Calator in Bascheti

Obiective turistice din Banatul Montan. 10 locuri pe care nu trebuie să le ratezi în Banatul Montan
Obiective turistice din Banatul Montan. 10 locuri pe care nu trebuie să le ratezi în Banatul Montan

Banatul Montan este zona spectaculoasă a României, din sud-vestul țării, pe care trebuie să o includeți pe lista voastră de călătorii. Natura aici s-a întrecut pe sine și a creat un mic colț de rai. Vă arătăm, mai jos, ce aveți de văzut și de făcut în zonă.

Unde? Banatul Montan cuprinde trei județe: Caraș Severin, Timiș și Hunedoara.

Noi ne-am început traseul din Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița, de la Podul Bei, punctul de plecare spre multe obiective turistice din zonă.

1.La Tunele – începe traseul tău cu locul numit La Tunele. Sunt 7 tunele săpate în stâncă, care se întind pe 15 kilometri și sunt ușor de străbătut. Cum și când au fost realizate aceste tunele, nu prea se știe. Legendele spun că ar fi fost făcute de otomani ca să poată trece oastea prin munți ori de săteni, care aveau nevoie de un drum până la morile de apă din Rudăria.

2. Cascada La Văioaga este o minune a naturii, pe care nu trebuie să o ratați. Căderea de apă este formată pe râul Bei, pe stânci calcaroase și pe mușchi, care îi dau un farmec aparte. Are 6 metri înălțime, iar la bază apa se strange într-un lac turcoaz-albăstrui. Ca să poți să vezi mai bine spectaculoasa cădere a apei să vii aici după ploi sau după ce se topesc zăpezile.

Cazări de poveste, în zonă, vezi AICI! 

Din satul Potoc, de la cantonul silvic, poți ajunge, prin pădure, la Lacul Ochiul Beiului și la Cascada Beușnița. Traseul este ușor spre mediu și vei face două ore dus-întors.

3. Lacul Ochiul Beiului – Este o splendoare de loc, pictat parcă de natură. Este un mic ochi de apă turcoaz, care nu îngheață niciodată. Are 20 de metri și doar 3,6 metri adâncime. Legenda spune că un bei ar fi răpit frumoasa fiică a unui cioban din zonă și ar fi închis-o într-un turn din Cheile Nerei, pentru că se îndrăgostise de ea. Când tânăra a reușit să scape din turn, beiul a dat ordin ca fata să fie ucisă. Lacrimile s-ar fi transformat într-un lac în culoarea ochilor lui.

Cazări de poveste, în zonă, vezi AICI! 

4. Cascadele Beușniței – Râul Beu a format mai multe cascade în Cheile Nerei, cea mai spectaculoasă are o cădere de apă de la 5 metri înălțime. Peisajul format este de vis. Apa cade cu zgomot și se dispersează ca într-o poveste pe stâncile abrupte și pe mușchii verzi. Este, poate, cea mai frumoasă cascadă a României.

5. Cascada Bigăr – Nu putem să nu amintim și de celebra Cascadă Bigăr, situată în Valea Minișului, pe DN57B, între Anina și Bozovici. Chiar dacă în anii din urmă, o parte din ea s-a prăbușit, cascada pare să-și revină la frumusețea de odinioară.

6. Cascada Șușara – Din comuna Sasca Montană, se ajunge pe un traseu de o oră, urmând indicatorul albastru, la o altă cascadă superbă: Cascada Șușara, formată pe pârâul cu același nume. Apa cade de la 15 metri înălțime, spectaculos, în două trepte.

Cazări de poveste, în zonă, vezi AICI! 

7. Lacul Dracului – este situat în Munții Locvei, în partea de la început a Cheilor Nerei, pe partea strângă a râului, fiind format după prăbușirea tavanului Peșterii Dracului. Are o suprafață de 700 de metri pătrați și o adâncime de 12 metri, fiind cel mai mare lac carstic din România. Localnicii spun că ar fi fără fund și cine face baie aici, va dispărea. Legendele însă spun că un păstor ar fi făcut un pariu cu dracul, iar pentru că dracul a pierdut, s-ar fi aruncat de supărare în apele lacului. Poți ajunge aici ori de la Sasca Română ori de la Podul Beiului.

8. Crucea Otmanului – este un punct de belvedere, cu traseu de plecare din Sasca Montană. Urcușul este destul de greu, iar traseul durează cam o oră, dar merită tot efortul pentru că de sus peisajul este unul de vis.

9. Morile de Apă de la Rudăria – se află în comuna Eftimie Murgu și este considerat cel mai mare complex de mori de apă din sud-estul Europei. Sunt 22 de mori care fac parte din patrimoniul național.

10. Semmeringul Bănățean – și, nu în ultimul rând, dacă ajungeți aici să nu ratați o călătorie cu trenul pe cea mai spectaculoasă linie ferată din România. Biletul costă 29 de lei, iar trenul îl puteți lua din gara Oravița sau din gara Anina. Traseul este de-a dreptul ireal de frumos, iar trenul este unul vechi, de epocă.

Alte obiective turistice din Banatul Montan

Rafting pe Cheile Nerei;
Cheile Corcoaiei;
Cazanele Dunării;
Parcul Național Domogled-Valea Cernei;
Băile Herculane.

Unde te cazezi?

Îți recomandăm un boutique hotel tare frumos din comuna Sasca Montană: Rocker’s Inn. Vei fi uimit cât de frumos sunt decorate camerele, cu tematică muzicală. Vei avea la dispoziție piscină încălzită, jacuzzi și saună.

 Vezi cât costă o noapte de cazare AICI! 

Alte cazări de poveste, în zonă, vezi AICI! 

Cum ajungi în Banatul Montan?

De la Timișoara, ajungi în două ore cu mașina până la Sasca Montană, de unde poți începe să explorezi zona. Atenție! Drumul dinspre Oravița spre Sasca Montană este plin de gropi.

Călătorii inspirate vă dorim! 

***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și a gestionării pachetului de vacanță aparțin exclusiv proprietarilor pensiunii.
***Calatorinbascheti.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE la butonul de share Facebook de mai jos.

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *