Știți sentimentul acela când mergem în străinătate și ne tot mirăm de clădirile curate, de serviciile impecabile, de infrastructură și de câte și mai câte? Nu ne putem abține să nu facem comparație cu România. Ne tot întrebăm când vom avea și noi orașe ca afară. Știți vorba aceea: “cu o floare nu se face primăvară”. Noi nu credem deloc în ea, ba dimpotrivă, știm și am văzut cu ochii noștri că se poate. Acea singură floare poate fi molipsitoare și se numește simplu: Oradea sau noua Vienă a Europei.
Ceea ce vrem să vă spunem din start este că acest articol nu are nici cea mai mică urmă de politic ci, pur și simplu, vrem să vă arătăm un loc care ar putea să ne inspire și să ne arate că există speranță și în România. Se poate și la noi atunci când vrei să faci ceva pentru oameni și pentru confortul lor.
Până la urmă, occidentul e doar la un pas de locul acesta, iar dacă te uiți în curtea altora chiar știi ce ai de făcut. Așa s-a întâmplat și la Oradea, un oraș care, acum 10 ani, era anonim, iar astăzi a devenit destinația de neratat în Europa pentru 2020. Cei care locuiesc aici ne spun că, din punctul lor de vedere, este orașul cu cea mai bună calitate a vieții din România.
Nu e magie și nici vreo întâmplare, ci viziune. Au fost zeci de milioane de euro, bani de la Uniunea Europeană, care s-au cheltuit pentru schimbarea la față a orașului.
Un călător în bascheți vă recomandă ce puteți să vedeți într-un city break la Oradea: Claudia Bonchiș, fost jurnalist, născută în Oradea.
CE TREBUIE SĂ VEZI ÎN ORADEA?
Piața Unirii
Este punctul zero al oraşului. De aici, se poate ajunge uşor la Palatul Vulturul Negru, Palatul Episcopal şi la Biserica cu Lună.
Turnul Primăriei
Este locul ideal de unde orașul poate fi admirat de sus şi de unde puteți face fotografii foarte frumoase. Are o înălţime de aproape 50 m și patru nivele. Turnul este deschis de marți până duminică, între orele 12.00 și 19.00.
Palatul Vulturul Negru
Situat de la pași de Piața Unirii, pasajul interior a fost modelat după Galeriile “Vittorio Emanuele” din Milano. Frumusețea vitraliilor, mozaicurile din pardoseală sau candelabrele impozante nu au cum să nu vă impresioneze. Puteți zăbovi aici la o cafea, pentru că sunt numeroase cafenele şi restaurante.
Biserica cu Lună (Catedrala Adormirea Maicii Domnului)
Biserica cu Lună are un mecanism unic în Europa. Aflat pe turla bisericii, acesta pune în mișcare o sfera de forma Lunii, vopsită în auriu și negru. Sfera urmează mișcarea de rotație a Lunii în jurul Pământului și îi arată toate fazele. Tare, nu? Biserica este în Piaţa Unirii și poate fi vizitată zilnic, între orele 08.00-22.00.
Cetatea Oradea
Și dacă tot ești la Oradea, trebuie musai să vezi cetatea. A fost restaurată în 2015 și a redevenit simbolul oraşului. Este unul dintre cele mai importante monumente arhitectonice medievale din Transilvania. Astăzi, aici se ia pulsul orașului, în incintă, fiind organizate evenimente culturale: de la seri de film până la ateliere meșteșugărești sau întreceri medievale. Situată pe strada Griviței, fortăreața poate fi vizitată de marți până duminică, între orele 9 și 17. (foto: oradea.ro)
Sinagoga Neologă Sion
A treia că mărime din Europa, sinagoga se află pe malul Crișului Repede. Cu o acustică şi o arhitectură deosebită, clădirea a fost ridicată în anul 1878, după modelul unei sinagogi din Nuremberg. Are elemente de Renaştere Italiană, cu o turlă mare centrală, acoperită cu o cupolă înălţată, pe patru arce mari. Strălucirea celor şaisprezece ferestre şi mai ales cea a albastrului azuriu al bolţii creează un efect vizual de neuitat.
Lăcașul se află pe stradă Independenței și poate fi vizitat de marți până duminică, între orele 10.00-19.00.
Bazilica Româno-Catolică
Este cel mai mare edificiu baroc de pe teritoriul României și printre cele mai frumoase bazilici din Europa. A fost construită între 1752-1780, iar împărăteasa Maria Tereza a donat bisericii o orgă ce este funcţională şi azi.
Este situată pe strada Şirul Canonicilor, în interiorul Parcului Complexului Baroc.
Cazare
Prețurile la cazare în Oradea pornesc de la 90 de lei pe noapte. Oferte de cazare găsești aici.
Tip: Daca tot ajungeți în zonă, să nu ratați celebrele plăcinte bihorene cu brânză.
Guest post by Claudia Bonchiș
De reținut:
***Recomandările Călător în Bascheți sunt review-uri și reprezintă strict perceția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii.