Calator in Bascheti

15 obiective turistice din județul Cluj. Ce trebuie să vezi la Cluj
15 obiective turistice din județul Cluj. Ce trebuie să vezi la Cluj

Vrei să cunoști farmecul autentic al Transilvaniei? Vino la Cluj și pregătește-te de drumeție ca să vezi ce minunății ascunde unul dintre cele mai ofertante județe ale României din punct de vedere turistic! De la cetăți medievale la cascade superbe, tradiții autentice sau sate arhaice, cu peisaje bune de pus în ramă, până la mâncare făcută cu gust, Clujul are ce să-ți ofere pentru un sejur de neuitat. Hai cu noi să descoperi, pas cu pas, farmecul inegalabil al Ardealului! Ți-am pregătit, mai jos, un ghid turistic complet cu tot ce ai de văzut și de făcut la Cluj-Napoca și în județul Cluj, plus locuri de cazare spectaculoase.

Obiective turistice din Cluj-Napoca 

Dacă nu ai fost până acum la Cluj-Napoca, este bine să pui pe listă orașul de la poalele Feleacului, pentru că vei fi vrăjit de atmosfera vibrantă a urbei: clădiri istorice impozante, piațete fermecătoare, viață de noapte trepidantă, cafenele, baruri și restaurante de top, festivaluri faimoase, toate te vor face să revii.

Ce poți vizita la Cluj-Napoca: Piața Unirii, Cetatea Clujului, Catedrala Mitropolitană, Muzeul de Artă, Catedrala Sfântul Mihail, Grădina Botanică, Catedrala Mitropolitană, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Parcul Central, Bastionul Croitorilor, Casa Matei Corvin.

Locuri cu belvedere din Cluj-Napoca. De aici, poți admira Clujul de sus: Cetățuia, turnul Catedralei Sfântul Mihail, cimitirul din Mănăștur, Dealul Feleacului, Turnul din Grădina Botanică.

Unde te cazezi la Cluj-Napoca? Ateneea Luxury Rooms este un locul boem, cu aer modern, care te va transpune într-o altă epocă. Vezi aici cât costă o noapte de cazare

Unde mănânci la Cluj-Napoca? Îți recomandăm Visuin, Native, Da Pino, Zama, Barraca, Cimbru.

15 obiective, de neratat, din județul Cluj

1.Salina Turda

Unde? La 30 de kilometri de Cluj-Napoca.

Salina Turda este una dintre cele mai impresionante atracții turistice subterane din lume, care îți oferă experiențe inedite. A fost reamenajată, în anul 1992, și cuprinde Muzeul Mineritului și un parc de distracții aflat la 42 de metri adâncime. Fosta mină de sare, cu o istorie de peste 2.000 de ani, îți oferă ocazia de a explora galeriile subterane spectaculoase, un lac sărat unde se poate face plimbări cu barca și chiar un parc de distracții subteran. Pont: în weekenduri este foarte aglomerat, așa că cel mai bine poți să vii aici în timpul săptămânii, dimineața. Vezi aici unde te cazezi în zonă. 

2. Cheile Turzii

Unde? La 16 kilometri de Turda.

Vrei să stai în natură și cauți și aventură,  Cheile Turzii este locul unde trebuie să vii. Rezervația naturală te va încânta cu peisaje spectaculoase, cu pereți de calcar, care se ridică abrupt deasupra râului Hășdate. Poți face  tiroliană, drumeții, alpinism și escaladă, pe trasee accesibile și marcate. Vezi aici un loc superb de cazare, în zonă, cu piscină!

Oaza de liniște, din mijlocul naturii, cu piscină infinity

3. Stufărișul de la Sic

Unde? Satul Sic, județul Cluj, la 40 de kilometri distanță de Cluj-Napoca.

Stufărișul de la Sic, din satul cu același nume, este o rezervație naturală de interes național, arie protejată, care se întinde pe 505 hectare. Ce vei găsi aici? Sunt zone mlăștinoase, cu stufăriș, unde poți vedea diferite specii de animale și plante. De altfel, ,,Stufărișul de la Sic’’, este considerat a doua cea mai mare întindere de stuf din România, după Delta Dunării. Te poți plimba aici pe un podeț de lemn, lung de un kilometru, ca să te poți bucura de măreția naturii. Vezi locuri de cazare în Cluj, aici! 

4. Cascada Vălul Miresei

Unde? La 6 km de comuna Mărgău, localitatea Răchițele, Cluj. Poți ajunge cu mașina până la aproximativ 800 de metri de cascadă.

Este cea mai frumoasă cascadă din Apuseni și una dintre cele mai spectaculoase din România. Cascada Răchițele, numită, adesea, ,,Vălul Miresei’’ este una dintre cele mai spectaculoase căderi de apă din România. Se află în comuna Mărgău, în Cheile Văii Stanciului, la aproape 1000 de metri altitudine. Traseul până la cascadă este tare frumos, treci prin păduri dese, pe un traseu ușor de făcut. La Cascada Vălul Miresei, apa cade, în două trepte, de la 30 de metri înălțime și creează o perdea de aburi alburii, care dau un farmec aparte acestui loc. Spectaculos este și peretele abrupt de stâncă, pe unde trece șuvoiul de apă cu mare viteză, pe timpul iernii, când îngheață, este locul potrivit pentru pasionații de escaladă pe gheață. Vezi o cazare superbă cu piscină aici!

Mai multe despre Cascada Vălul Miresei, citește aici.

5. Parcul Natural Apuseni

Unde? Se întinde pe teritoriul județelor Cluj, Alba, Bihor.

Apusenii sunt un loc de basm, sălbatic, neatins, pictat în culori vii de natură. Este o arie protejată, care se întinde pe 75.784 de hectare, unul dintre cele mai mari parcuri naturale din România. Poți să îi iei la pas satele și cătunele din zonă și vei descoperi peisaje de basm, oameni de poveste și mâncare tare bună.  Vezi un loc de cazare superb, aici!

Colțul de rai al României, ascuns între munți, pe care trebuie să-l vezi

6. Castelul Banffy 

Unde? Bonțida, județul Cluj, locul unde se ține, anual, Festivalul Electric Castle.

Vei fi uimit de frumusețea și de grandoarea Castelului Banffy. Clădirea principală, cât și alte corpuri din apropiere sunt restaurate atent și poți vedea în interior încăperile de altădată, unde se țin expoziții de artă contemporană, dar și de meșteșuguri tradiționale. Vezi locuri de cazare superbe în zonă, aici! 

Citește mai multe despre Castelul Banffy, aici!

7. Barajul Drăgan

Unde? Localitatea Valea Drăganului , județul Cluj .

Dacă vrei să ai parte de priveliști de poveste, pornește pe Drumul Apusenilor, care te va răsplăti cu peisaje bune de pus în ramă, la fiecare kilometru parcurs. Străbate o zonă muntoasă spectaculoasă, în sălbăticie, natură pură și merită să vii aici, pentru că șoseaua te va purta sus, spre munte, spre Barajul Drăgan sau Floroiu, cel mai mare lac de acumulare din județul Cluj, de unde vei putea admira întreaga zonă.

Vezi aici cazări de poveste în zonă!

 

Barajul are o înălțime de 120 de metri și lungimea coronamentului este de 424 de metri și a fost finalizat în 1987. Lacul de acumulare se întinde pe o suprafață de 292 de hectare și are 112 milioane mc de apă. În zonă, sunt mai multe stațiuni turistice de renume: Stâna de Vale, Valea Iadului, Valea Drăganului.

8. Cascada Ciucaș 

Unde? la 45 de kilometri de Cluj-Napoca, Defileul Hășdate, lângă satul Cornești și Cheia, comuna Mihai Viteazu, județul Cluj.

Cascada Ciucaș se află într-o zonă izolată, în mijlocul unei păduri, este un loc superb, cu natură pură și ape limpezi care curg din munți, cu peisaje de poveste, un mic colț de rai.  Râul Hășdate curge, de la 3 metri înălțime, pe stâncile enorme, și formează, la bază, un lac adânc de vreo doi-trei metri, în care poți să faci baie și hidromasaj gratuit prin forța apei, în două mici scobituri în piatră. Vezi aici un loc superb, cu piscină, unde te poți caza în zonă! 

Citește aici mai multe despre Cascada Ciucaș!

9. Chidea, satul de piatră din Apuseni

Unde? Chidea, comuna Vultureni, județul Cluj: la 44 de km de Cluj-Napoca.

Chidea este ca un muzeu în aer liber. Totul aici este făcut din piatră extrasă de la trei cariere din zonă. Ceea ce ne-a impresionat a fost cât de bine și-au păstrat localnicii tradiția de câteva sute de ani, în contrast cu construcțiile moderne, ce se înalță haotic în alte zone ale țării. Acest sat nu este doar de vizitat pentru cei care caută locuri mai puțin populare, ci și un exemplu de cum tradițiile pot fi păstrate vii, într-o lume care se schimbă rapid. Vezi aici unde te cazezi în Chidea

Citește mai multe despre satul Chidea, aici!

Satul secret, făcut din piatră, pe care trebuie să-l vizitezi

10. Lacul Tarnița

Unde? La 30 de kilometri de Cluj-Napoca.

Lacul Tarnița este locul preferat de relaxare al clujenilor și nu numai. Este un lac de acumulare, construit în anul 1974, situat între localitățile Râșca, Mărișel și Gilău. Are o suprafață de 215 hectare, o lungime de peste 8 kilometri, iar adâncimea maximă este de 70 de metri. Poți veni aici pentru înot, plimbări cu barca, pescuit și relaxare în natură.  Vezi aici unde te cazezi în zonă!

11. Cetatea Bologa 

Unde? Bologa, județul Cluj, la 65 de kilometri de Cluj Napoca.

Dacă ești pasionat de istorie sau de drumeții în natură, îți propunem să vizitezi Cetatea Bologa. Pe noi ne-a impresionat, mai ales că citisem înainte despre istoria ei zbuciumată și despre legendele-i misterioase. Cetatea Bologa este considerată a fi una dintre cele mai vechi cetăți regale din Transilvania și una dintre cele mai vechi și bine conservate fortificații medievale din România. Vezi aici locuri de cazare, în Cluj!

Citește mai multe despre Cetatea Bologa, aici!

Cetatea misterioasă, din inima Transilvaniei, pe care orice român trebuie să o vadă

12. Comuna Mărișel 

Unde? Mărișel, județul Cluj – la 12 km de Lacul Beliș, 50 de km de Parcul Național Apuseni, la 52 de km de Cluj Napoca.

Mărișel este cea mai mare comună ca suprafață locuită din lume, aflată la 1250 de metri altitudine, întinsă pe mai bine de 100 de kilometri pătrați, printre munți, văi și lacuri, și este considerată minunea munților Apuseni. Și, pe bună dreptate, pentru că o dată ce vei ajunge aici, vei vedea peisaje greu de uitat și îți vei dori să revii. Vezi aici un loc de cazare, cu mâncare bună, din Mărișel!

Citește aici mai multe despre Mărișel!

13. Clyde Town 

Unde? Valea Radului, Cluj-Napoca.

Clyde Town este un oraș mic american, la fel ca cele din Vestul Sălbatic, reconstituit, bucată cu bucată, din lemn, în cel mai mic detaliu, lângă Cluj-Napoca. Are biserică, frizerie, poștă, școală, hotel, bar, chiar și capelă și cimitir. Este ideea nebunească a unor tineri, care și-au vândut tot ce aveau în oraș, și s-au mutat într-o zonă verde, la țară. Pasionați de Vestul Sălbatic, s-au gândit să facă aici o replică la scară mai mică a orașelor americane din acele vremuri tulburi. Locuri de cazare în zonă, vezi aici! 

Citește aici mai multe despre Clyde Town!

America? E în România. Orașul ca-n Vestul Sălbatic, din inima Transilvaniei

14. Muntele Băișorii și Stațiunea Muntele Băișorii

Unde? La 50 de kilometri de Cluj-Napoca.

În Apuseni, dacă vrei să faci drumeții, să explorezi trasee montane sau schi , în timpul iernii, poți veni la Muntele Băișorii, în stațiunea cu același nume. Locul te va răsplăti cu priveliști spectaculoase și multă liniște. Vezi aici locuri de cazare, la Băișoara!

15. Mănăstirea Nicula

Unde? Nicula, la 50 de kilometri de Cluj-Napoca.

Mănăstirea Nicula este un important centru de pelerinaj, cunoscută pentru icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, care atrage, anual, mii de credincioși,  pe 15 august, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Mănăstirea este întemeiată, în secolul al XVI-lea, și este un loc unde poți să vii pentru liniște și rugăciune.

Vezi aici unde te poți caza, în zonă!

Ce mai poți vedea în județul Cluj: Castrul Roman Potaissa, Laguna Albastră, Lacul Beliș, satul Sâncraiu, satul Mărgău, Cetatea Liteni.

Călătorii inspirate vă dorim! 

***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și a gestionării pachetului de vacanță aparțin exclusiv proprietarilor pensiunii.

***Calatorinbascheti.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE prin butonul de share Facebook de mai jos.

***Acest articol conține linkuri afiliate. Pentru o decizie care să se alinieze cu preferințele voastre, consultați toate review-urile din online.

 

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *