Am fost într-un tur, de o săptămână, prin superbul Banat Montan. Unul dintre obiectivele de pe lista noastră a fost stațiunea Băile Herculane, cea mai veche din țară și din Europa de Est. Recunoaștem, sincer, că am venit aici cu imaginea a ceea ce știm că înseamnă, din păcate, azi, această perlă cu potențial fantastic. Este, poate, singurul loc din România, unde am zis de când am ajuns ,,e superb” și, imediat, ,,ce păcat”.
Herculane este o bijuterie arhitectonică, încărcată de istorie, care, din păcate, este lăsată în paragină. Se fac pași timizi pentru a scoate la lumină clădirile superbe, dar și izvoarele termale, care, odinioară, atrăgeau fețele regale ale Europei, printre care și Împărăteasa Austriei, Elisabeta (Sissi), Împăratul Iosif al II-lea, Împăratul Francisc I, Împărăteasa Carolina ori Împăratul Franz Iosef. Locul acesta merită să fie mai mult decât o amintire a vremurilor glorioase. Este o perlă neșlefuită, care merită pusă în valoare și scoasă la lumină, după privatizarea dezastruoasă din anii ’90, dar trebuie să mai avem răbdare. Vezi aici locuri de cazare superbe în Herculane.
Herculane, minunea naturală a României
Unde? Băile Herculane, județul Caraș Severin.
În Herculane, sunt zeci izvoare naturale și se întind pe o lungime de 40 de kilometri, de-a lungul Văii Cernei, cu diferite proprietăți benefice pentru sănătate: de la ape sulfuroase, clorurate, calcice, sodice până la cele care conțin oligominerale. Sunt tratate aici rahitismul, reumatismul și osteoporoza; boli de inimă și artritice, dar și afecțiuni neurologice, dermatologice, etc. Vezi aici locuri de cazare superbe în Herculane.
Scurt istoric al Băilor Herculane
Bazele stațiunii Băile Herculane au fost puse, acum, mai bine de 2000 de ani, de către legiunile Împăratului Traian, cuceritor al Daciei, la începutul secolului al II-lea, era noastră. Apele termale tămăduitoare, descoperite de romani pe valea râului Cerna, au fost dedicate zeului Hercule, iar băile construite aici au fost numite ,,Termae Herculis”. S-au păstrat, până astăzi, o serie de inscripții, săpate în piatră, numite ,,tabule votive”.
Romanii construit temple, băi, monumente și statui, închinate zeilor Hercules, Esculap și Higeea. După plecarea lor, băile s-au degradat. Istoria modernă începe, după 1718, în timpul Imperiului Austriac, când se modernizează băile și se construiesc noi clădiri: băile „Neptun” și „Diana”, Cazinoul, hotelurile „Traian” și „Decebal”, podurile de piatră și fontă peste râul Cerna, statuia lui Hercules, gara. Vezi aici locuri de cazare superbe în Herculane.
Locul cu liniște, unde poți face baie în apă termală
Multe dintre izvoarele termale sunt aglomerate. Și, totuși, poți găsi aici locuri unde te poți bucura de liniște și de ceea ce ne-a oferit natura. În zona 7 Izvoare, în apropierea campingului silvic, vei găsi una dintre cele câteva zeci de piscine naturale de aici, cu acces mai dificil. Ai de coborât mai multe trepte abrupte, dar amenajate, apoi să faci stânga încă vreo 20 de metri. Apa are 45 de grade, în apropierea izvorului și e călduță și numai bună, în zona unde trece râul Cerna.
Când să vii aici. În timpul săptămânii, seara și în afara sezonului de vârf. Apa este bună de baie inclusiv iarna, cu excepția perioadelor de după ninsori, când apa râului este mare și acoperă izvorul.
Unde ne-am cazat. Am ales o cazare în afara stațiunii. Este un hotel construit sub o stâncă, într-o zonă superbă, pe Valea Cernei. Te vei simți ca în anii din urmă, pe vremea Împărătesei Sissi a Austriei, camerele fiind decorate cu mult bun gust și rafinament. Se numește pensiunea Dimitrios și se află într-o zonă retrasă, fără prea mult semnal la telefon. Pont: mâncarea este tare bună. Merită să vii aici ca să te deconectezi de la viața de zi cu zi și dacă vrei să explorezi zona. Sunt numeroase trasee montane și atracții turistice, pe care poți să le vezi cu punct de plecare de la pensiunea Dimitrios. Vezi aici cât costă o noapte de cazare.
Obiective turistice în zona Herculane
Rezervațiile Domogled-Cheile Carașului-Beușnișa, Cascadele Bigăr, Beușnișa, Peștera Comarnic, Parcul Natural Porțile de Fier, Sfinxul Bănățean, Lacul Dracului, Ochiul Beiului, Semmeringul Bănățean. Vezi mai multe aici!
Călătorii inspirate vă dorim!
De reținut:
***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și a gestionării pachetului de vacanță aparțin exclusiv proprietarilor pensiunii.
***Calatorinbascheți.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE la butonul de share Facebook de mai jos.