Calator in Bascheti

Cascada neștiută, de o frumusețe aparte, din inima munților
Cascada neștiută, de o frumusețe aparte, din inima munților

Am fost, de foarte multe ori, în Apuseni și abia acum descoperit un loc aparte, mai puțin știut: o cascadă mică, dar încântătoare. De curgerea de apă știam de mai mulți ani, însă abia acum am ajuns aici și am fost impresionați de felul în care a fost amenajat locul. Podețul panoramic, care te lasă să admiri cascada de la înălțime, a fost construit de puțin timp. Hai să descoperim împreună Cascada Iadolina!

Cascada Iadolina – bijuteria ascunsă a Apusenilor

Unde? DJ 108J, între Stâna de Vale și satul de vacanță Coada Lacului Leșu, Bihor – Apuseni.

Pe drumul Apusenilor, una dintre cele mai spectaculoase șosele din România, reabilitată recent, vei găsi Cascada Iadolina. Chiar dacă se află lângă drum, mult sub nivelul șoselei, vei găsi aici una dintre cele mai pitorești și sălbatice zone din Apuseni, care te va încânta prin peisajele de poveste. Apa curge cu repeziciune printre stânci imense, prăvălite în vale, în râu, și creează un tablou idilic. Vezi aici unde poți să te cazezi, în zonă. 

Cascada Iadolina nu este cea mai spectaculoasă din România, dar ceea ce ne-a surprins pe noi este că locul poate fi observat de sus, de pe o platformă metalică, suspendată la câțiva metri față de pământ. Peisajul de aici este, de-a dreptul, de poveste. Am zăbovit, minute în șir, admirând măreția naturii. Poate fi un traseu de făcut în această vară, dacă vrei să mergi pe cărări mai puțin știute, pentru că tot aici, în zonă,  ai ce vedea. Aproape de Iadolina, se află și Cascada Vălul Miresei (de Bihor, nu de Cluj), Cascada Miss, dar și Cascada Săritoarea Ieduțului. Vezi aici unde poți să te cazezi, în zonă. 

Cum ajungi?

Dacă pornești din Oradea spre Cluj, pe E60: spre Bucea – Bulz – Remeți – Coada Lacului – Stâna de Vale.

Ori poți veni pe ruta: Oradea – Deva, pe E 79: Beiuș – Budureasa – Stâna de Vale.

Trebuie să îți lași mașina la aproximativ 300 metri de cascadă, într-un refugiu. Nu există o parcare amenajată și nici taxă de intrare.

Legenda Cascadei Iadolina. Numele cascadei ar fi fost dat de localnici, din cauza inundațiilor, care se întâmplau aici, cu mulți ani în urmă. Apa devasta gospodăriile oamenilor, de aici și numele Valea Iadului, pentru că, se spune, că Dumnezeu nu ar mai fi suferit răutatea oamenilor. Ca să îi întoarcă pe drumul cel bun, ar fi creat un colț de rai.

Unde te cazezi? Sunt locuri de cazare tare frumoase în Stâna de Vale, locul cel mai apropiat de cascadă. Vezi aici unde poți să te cazezi, în zonă. 

De reținut! Să ne bucurăm de frumusețile naturii și să le lăsăm intacte pentru toți cei care vor veni după noi. E important să păstrăm locurile pe care le vizităm curate, aruncând gunoiul doar în locurile destinate.

Călătorii inspirate vă dorim!

***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și a gestionării pachetului de vacanță aparțin exclusiv proprietarilor pensiunii.

***Calatorinbascheti.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE prin butonul de share Facebook de mai jos

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *