Pompeii, locul pe care trebuie să-l vezi o dată în viață, ca să înțelegi despre ce e viața
Pompeii, locul pe care trebuie să-l vezi o dată în viață, ca să înțelegi despre ce e viața

Pompeii e o obsesie a mea încă din copilărie și nu îndrăzneam să visez că voi ajunge vreodată acolo. Știu, nu este chiar de departe, însă lumea de atunci îmi părea prea mare. Așa că citeam tot ce prindeam, am tot văzut filmele și documentarele făcute despre orașul roman îngropat de lava vulcanului Vezuviu. Era acel colț de lume tragic, care mă atrăgea ca un magnet. Anii au tot trecut, am tot cutreierat lumea, dar nu am ajuns la Pompeii. Rămânea, cumva, numărul unu pe lista de locuri „must see”. Până când, am zis: „acesta e momentul!”

Am avut emoții mii când am ajuns . Nici eu nu știu de ce. Ca și cum aș fi dat un examen. Poate, pentru că îmi împlineam un vis pierdut, poate, pentru că vedeam mii de ani de istorie, poate pentru că eram, pur și simplu, acolo. La ghișeul de bilete, îmi venea să mă ciupesc de braț și să-mi spun: „Trezește-te, ești la Pompeii”. E o vorbă tare cool: „nu renunța niciodată la visul tău!”. Cam așa a fost cu mine și Pompeii.

Când am ajuns, era liniște, pentru că era dimineața devreme, iar turiștii gălăgioși nu au avut timp să sosească. Mi-am luat biletul și o hartă și am trecut de porți. În față, mi s-a deschis o lume fantastică. O lume pierdută și regăsită. Ce am simțit pe străduțele de piatră îmi va rămâne mereu în amintire. Este miros de cenușă, sau poate mi s-a părut mie, este civilizația romană antică la apogeu, care te lasă cu gura căscată. La propriu.

M-am minunat să văd toate acele lucruri despre care doar citisem. Pompeii arată ca un oraș modern, în toată regula, cu străzi pavate, piațete largi, statui impunătoare, vile cu băi termale, cu amfiteatru și view fantastic.

O civilizație de acum 2000 de ani, care te uimește și nu îți vine să crezi cât de evoluată era acea lume. Aveau sistem de canalizare din tuburi de cărămizi, baruri, cuptoare, și chiar și bordel.

Însă cel mai mult m-au impresionat oamenii „de ghips”, așa cum li se spune. Greu de privit! Sunt scheletele descoperite în cenușa compactă, iar ca să le conserve arheologii din secolul al 19-lea au turnat în jurul lor un ghips rudimentar. Așa a ieșit la iveală, dacă mai era nevoie, dimensiunea dezastrului: oameni și animale, surprinși de devastatoarea erupție în case, pe străzi, în grădini.

M-am plimbat pe străduțe cu orele, am rătăcit în voie peste tot. Mi-a plăcut să intru în case și să mi închipui ce fel de oameni trăiau acolo. Este un sentiment copleșitor, vă zic. Pompeii e un fel de “wake up call”. Realizezi, brusc, deși știi prea bine, că viața e fragilă, că ne facem griji și ne stresăm pentru nimic, că trebuie să trăim conștient azi, să ne bucurăm de tot, căci mâine… “you never know”.

DE ȘTIUT:
Pompeii și Herculaneum au fost descoperite, întâmplător, în 1738, în timpul lucrărilor de construcție pentru palatul regelui Charles al III-lea de Bourbon, perfect conservate sub tone de cenușă și lavă. Mulți dintre cei peste 20.000 de locuitori ai orașului au reușit să fugă și să se salveze. La Pompeii, au fost găsite 1150 de trupuri, din cele peste 2000 de victime estimate că ar fi fost prinse de lavă. Și acum se mai fac săpături, orașul nu este în totalitate scos la lumină.

Ca o ironie a sorții, Pompeii a fost distrus pe 24 august în 79 d.Hr, la numai o zi după sărbătoarea Vulcanalia, dedicată zeului focului, Vulcanus.

CUM AJUNGI?
În Pompeii, poți ajunge din Napoli. Din Gara Centrală, pe linia circumvesiana, faci cam o oră, iar biletul costă 3,90 euro. Intrarea în situl arheologic este în jur de 15 euro de persoană. Se poate ajunge și de pe coasta Amalfi, cu autobuzele SITA până la Sorrento și de acolo cu trenul până la Pompeii.

CÂT COSTĂ?
Sunt numeroase curse low cost spre Napoli, iar dacă nu mergeți în sezon puteți găsi un bilet de avion dus-întors chiar și cu 300 de lei. Cazare puteți găsi online cu 70-80 de euro pe noapte.

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii prieten cu noi pe Facebook