasso din Malaga. Apropo, eu l-am ratat, căci m-au fascinat, mai mult, străzile colorate din jur.

La fel, nu am reușit să văd nici celebrele temple din Bangkok, căci am găsit o piață locală din apropiere și nu m-am dat dusă de acolo. Cât despre temple, am găsit unul în drumul meu. Nu era picior de turist și am stat în liniște alături de călugării buddhiști, care, la plecare, mi-au dăruit o mică statuie.

3. RĂTĂCEȘTE PE STRĂZI!

Nu alerga după locurile marcate pe hartă, unde alte sute de turiști ca tine vin să facă poza perfectă. Fii călător! Vorbește cu localnicii la o tavernă de nicăieri, mergi pe o cărare neumblată care te va duce, undeva, perfect, ia un autobuz la întâmplare și descoperă ce este la capătul lui, rătăcește pe străzi fără reper și vezi unde ajungi, mergi pe o plajă și vezi ce se ascunde dincolo de zare.

Așa am nimerit în Capul Verde, pe o plajă sălbatică, netrecută pe nicio hartă, știută doar de surferi. Un loc grozav! Bine, m-am ales cu o insolație zdravănă, căci am mers ceva kilometri într-un soare crunt. Dar a meritat tot efortul.  Nu e cool să nu știi ce te așteaptă după colț? Descoperă, învață și have fun!

4. VEZI LUMEA ÎN RITMUL TĂU!

Excursii cu autocarul?! Păi, e tot ce urăsc eu mai mult. Un turist asta face, prima dată, când ajunge la cazare, se interesează ce excursii organizate poate face. Sau, mai prevăzător, și le cumpără din țară, ca nu cumva să rateze obiectivul. Excursiile la comun nu sunt chiar o încântare:  autocarul e plin, e haos, balamuc în toate limbile pământului. În plus, nici nu ai timp să stai cât vrei tu, pentru că te zorește lumea să pleci spre următorul obiectiv. So, vezi lumea în ritmul tău, după cheful tău, după cum te trezești dimineața.

Nu pierzi nimic dacă stai la un mal de mare de vorba cu un localnic, ba chiar, ești mai câștigat, decât să alergi bezmetic să fii în același loc cu sute de oameni, iar seara să zici: “wow, am văzut nu știu ce templu”, preț de 5 minute, când, de fapt, tu nu ai avut timp să explorezi împrejurimile și nici măcar loc să faci o poză bună. În insula Phi Phi Lee, am stat doar jumătate de oră și tot ce am înțeles din plaja aceea superbă, a fost doar aglomerația.

5. CĂLĂTOREȘTE CU ORICE MIJLOC DE TRANSPORT!

Un călător își face timp să savureze, pe îndelete, un loc și ajunge acolo cu autobuzele localnicilor, metroul, cu tuk-tuk-ul, ori cu pasul, cu ce este mai la îndemnă. Nu ai nevoie de ghid permanent să-ți explice tot. Te poți informa înainte despre ce ai vrea să vezi. În China, am nimerit într-un autocar cu zeci de chinezi, cu ghid în chineză, și nimeni nu știa engleză, căci mi-au greșit transportul. La ce mi-a folosit? Ca să nu mai zic, în Tunisia, m-am trezit la 4 dimineața, eu și trei autocare, să vedem răsăritul de soare pe lacul roz de… sare. Numai că în ziua aia, a fost ditamai norul. Și n-am văzut nimic.  Timp pierdut, declar nul! 😊

6. FOTOGRAFIILE SE FAC ÎN MINTE!

Un turist adevărat face poze la foc automat, pe repede-înainte! Cât mai multe și postate câte 30, în același timp, pe rețelele de socializare! Să vadă și vecinul și toate neamurile pe unde îi umblă lui picioarele. Nu e rău să mai faci un instantaneu, ici-colo, și să-l pui pe Insta, însă, în vacanță, nu fă din asta o activitate permanentă! Bei o bere, pac, o poză, mergi doi metri, pac, un selfie, vezi câteva pietre, pac, o poză de grup. Tu când mai simți locul? Imprimă-ți în minte imaginea din fața ta: mirosuri, culori, atmosferă. Ca și cum ai face o fotografie cu mintea. Îți vei aminti toată viața, mai ceva decât imaginile făcute cu aparatul de fotografiat.

7. CÂT MAI PUȚINE BAGAJE

Călătorului îi șade bine cu două tricouri în geantă, turistului, în schimb, cu două valize grele lipite de fiecare mână. De ce să cari cu tine tot dulapul? Când pleci, contează actele, banii și două-trei schimburi. În ultimii ani, am ajuns ca geanta mea de voiaj să sune mai mult a gol. La destinație, găsesc lucrurile împrăștiate, ici-colo, pentru că nu stau nici prinse cu protecția din interior, atât de puține sunt. Despre cum sa călătorești “light”, am scris aici.

8. ALEGE CAZAREA LA LOCALNICI!

Turistul de profesie, de obicei, alege un hotel frumos, mare, neapărat cu piscină, all inclusive, și aproape de plajă. Ca să aibă tot confortul de acasă, ba chiar mai mult. Diminețile și le petrece umplând farfuriile cu vârf, la aceeași coadă, ca la autoservire, la fel și serile. Între timp, stă la plajă, cot la cot, cu zeci de turiști pe o limbă de nisip. “Not my kind of vacation”. Poți opta, în schimb, să stai în liniște și la localnici, să cunoști o frântură din viața lor adevărată. Când destinațiile îmi permit, experimentez acest lucru. În Seychelles, de exemplu, am stat într-o căsuță colonială veche de vreo 70 de ani, de lemn, cu o verandă generoasă. Diminețile erau o încântare. Savuram cafeaua în liniște și stăteam de vorbă cu proprietara. Am aflat de la ea despre plaje mai puțin umblate și ne-a dat ponturi despre cum să ajungem acolo.

9. ÎNCEARCĂ MÂNCAREA LOCALĂ!

Mâncarea all inclusive, la fast fooduri sau la restaurantele de fițe nu te vor ajuta să cunoști o țară și nici oamenii ei. Alege să guști din produsele locale și din felurile de mâncare servite la mici taverne și chiar atât de blamatul street food. Eu prefer să mănânc pe stradă, deși stomacul meu a cam avut de suferit, nu pentru că mâncarea nu era bună, ci pentru că nu era obișnuit cu atâtea condimente. Gustă, de fiecare dată, ceva nou. În Vietnam, m-am oprit la un local, unde se servea celebra lor supă pho bo, pe care ți-o găteai singur. Pe fiecare masă, era un aragaz și îți combinai singur în supă ce ingrediente voiai. Ce poate fi mai mișto?

10. LASĂ GAȘCA ACASĂ!

Turiștii “vero”pleacă în vacanță, cu cățel și purcel, cu toată familia sau cu toți prietenii. Și să vezi planuri înainte și ședințe adhoc de pregătire a aventurii. Mofturi, pretenții și idei care se bat în cap. Ajung să se certe de vreo 5 ori înainte să pășească pe scara avionului. Călătoria prin lume nu se face în minim doi”, vorba cântecului, ci în… maximum doi. Să ai spațiu să explorezi, să fii tu!

 

 

 

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii prieten cu noi pe Facebook