8 trucuri simple care te scapă de depresia după vacanță
8 trucuri simple care te scapă de depresia după vacanță

Știți momentul acela zero, după vacanță, când este duminică seară, iar a doua zi este prima zi de muncă? Încerci să te motivezi, să-ți revii după săptămânile de pauză și să-ți spui că da, trebuie să muncești, pentru că viața nu poate fi o vacanță continuă. Și, parcă, orice ți-ai spune tot nu te convingi pe tine și pleci spre muncă deja resemnat. Te gândești pe drum la câte mailuri ai de răspuns, la câte telefoane ai de dat și cum va fi prima zi când toți colegii te vor întreba la unison: cum a fost în vacanță?

Cumva, întrebarea doare, pentru că magia vacanței și zâmbetul ți se șterg într-o clipă. Tot ce ai trăit în zilele tale de libertate se evaporă cu primul pas la birou: “iar ai ajuns aici, de unde ai plecat”. Dar nu, nu trebuie să fie așa.

Gândește-te că:

1. Munca e doar un mijloc pentru a face rost de bani ca să pleci din nou. Nouă asta ne place să credeam. Tragem câteva luni, ca apoi să călătorim iar. E chiar o provocare să vii acasă și să te mobilizezi să o iei de la capăt, pentru că știi că, peste câteva luni, te așteaptă iar evadarea, chiar într-un loc poate mai fain.

2. Dacă ai avea toți banii din lume, nu cred că ai aprecia efortul de a pleca într-o vacanță, nu? Să știi că ai muncit pentru fiecare bănuț care ți-a plătit avionul și cazarea chiar înseamnă ceva. Este o victorie personală deloc de neglijat, chiar de pus în ramă.

3. Și dacă tot te-ai întors, caută viitoarea escapadă. Gândește-te unde vrei să pleci, ce ai mai vrea să vezi, ce buget poți strânge. E o motivație puternică să-ți reapară zâmbetul și cheful de viață.

4. Uită-te la fotografii, în weekend, la o întâlnire cu prietenii. E chiar fun să-ți amintești peripețiile și salvează-le pe un hard dar, mai ales, în minte, căci, peste ani, sigur, vei avea ce povesti.

5. Gătește acasă ceva ce ai încercat în vacanță. E chiar o provocare să cauți ingredientele la noi și să încerci la tine în bucătărie un pad thai thailandez, creveți cu sos de soia sau un pește grecesc. Și uite cum vacanța revine din nou în viața ta. Am făcut pachetele de primăvară acasă și au avut aproape același gust… ca-n Vietnam.

6. Adu cu tine ingrediente, băuturi locale, condimente și păstrează-le pentru momentele speciale din viața ta. Atunci când Grecia, Turcia, Thailanda ori Capul Verde îți vor crea arome de neșters chiar la tine acasă. Noi, din Asia, de obicei, aducem ghimbir și bețișoare parfumate, lucruri mici, dar care îți schimbă starea de spirit, imediat, și te poartă acolo departe în vacanța cu arome exotice.

7. Știu că poate fi “old fashioned”, dar alege o fotografie care ți-a plăcut la rezoluție mare și pune-o într-o ramă, undeva, în casă, la vedere. Să vezi cum viața devine mai faină, atunci când o privești. Sau pune suvenirurile cumpărate la îndemână, e relaxant să le vezi dimineața în grabă și să-ți schimbi starea de spirit.

8. Scrie două-trei rânduri, undeva, într-un word, despre locurile faine pe care le-ai văzut și cum te-ai simțit. Nu știi când vei da peste ele și te vor face happy și-ți vor aminti acel moment.

Și nu uita să deschizi din când în când o hartă. Alege o destinație, citește despre ea și fă tot posibilul să ajungi acolo. Acum ori peste doi ani, ori peste zece. Ce poate fi mai frumos decât să-ți vezi visul cu ochii?

 

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *