Am găsit tărâmul de legendă, unde trebuie să ajungi măcar o dată-n viață: Țara Făgărașului
Am găsit tărâmul de legendă, unde trebuie să ajungi măcar o dată-n viață: Țara Făgărașului

Vrei să mai scapi puțin de toată agitația acestui an atipic? Te-ai săturat să stai în casă și să te gândești unde oare să mergi ca să simți natura, să fii tu cu gândurile tale și să te răsfeți cu peisaje de vis și bucate tare bune? Îți propunem, astăzi, o călătorie într-un tărâm mai puțin descoperit, mai puțin promovat, dar care trebuie să stea la loc de cinste pe lista oricărui călător prin România: Țara Făgărașului, destinația anului 2020 în România.

Bine ați venit în Țara Făgărașului, locul unde natura s-a întrecut pe sine și a creat tablouri pitorești care te vor face să spui: ,,eu de aici nu mai plec, vreau să mă mut la țară, la poale de Făgăraș’’!. Asta am simțit și noi când am ajuns în satele atât de frumoase din jurul Brașovului și ale Sibiului. Parcă, îți vine să lași deoparte viața ta de orășean prea agitat și prea obosit și să te întorci la rădăcini, acolo unde s-a născut ,,acea veșnicie de la sat”, despre care a scris atât de frumos poetul Lucian Blaga. În Făgăraș, versurile lui, cumva, au căpătat sens pentru noi. Este ca reîntoarcerea… acasă, la ai tăi, tu, fiu rătăcit de voie sau de nevoie prin lume.

Vei redescoperi aici tihna, liniștea și cursul firesc al vieții, care nu se trăiește după ceas și nici după reguli impuse de vreun job, ci după orânduielile vechi ale naturii. Este o simplitate frumoasă, pe care vremurile de azi ne-au cam furat-o și ne-au dat, la schimb, traiul pe repede-înainte. Ce au oamenii din Făgăraș și nu avem noi, ceilalți, înghesuiți în orașe? Au acea seninătate și veselie, pe care le-o poți citi pe chipuri și mai au ceva: au timp. Timp să audă și cocoșul gălăgios din zori, timp să vadă și apusul de soare cum se scurge peste crestele înzăpezite ale munților, timp să culeagă merele toamnei din grădină și timp să stea de vorbă cu vecinul, să-l întrebe ce mai face.

Nu ți-ar plăcea să trăiești așa măcar pentru o săptămână? Să mai iei o pauză de la nebunie? Să te plimbi pe ulițe și să asculți liniștea? Țara Făgărașului este locul potrivit unde poți redescoperi România autentică și, de ce nu, și pe tine.

Vezi mai multe AICI!

TOP 10 OBIECTIVE TURISTICE DIN ȚARA FĂGĂRAȘULUI

CE AI DE FĂCUT 7 ZILE ÎN ȚARA FĂGĂRAȘULUI

Ca turist, ai multe de făcut și de văzut în Țara Făgărașului. Este o diversitate cum rar găsești la noi: de la peisaje numai bune de pus în ramă, la biserici vechi cu legende fascinante până la bucate cu gust și tradiții seculare. Vă sugerăm câteva experiențe pe care trebuie să le trăiești aici. Fie că alegi natura ori locurile încărcate de istorie sau spiritualitate, vei vedea că toate aceste comori turistice sunt aproape una de cealaltă, pe o rază de câțiva zeci de kilometri. (sursa foto: iustynfoto).

1. MÂNĂSTIREA SÂMBĂTA DE SUS

Când spui Țara Făgărașului, te gândești, imediat, la Mânăstirea Sâmbăta de Sus, acest loc binecuvântat și tare frumos, ctitorie brâncovenească, refăcută de Regele Mihai, unde a fost stareț Părintele Arsenie Boca. Neapărat de văzut și muzeul unic de icoane pe sticlă și cărți vechi.

2. HERGHELIA DE LA SÂMBĂTA DE JOS

La Sâmbata de Jos, puteți vizita herghelia cailor lipițani, înființată pe vremea contelui Johannes de Brukenthal, în 1874, care numără peste 300 de cai de rasă lipițană. Cei pasionați de călărie se pot relaxa pentru câteva ore în compania cailor falnici.

3. DRUMEȚII ÎN MUNȚII FĂGĂRAȘULUI – CABANA VALEA SÂMBETEI

Ce poate fi mai frumos decât să vii la munte și să faci o drumeție de câteva ore până în golul alpin al Munților Făgăraș, la Cabana Valea Sâmbetei. Ți se va așterne în fața ochilor o priveliște de vis, iar cine are curaj și echipament adecvat poate să urce pe creasta Făgărașilor, cel mai lung traseu de creastă din Europa, până la vârfurile Moldoveanu, Viștea Mare și Negoiu, cele mai înalte din Carpați. (sursa foto: Ionuț Dumitrașcu).

4. ABAȚIA CISTERCIANĂ DE LA CÂRȚA

În satul Cârţa, pe malul stâng al Oltului, se află o biserică impresionantă: Abația Cisterciană, unică la noi în țară. Un grup de călugări cistercieni, veniţi din zona Timișului, au ridicat între anii 1205 și 1206, o construcţie gotică, cu ajutorul meșterilor pietrari din Franţa.

Legendele locului spun că mănăstirea ar fi bântuită de călugării care au locuit aici în Evul Mediu. Se spune că aceștia ar fi postit tot timpul anului, mâncau doar frunze de fag și puțină brânză și dormeau pe paturi de fân. Mureau de tineri din cauza condițiilor de viață grele. Mormintele lor pot fi văzute în curtea Abației. Și tot aici puteţi vizita cimitirul soldaţilor germani, căzuţi Primul Război Mondial. Mănăstirea a fost sursă de inspirație pentru celebrul film de groază “The Nun”. Chiar mai mulți preoți ar fi observat că scaunele se mișcă singure, că zidurile au o vibrație ciudată, iar locul are o energie stranie.

5. CETATEA FĂGĂRAȘ

Cetatea Făgăraș este considerată una dintre cele mai frumoase cetăți din lume. Construcția a început în anii 1310, în locul unei vechi fortificații de pământ, menită să apere Transilvania de invaziile otomane și tătare. Cetatea a cunoscut anii de glorie sub domnia lui Mihai Viteazul. Soţia sa, Doamna Stanca, a organizat aici numeroase baluri, la care participau nobilii din zonă. În perioada comunismului, a fost transformată în închisoare de temut. Acum, cetatea este renovată și își uimește turiștii prin atracțiile inedite: de la primirea cu gardă până la instrumentele de tortură ale anilor din urmă. La 50 de kilometri distanță, poți vizita și formațiunile geologice spectaculoase de la Racoș – Lacul de Smarald și Coloanele de Bazalt.

6. SATUL RUCĂR-FĂGĂRAȘ

Dacă tot sunteți în zonă, să nu ratați satul Rucăr-Făgăraș. Nouă ne-a plăcut tare mult priveliștea pe care o ai de sus, deasupra satului. De pe dealurile care se ridică pe malul Oltului, poți admira Munții Făgăraș și toată depresiunea Țării Făgărașului. Poți face drumeții sau ciclism și vei fi uimit de locurile de o frumusețe rară.

7. CU CAIACUL PE OLT

Și tot în satul Rucăr din Făgăraș, puteți avea parte de o aventură inedită: cu caiacul pe Olt. Căutați Casa Tradițională Transilvăneană, de unde puteți închiria caiacele. Pentru două ore de plimbare, în caiacul simplu, veți plăti 35 de lei, iar pentru cel dublu 50 de lei. Vă spunem că aventura va fi pe măsură, mai ales că veți fi însoțiți pe tot traseul de priveliștea incredibilă asupra crestelor dantelate ale Făgărașilor.

8. TEMPLUL URSITELOR SAU ȘINCA VECHE

Biserica rupestră de la Șinca Veche se numără printre cele mai vechi monumente feudale românești și este considerată unul dintre puternicele centre energetice ale Pământului. Se spune că sanctuarul ar avea 2000 sau chiar 7000 de ani vechime și că a fost creat de o civilizație pre-dacică, aceeași care a construit Templul Alb. A fost menționată documentar abia în secolul al 15-lea. Altarul vă va uimi prin desenele misterioase: un portret al lui Hristos și două simboluri ezoterice: Steaua lui David și simbolul Yin-Yang. Legendele spun că locul ar avea o energie aparte și dacă vii aici și-ți pui o dorință, fix în locul unde lumina Soarelui pătrunde în turlă, ți se va îndeplini.

9. VÂLTORILE DE LA LISA

Vrei să vezi cum se spăla lâna cu sute de ani în urmă, dă o fugă până în satul Lisa și vei descoperi un meștesug arhaic, încă păstrat cu sfințenie? Instalațiile hidraulice de prelucrare a lânii sunt cele mai vechi din România, datând din anii 1850. (sursa foto: lavaltori.ro).

10. AVENTURA PARC DRĂGUȘ

Cine vrea și puțină adrenalină, Aventura Parc Drăguș este locul potrivit. Sunt 7 trasee pentru adulți și pentru copii, panouri de escaladă, tir cu arcul sau pistolul, paintball, mini golf și multe altele.

UNDE TE CAZEZI?

Vedeți cazări de poveste în Țara Făgărașului AICI!

Alte obiective turistice din Țara Făgărașului
Rezervaţia Naturală Holbav;
Lacul Bâlea;
Biserica Evanghelică Luterană din Hălmeag;
Muzeul Sătesc Matei Mânea din Copăcel;
Piramidele de la Şona;
Transfăgărășanul;
Porumbacu de Sus;
Muzeul de pânze și povești de la Mândra.

Vezi și locuri tare frumoase din Țara Făgărașului AICI!

De reținut:
***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și gestionarea pachetului de vacanță aparțin exclusiv proprietarilor pensiunii.

***Calatorinbascheți.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE la butonul de share Facebook de mai jos.

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii prieten cu noi pe Facebook