Calator in Bascheti

Cu mașina deasupra lumii: Glod, satul care atinge cerul, unde raiul pe pământ există
Cu mașina deasupra lumii: Glod, satul care atinge cerul, unde raiul pe pământ există

Vă poftim, la Glod, în inima Munților Apuseni, un loc de poveste care merită descoperit.

GLOD – SATUL MINUNE AL APUSENILOR

 La Glod, se ajunge ușor cu mașina, deși n-ai spune asta, pentru că tot ce vei vedea pe drum e sălbatic și nu se compară cu nimic din ceea ce lași în urmă, în orașul sufocant. Practic, vei găsi o comună enormă, de mărimea Clujului, cu case împrăștiate peste dealuri. Asezată în munți, între Alba și Hunedoara, în apropiere de Cheile Glodului, e acel loc care te va face să crezi că raiul pe pământ chiar există.

Asta am simțit și noi de cum am coborât din mașină. Știi vorba aceea, “vedi Napoli e puoi mori?”. Cam așa e și cu Glodul. „Try Glod”, ca să te doară urechile de atâta de liniște.

Aici, Alin și Dora au făcut din nimic, poate cel mai frumos loc din România. După 15 ani de muncă în străinătate și-au dat seama că România este magică și că, până la urmă, schimbarea începe de ei…, de la noi toți. Așa a apărut proiectul Casa Glod: trei case vechi de peste 100 de ani, aduse bucată cu bucată din Maramureșul autentic.

A fost nevoie de creativitate și de un touch modern ca să transforme tradiționalul în cool, dar și de un pic de nebunie. Dora și Alin au făcut, săptămânal, naveta Milano- Glod ca să-și primească oaspeții, dar acum s-au întors acasă. Tare (greu), nu-i așa? Dar frumos! Ei sunt cei care oferă turistului zăpăcit de oraș, bucățica de respiro unde să învețe să trăiască viața pe slow mode. Unde mai pui că te vei odihni  pe saltele umplute cu fân și lavandă.

CUM AJUNGI?

Traseul cu mașina: București – Pitești – Sibiu – Sebeș – Orăștie – Glod

Glod este la 411 km de București, la 47 km de Păltiniș și la 50 km de Cetatea Albă Iulia. Din București, se fac maxim șase ore, din Cluj ajungi în două ore și jumătate, iar din Timișoara în 3 ore și jumătate. Drumul până în sat, este perfect, iar mașina urcă ușor pantele până pe dealul de la Casa Glod.

CÂT COSTĂ?

Află mai multe aici.

OBIECTIVE TURISTICE ÎN ALBA – GLOD

 Sunt multe lucruri faine de văzut aici. De exemplu, puteți vizita Cheile Glodului, Cheile Caprei, Peștera Feciorilor, Gaura Fără Fund, dar și Mănăstirile Cheile Cibului și Negraia-Pătrângeni. (TIP: La Negraia, doar cinci maici au ridicat o mănăstire – colț de rai – pe care musai trebuie să o vedeți).

Îți spunem sincer că noi am ieșit rar din complex. Ne-au ținut locului gulașul super gustos făcut de Dora, dar și piscina-ciubăr cu un view superb spre Cheile Glodului. Ce poți să vrei mai mult?

 

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *