Vrei o toamnă de poveste, la noi acasă? Este anotimpul perfect ca să-ți propui să descoperi comorile neștiute ale României. Temperaturile mai scad, la fel și prețurile, aglomerația verii dispare, iar peisajele de poveste sunt completate, perfect, cu ruginiul frunzelor. Vă propunem 8 locuri de vis, pe care să le vizitați toamna, la noi, acasă.
1. Toplița, județul Harghita.
Toplița? Da, Toplița. Poate vă întrebați ce aveți de văzut la Toplița și de ce ați veni aici. Este locul care trebuie descoperit pe îndelete, care trebuie făcut la pas și recomandat prietenilor pentru o vacanță altfel decât au știut ei până acum, departe de aglomerația multor stațiuni cunoscute de la noi.
Mica așezare din județul Harghita, mărginită de trei munți pitorești, are să ofere câte ceva oricărui tip de turist: fie că îți dorești liniște și aer curat, aici vei găsi; fie că dorești să faci drumeții pe cărări mai puțin bătătorite, tot la Toplița, vei fi uimit să descoperi locuri de o frumoasă sălbaticie; ori vrei relaxare și băi termale, da, ați ghicit, veniți la Toplița! Este o destinație potrivită atât pentru familiile cu copii, pentru cupluri, cât și pentru aventurieri.
Și, peste toate, gustul mâncării este unic și redă fidel în farfurie multiculturalitatea zonei. Este un amestec de gusturi românești și ungurești, care îți vor răsfăța simțurile. Și mai este ceva. Toplița a fost aleasă destinația anului 2022 în România. V-am convins?
Obiective turistice din Toplița
- Excursii și drumeții în natură;
- Mănăstirea Gura Izvorului;
- Mănăstirea Sfântul Ilie;
- Pârtia de la Toplița;
- Pârtia de bob de la Toplița;
- Cascada mezotermală de la Toplița;
- Plimbări cu sania trasă de cai sau plimbări cu sania trasă de husky;
- Punct de belvedere – Vf. Tarnița;
- Stâncile Coloape;
- Piscina interioară – Băile Banffy.
Unde te cazezi?
Casa Cifu este o cabană superbă, aflată în mijlocul pădurii, cu o capacitate de 8 persoane care se închiriază integral. Aveți ciubăr și vă puteți relaxa în liniștea naturii.
Cum ajungi la Toplița?
Poți ajunge și cu trenul până în gara Toplița, poți ajunge și cu o mașină mică, drumurile sunt accesibile și ai acces facil oriunde ai vrea să te duci în zonă.
2. Delta Dunării, județul Tulcea
Este paradisul nostru, unic în lume, acel tărâm dintre ape, îndepărtat, cu pelicani, cu stufăriș, bărci de pescari și plaje pustii. Prima dată, când am ajuns, la Sulina a fost ca o revelație. Este acel loc de care nu ai cum să nu te îndrăgostești și ne-am promis că vom reveni. Este o bucată de Românie frumoasă, adevărată, autentică, aflată în patrimoniul UNESCO, iar toamna este anotimpul potrivit să vizitezi Delta Dunării.
Obiective turistice în Delta Dunării
- Orașul Sulina și Plaja Sulina;
- Pădurea Caraorman;
- Pădurea Letea;
- Satul Mila 23;
- Sfântu Gheorghe;
- Golful Musura;
- Lacurile Balanova, Roșu și Puiu;
- Plaja Sfântu Gheorghe;
- Canalul Cordon;
- Lacul Razelm;
- Gura Portiței.
Unde te cazezi?
Pensiunea Cherhana Resort – Vezi aici cât costă!
Cum ajungi?
Poți merge cu mașina până la Tulcea și o poți lăsa în parcarea din Tulcea Port Aval. Poți lua, apoi, curse de tip maxi taxi spre satele Deltei. Noi am stat la Crișan, iar un drum până aici a costat 80 de lei de persoană, poți călători cu navele de stat Navrom, cu rezervare online. Călătoria de 70 de kilometri pe apă dintre Tulcea și Sulina durează cam trei ore și jumătate și costă 56 de lei.
3.Țara Făgărașului, județele Sibiu și Brașov
Unde? Țara Făgărașului se întinde de la est la vest, de la Piatra Craiului până la Pasul Turnul Roșu, pe 70 de kilometri și este împărțită între județele Sibiu și Brașov.
Țara Făgărașului este tărâmul de legendă dintre Munții Făgăraș și râul Olt, cu creste veșnic înzăpezite, izvoare limpezi, peisaje de-ți taie respirația, istorie, tradiții, oameni de omenie, aventură și mâncare autentică. Este un loc liniștit, unde vei putea avea zile pline de culoare, dar și de adrenalină. Pe lângă cetăți, istorie, mânăstiri, te poți relaxa în natură și poți face diferite activități: de la mers cu caiacul pe Olt până la drumeții în Munții Făgăraș. Este locul potrivit atât pentru cei mari, cât și pentru cei mici, pentru că veți avea cu toții ceva de făcut și de văzut.
Obiective turistice în Țara Făgărașului
- Mănăstirea Sâmbăta de Sus;
- Abația Cisterciană de la Cârța;
- Muzeul de Pânze și Povești;
- Transfăgărășanul;
- Satele Porumbacu de Sus, Șinca Nouă și Avrig;
- Cetatea Făgărașului.
- Observatorul de Urși de la Șinca Nouă;
- Mănăstirea Șinca Veche;
- Parcul de Aventură de la Drăguș.
Cum ajungi?
Poți ajunge cu trenul până în Făgăraș, Voila sau Ucea, iar, de aici, sunt microbuze care merg spre satele din Țara Făgărașului, dar, evident, cel mai la îndemână este să mergi cu mașina. Din București se poate ajunge pe DN1 și E60.
Unde te cazezi?
Vezi locuri de cazare în zonă, aici!
4. Banatul Montan – Cheile Nerei, județul Caraș Severin
Unde? Banatul Montan cuprinde trei județe: Caraș Severin, Timiș și Hunedoara.
Banatul Montan cu Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița este zona spectaculoasă a României, din sud-vestul țării, pe care trebuie să o includeți pe lista voastră de călătorii. Natura aici s-a întrecut pe sine și a creat un mic colț de rai, unde puteți vedea și admira o mulțime de minuni naturale: de la cascade impunătoare, chei idilice până la lacuri misterioase.
Obiective turistice din Banatul Montan și din zonă
- Rafting pe Cheile Nerei;
- Lacul Dracului;
- La Tunele;
- Lacul Ochiul Bei;
- Cascadele La Văioaga, Beușnița, Bigăr, Șușara
- Cheile Corcoaiei.
- Cazanele Dunării;
- Parcul Național Domogled-Valea Cernei;
- Băile Herculane;
- Morile de apă de la Rudăria;
- Semmeringul Bănățean.
Cum ajungi?
Poți ajunge cu trenul până la Oravița, iar de aici cu un microbuz spre Sasca Montană, locul de unde ne-am început noi traseul, dar și spre celelalte sate din zonă, poți ajunge și cu avionul până la Timișoara, iar de aici ai cam o oră și ceva de mers cu mașina. Cu mașina, poți veni dinspre București pe A1 București-Pitești, Craiova-Drobeta Turnu-Severin, Orșova și Sasca Montană.
Unde te cazezi?
Cazări de poveste, în zonă, vezi AICI!
5. Ținutul Buzăului – județul Buzău
Unde? Ținutul Buzăului, la 136 de kilometri distanță de București și la 184 de kilometri de Brașov.
Ai fost în Ținutul Buzăului? Este zona ireal de frumoasă, cu minunății naturale, pe care trebuie să le vizitezi și te vor uimi, mai ales, că, pe bună dreptate, zona a fost declarată Geoparc UNESCO. Natura a creat aici peisaje de poveste și a dat locului trovanți, vulcani noroioși, munți de sare și focuri vii, eterne. Poți explora, toamna, acest ținut magic și vei vedea că vei fi răsplătit cu peisaje superbe.
Obiective turistice din Ținutul Buzăului
- Vulcanii Noroioși;
- Focurile vii de la Lopătari Terca;
- Grunjul din cenușă vulcanică de la Mânzălești;
- Canionul de sare de la Lopătari;
- Platoul Meledic;
- Așezările Rupestre din Poiana Coziancei;
- Cascada Cașoca;
- Trovanții de la Bozioru, Ulmet și Odăile;
- Lacul Vulturilor;
- Munții Siriu;
- Muzeul Chihlimbarului.
Protejează natura, ai grijă de ea și las-o curată. Susținem și promovăm turismul responsabil, durabil, călătoriile sustenabile, cât mai aproape de natură!
Cum ajungi?
Sunt cam două ore de condus din București, pe DN10, cu trenul se poate ajunge din Gara Buzău la Berca, Pârscov, Pătârlagele și Valea Lupului, de unde poți explora Ținutul Buzăului.
Unde te cazezi?
Noi ne-am cazat în comuna Măgura, la Cervus Măgura, un complex de cabane noi, tare frumoase, de unde am explorat mai multe obiective turistice din Buzău.
6. Apusenii Bihorului – Șuncuiuș, județul Bihor
Unde? Șuncuiuș, Bihor – la 544 de km de București, la 230 de km de Timișoara, la 103 km de Cluj.
Apusenii Bihorului sunt munții mai puțin explorați și mai puțin promovați de la noi, pe care poți să-i descoperi toamna aceasta. Poți începe de la Șuncuiuș, o zonă cu peisaje de vis, cu trasee de via ferrata, trasee de drumeție și numeroase peșteri pe care le poți explora. Județul Bihor este cunoscut drept „patria” traseelor de via ferrata din țară. Cinci din cele zece trasee din țară sunt aici. În defileul Crișului Repede, sunt: două la Vadu Crișului, două la Șuncuiuș – Peștera Ungurul Mare și unul la Vârtop. Este o zonă potrivită atât pentru aventură, cât și pentru relaxare.
Obiective turistice la Șuncuiuș
- Rafting pe râul Criș;
- Speologie;
- Trasee montane;
- Parcul Național Padiș, aflat la 58 de kilometri distanță;
- Satul tradițional Roșia – una dintre cele mai mari comune din lume, ca suprafață locuită;
- Moara de apă din Roșia;
- Peștera cu Cristale.
Cum ajungi?
Poți ajunge ușor din Oradea și din Cluj. Există și posibilitatea de a veni cu trenul până la stația Șuncuiuș.
Unde te cazezi?
Vă puteți caza la Forest Nook sau la Bălnaca sau în Munteni, la Hilltop Munteni din cătunul Bulz.
Vezi cât costă o noapte de cazare aici!
7. Oltenia de sub Munte, județul Vâlcea
Vâlcea? Da. Este comoara din natură, mai puțin știută, care merită explorată, pe îndelete, pentru frumusețile pe care le ascunde. Este un loc mai puțin mai puțin promovat, dar care merită un loc de cinste printre județele turistice ale României, pentru că oferă diversitate, cultură și relaxare în natură. Este un loc potrivit pentru familiile cu copii, pentru exploratori, dar și pentru cei care vor să facă drumeții de toamnă.
Obiective turistice din Vâlcea
- Muzeul Trovanților de la Costești;
- Salina Ocnele Mari;
- Muzeul de Artă Casa Simian;
- Mănăstirea Cozia;
- Parcul Național Buila-Vânturarița;
- Piramidele de la Goranu;
- Parcul Zăvoi;
- Horezu și Conacul lui Maldăr din Măldărești;
- Muzeul Satului Vâlcean;
- Mănăstirea Bistrița și Peștera Liliecilor.
Cum ajungi?
Din București, de unde plecăm noi, sunt în jur de 200 de kilometri până la Vâlcea, pe care îi parcurgi în patru ore. Poți ajunge și cu trenul până la gara din Râmnicu Vâlcea.
Unde te cazezi?
Te poți caza la Măldărești la Conacul lui Maldăr sau la Costești la Hanul Vatra.
Vezi aici cât costă o noapte de cazare!
8. Rimetea, județul Alba
La 405 km de București, 271 de km de Timișoara, la 464 de km de Iași, la 59 de km de Cluj.
Dacă nu ai văzut Rimetea, pune-o, repede, pe listă! Este, și nu zicem doar noi, cel mai frumos sat din România. E singura localitate de la noi distinsă cu premiul Europa Nostra al Comisiei Europene pentru conservarea patrimoniului cultural. Peisajul este unul de poveste, iar casele tradiționale, vopsite în alb și verde, sunt rămase, exact, ca acum o sută de ani. Sunt împodobite cu zeci de mușcate roșii-n pridvor. Se spune, că, la Rimetea, soarele răsare de două ori într-o zi. Muntele e atât de impunător, încât dimineața, după ce răsare, soarele se ascunde după crește, ca să apară iar pe la prânz.
Obiective turistice din Rimetea
- Piatra Secuiului;
- Cetatea Colțești;
- Cetatea Trascăului;
- Muzeul Etnografic.
Cum ajungi?
Rimetea este în Alba, la granița cu județul Cluj. Se ajunge prin Turda sau dinspre Alba Iulia sau Târgu Mureș, prin Aiud.
Unde te cazezi?
Nouă ne-a plăcut tare și la pensiunea Kiraly Vendeghaz, un loc liniștit, fain, care are chiar și ciubar pentru relaxare. Conacul Secuiesc este o locație de top, cu o priveliște de poveste.
Cât costă o noapte de cazare, vezi aici!
Călătorii inspirate vă dorim!
***Acesta este un top realizat de calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locurilor, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și a gestionării pachetului de vacanță aparțin exclusiv proprietarilor pensiunii.
***Calatorinbascheți.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE prin butonul de share Facebook de mai jos.