8 trucuri utile ca să faci bani suficienți pentru vacanțe
8 trucuri utile ca să faci bani suficienți pentru vacanțe

Ne întreabă, mereu, prietenii de unde avem bani și timp să călătorim. Știm, poate, părea complicat să-ți permiți să pleci hai hui. Cu toții avem job, rate la bănci, facturi de plătit, obligații și mai este și acel neprevăzut: nu știi ce-ți poate aduce ziua de mâine. Mai întâi, trebuie să vrei, cu adevărat, să călătorești, să faci sacrificii și, apoi, să-ți faci ordine în viață, să-ți setezi prioritățile. După ani de călătorit, am învățat să fim mai chibzuiți. Vă spunem și vouă cum reușim să vedem lumea.

Nu, nu avem bani, dar știm cum să facem rost de ei, ca să vedem lumea.

1. Fă-ți ordine în viață și în bani!

Ușor de spus, cam greu de realizat, dar nu imposibil! Trebuie să știi ce cheltuieli importante ai, lunar, câți bani îți mai rămân pentru traiul zilnic și câți poți pune deoparte. Nu mai lua bani inutil din cardul de credit sau din overdraft ca să plăteșți lucruri la fel de inutile sau încearcă să ai doar un singur abonament la telefon, eventual, o cartelă. Uite așa, îți rămân câteva sute de lei la sfârșit de lună. Acum ceva timp, ne-am impus să ne stingem datoriile și să nu mai luăm niciun credit. Aproape am reușit! Mai avem puțin și suntem… oameni liberi.

2. Mergi mai mult pe jos, fă economie la benzină!

Și cu metroul, cu bicicleta sau cu trotineta e cool să mergi la muncă, nu? Ajungem mai repede decât cu mașina și nici nu ne pierdem timpul în trafic. Așa ajungem să economisim vreo 400 de lei lunar, adică benzina.

3. Plătește un bilet de avion și vei vedea că vei pune bani deoparte, știind că te așteaptă “the trip”!

Vânează oferte și reduceri. Dimineața, la cafea, fă-ți un obicei din a cauta promoțiile companiilor aeriene. Cu alte cuvinte, îl cumperi azi și ești mai chibzuit mâine. Este o motivație puternică și vei vedea că nu mai arunci banii în stânga și în dreapta.

4. La supermarket, să te gândești mereu: “chiar am nevoie de asta sau pot și fără?”

Avem tendința să mergem la cumpărături și când ajungem acasă ne dăm seama că, de fapt, am luat tot felul de nimicuri, tentați de marketingul magazinelor. Așa că ne întrebăm, mai mereu, când ne ia valul și am vrea și aia și aia, dacă chiar avem nevoie de toate acele lucruri sau de kilogramele de mâncare. E simplu: alegem două banane, nu un kilogram. E bine să mai fii și la dietă.

5. Vrei să te răsfeți la un restaurant? E ok, dar nu în fiecare săptămâna e ziua ta.

Ieșirile dese în oraș sau mâncatul pe fugă, de obicei, junk food! Ei bine, am făcut ordine și la capitolul acesta. Mai bine, gătești sănătos acasă și ieși în oraș doar atunci când ai chef să socializezi cu prietenii. Și să vezi că îţi rămân ceva bani în buzunar.

6. Nunți, botezuri, cununii. Nu cred că se supără cineva dacă le spuneți, din timp, că nu ajungeți chiar la toate.

Cu obligațiile n-ai ce să faci, dar totuși nu trebuie să fiți prezenți chiar la toate petrecerile. Tu ai un scop, remember? Să nu-ți fie jenă să refuzi astfel de evenimente, chiar dacă riști să fii văzut nebun și un pierde vară. Așa punem deoparte chiar și 200 de euro pe lună.

7. Facturile. Plătește-le la timp!

Orice întârziere îți dă peste cap bugetul. E mai simplu să plătești azi decât dublu mâine.

8. Nu-ți lua cele mai în vogă haine sau gadgeturi, în două luni, vor fi istorie.

O pereche de pantofi cu pretenții fac, exact, cât jumătate de bilet de avion până în Hong Kong sau mobila cea nou-nouță… nu-ți va ține de cald și nici nu-ți va crea vreo amintire de neșters mai ceva decât un apus pe o plajă din Bali. Think about it… știu, e greu, dar nu imposibil.

Tip:  Economisește și în vacanță!

Când te vezi, în sfârșit, în vacanță, ar fi bine să mergi pe principiul: să nu te întinzi mai mult decât ți-e plapuma! Nu rezervi la hotel, dacă ai bani de hostel și mănânci un sandviș din supermarket, nu la restaurant. Am făcut un city break la Budapesta cu bani puțini: 200 de lei zborul, 50 de lei pe noapte la hostel și 10 lei cina, la un take away chinezesc.

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *