Calator in Bascheti

Crezi că-i Germania? Uită-te mai bine, e chiar la noi! Mocănița, bijuteria pe șine a lumii
Crezi că-i Germania? Uită-te mai bine, e chiar la noi! Mocănița, bijuteria pe șine a lumii

Vișeu de Sus, România – Thuringia, Germania: 1430 de kilometri distanță. Nu! Nu trebuie să călătorești mii de kilometri ca să te bucuri de raiul de pe pământ. După izolare, îți propunem să îți faci vacanța în România celor o mie de lumi! Pentru că ai toate motivele din lume, iar Mocănița de pe Valea Vaserului e doar unul dintre ele. Atunci când vezi fotografiile în oglindă e aproape imposibil să distingi care e mocănița noastră și care e trenul cu aburi din munții Hartz. Și nu e vorba de vreun truc și nici de vreo editare foto. Pozele sunt cât se poate de reale! Însă, mocănița e singurul tren cu aburi care e încă folosit în scopul inițial, cel al transportului de lemn. Și e a noastră! Te invităm să o descoperi chiar acum, în cadrul campaniei ”România celor o mie de lumi” – o campanie inedită, inițiată de Calatorinbascheti.ro, pentru susținerea turismului românesc.

UNDE?

Vișeu de Sus, Maramureș – la 164 km de Cluj-Napoca, la 543 km de București, la 309 km de Iași, la 477 km de Timișoara

Știai că Mocănița noastră are o soră geamănă în Germania? E aproape imposibil să distingi diferențele dintre cele două celebre trenuri cu aburi. Și pe lângă design mai au ceva în comun: călătoriile lor sunt de poveste. Însă când vine vorba de experiență, Mocănița are pentru noi ceva special: te duce cu gândul, preț de câteva ore, într-o lume de poveste. O poveste pe care nu are cine să ți-o mai spună azi. O lume care ți se deschide pe Valea Vaserului, într-o vale de o sălbăticie unică, fermecătoare, cum doar aici mai găsești. Mocănița este trenul pe aburi pe care străinii l-au numit în mai multe rânduri: „bijuteria pe șine a lumii”. Noi încă o mai avem și încă ne putem bucura de ea. Este singurul tren cu aburi din Europa, care circulă pe o linie de ecartament îngust și care încă mai este folosită în scopul ei original – cel al transportului de lemne. (foto: Daniel Andreica).

Fie că vorbim de o călătorie vara sau iarna, peisajul care ți se dezvăluie este splendid. Bătrânele locomotive cu abur vă vor duce, lent, prin idilica vale a Vaserului, până la stația Paltin, pe o lungime de 21,6 kilometri. Calea ferată a fost construită, în 1932, aproape de granița cu Ucraina. Zona prin care circulă trenul cu aburi este sălbatică, nelocuită, fără prea mult semnal la telefon. Veți avea parte, cu siguranță,  de o experiență de neuitat.


Noi am fost și vara și iarna, și chiar merită. Veți respira aer curat de munte, iar, la sosire, veți savura bunătățile zonei, dacă veți alege biletele cu prânzul inclus. Mocănița pornește de la Gara CFF Vișeu de Sus. Traseul durează cam trei ore pe un sens, cu o jumătate de oră pauză. În perioada de vârf, în sezon turistic, nu uitați să vă faceți rezervări, din timp, online, pentru că este foarte aglomerat.

CÂT COSTĂ?
Prețul unei călătorii este de 95 de lei pentru adulți, 85 de lei pentru studenți și pensionari și 69 de lei pentru copiii între 6 și 16 ani.

PENSIUNI DE POVESTE ÎN MARAMUREȘ, APROAPE DE MOCĂNIȚĂ

1. MAGNOLIA RESORT

Situat în inima Maramureșului, Magnolia este un complex de case maramureșene de lemn, făcute cu bun gust, cu o atenție deosebită pentru autenticul specific zonei. Cea mai recentă căsuță de lemn a fost ridicată de meșterul care a contribuit și la construirea celebrei Mănăstiri de la Bârsana.

2. MARAMUREȘ LANDSCAPE

O priveliște minunată și un loc de vis, unde se aud doar greierii. Ce-ți poți dori mai mult? La Moisei, pensiunea “Maramureș Landscape” este pentru orășenii sătui de zgomotul orașului, care vor să respire aer curat și să admire peisajul frumos al munților Rodnei.

3. LA CASSA

E un boutique hotelul de trei stele, chiar din Vișeu, pe care noi îl adorăm și unde ne-am cazat de mai multe ori.

4. PENSIUNEA PAJIȘTI VERZI

Am descoperit la “Pajișți Verzi” o bucată de Maramureș frumoasă, unde tradiția este pusă la loc de cinste. Veți fi cazați într-o căsuță veche de o sută de ani, demontată bucată cu bucată și reconstruită fidel, în apropierea bisericuței de lemn.

Cazări la preț bun, aproape de Mocănița găsești și AICI!

Articolul face parte din campania ”România celor o mie de lumi” – o campanie inițiată de Calatorinbascheti.ro, sprijinită de GastroNomNom, pentru susținerea turismului românesc în vremuri de criză. Campania conține o serie de articole inedite, prin care punem în oglindă mai multe destinații din România, care seamănă izbitor cu minuni turistice ale lumii. Mocănița de pe Valea Vaserului e doar una dintre ele, iar ca acest loc sunt multe altele. Așa că, nu mai trebuie să călătorești până la capătul pământului, ca să te bucuri de raiul de pe pământ. Vei descoperi o țară uimitoare, irezistibilă, de poveste. După izolare, fă-ți vacanța în siguranță, România celor o mie de lumi!

Sursă poză main stânga & de mai sus: Instagram / Manfred Scheel Photography.

Călătoria cu trenul de la Harz e considerată una dintre cele mai spectaculoase din lume, datorită naturii și satelor medievale neatinse de timp prin care trece.

***De reținut: alăturările de imagini sunt simbolice și nu reprezintă o comparație calitativă și de valoare a destinațiilor.

***Calatorinbascheti.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE la butonul de share Facebook de mai jos.

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *