Calator in Bascheti

Descoperă orașul-castel, perla mai puțin știută a Transilvaniei, cu aer vienez
Descoperă orașul-castel, perla mai puțin știută a Transilvaniei, cu aer vienez

Voi știți unde este Careiul? Da, acolo unde se agață harta în cui, aproape de granița cu Ungaria. V-ați gândit vreodată că ați putea merge în vacanță la Carei? Haideți să găsim vara aceasta locuri mai puțin știute din România, să avem curiozitatea să trecem dincolo de zonele prea turistice de la noi și veți vedea ce minunății ascunse veți descoperi. Așa cum ne-a uimit și pe noi Careiul. Este multiculturalitate, este gust, culoare, istorie fascinantă și acea destinație diferită de tot ce ați încercat până acum care are multe să-i ofere turistului în căutare de nou. Pont: cine se cazează minim o noapte la Carei, va avea parte de reduceri și gratuități. Vă spunem, mai jos, cum să ai parte de experiențe inedite, la un preț bun.

Ce ați spune de un city break la Carei, chiar la noi, acasă? Mergem, astăzi, împreună, într-un tărâm prea puțin cunoscut la noi, un loc neștiut din România. Dacă nu v-ați gândit până acum vă dăm noi motivele pentru care merită să ajungeți în orășelul din Satu Mare. Este greu să alegem care loc ne-a impresionat și care ne-a plăcut mai mult: de la impunătorul Castel Karolyi, acea piatră rară încă nedescoperită, la străzile cochete și clădirile cu aer vienez, până la gustoșii ștrudli cu cartofi ai șvabilor, serviți cu lapte bătut sau Ștrandul Termal cu servicii ca afară, toate acestea ne vor rămâne în minte mult timp. Să nu mai zicem de ,,bob gulaș”, specialitatea zonei. Pont: noi am servit o porție la Nostalgia și ne-a plăcut tare mult.

Programul #ZileLaCarei – reduceri pentru turiștii care se cazează pentru minim o noapte la Carei

Știți cum se spune: ,,omul sfințește locul’’. Dacă încă nu avem un minister al turismului care să coordoneze un plan național de revigorare a turismului, sunt și autorități locale care se gândesc singure să facă ceva pentru a-i atrage pe turiști, așa cum este Primăria de la Carei, care a lansat programul #ZileLaCarei. Inițiativa este menită să le ofere oaspeților experiențe inedite și reduceri tocmai pentru a-i stimula să descopere orașul. Programul a început din data de 15 iunie și va continua până pe 15 septembrie.

VEZI AICI MAI MULTE!

Cum funcționează programul #ZileLaCarei?

Turiștii care se cazează pentru minim o noapte la Carei, primesc, la recepție, un card de reducere pentru restaurante, terase, librărie, centrul de echitație și pot vizita gratuit Castelul Karolyi.

– Intrare Castelul Károlyi: gratuit (cu excepția expozițiilor);
– Intrare Ștrand Termal: 20% reducere;
– L’Art Bistro: 10% reducere;
– Restaurant Nostalgia: 10% reducere;
– Bizzare Foods: 10% reducere;
– Times Coffee: 10% reducere;
– Magazinul de Suveniruri din Castelul Károlyi: 20% reducere;
– Librăria Karul Libris: 20% reducere,
– Ședințe de echitație la manejul din parc – Asociația Equus.

VEZI AICI MAI MULTE!

Unde te cazezi ca să beneficiezi de reduceri?

Noi am stat cazați la hotelul L’ Art din centrul orașului, un boutique hotel elegant, liniștit și plin de farmec, cu o terasă cochetă. Ne-a plăcut felul în care este decorat hotelul, cu tablouri realizate de artiștii locali și camere cu pereți mari de sticlă. În plus, de aici ajungi, rapid, pe jos, la toate obiectivele turistice din oraș. Pont: se mănâncă foarte bine. Trebuie neapărat să încercați salata de vinete, dar și creveții tempura, sunt delicioși.

Camping Ștrandul Termal din Carei – Veți fi uimiți de cât de bine arată ștrandul din Carei, este îngrijit, sunt piscine cu apă termală, un tobogan, numeroase baruri, locuri de relaxare și o varietate de activități atât pentru adulți, dar, mai ales, pentru copii. Și tot aici sunt 10 căsuțe de tip A house în care vă puteți caza cu 60 de lei pe noapte. Sună tentant, nu?

Ia Careiul la pas și vei vedea că la fiecare colț vei avea ceva de făcut și de fotografiat. Începe explorarea din centrul orașului de la Castelul Karolyi, simbolul urbei.

Top 13 lucruri de făcut și de văzut la Carei

1.Castelul Karolyi – bijuteria ascunsă a României

Castelul Karolyi te va impresiona, cu siguranță. Este acel loc tare fain pe care vei fi uimit să-l vezi. A fost ridicat în anul 1482 de familia nobiliară Karolyi și a fost folosit ca fortăreață de apărare împotriva turcilor. În secolul al XVIII-lea, clădirea a primit amprenta stilului baroc și tot cam atunci a fost creată și grădina care înconjoară castelul. În secolul al XIX-lea, a fost renovat în stil eclectic, neo-gotic. După anul 1907, după ce familia Karolyi a părăsit castelul, construcția s-a degradat. Castelul Karolyi a fost renovat între 2009 și 2012 și găzduiește, acum, mai multe expoziții permanente.

2. Centrul de Echitație Equus – În grădina Castelului Karolyi din Carei, între anii 1760- 1670, contele Karolyi Antal a construit un manej, în stil baroc. Astăzi, este sediul Asociaţiei locale de echitaţie EQUUS. Puteți veni aici cu cei mici pentru lecții de călărie. Copiii şi tinerii cu dizabilităţi sunt încurajați să vină și ei la călărie.

Deasupra grajdurilor, în podul folosit în trecut pentru depozitarea fânului, este amenajat un loc de cazare cu 9 camere, în total fiind 30 de locuri. Din primăvară până în toamnă, se organizează și tabere de călărie pentru grupuri de copii, de luni până în duminică, cu diferite activităţi recreative.

3. Parcul Dendrologic din Carei – este cel mai vechi parc din România, făcut în 1698. Este o oază de verdeață uimitoare, relaxantă, unde vă puteți plimba și unde veți descoperi peste 200 de arbori și arbuști, mulți dintre aceștia fiind specii rare.

4. Biserica Ortodoxă Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril – Catedrala se află în centrul orașului și a fost construită între anii 1990-2007. Biserica are o arhitectură bizantină și este, de-a dreptul, impresionantă.

5. Monumentul Ostașului Român: Careiul a fost ultima palmă de pământ românesc eliberată de armata română în 25 octombrie 1944. Sculptorul băimărean Gheza Vida a creat acest ansamblu sculptural în amintirea acelui moment.

6. Biserica Romano Catolică – De afară nu-ți dai seama ce minunății ascunde această biserică, însă o dată ce vei păși în interior, vei avea senzația că ești la Viena sau în Italia. Totul te duce cu gândul la maiestuoasele catedrale ale lumii catolice europene. Construcția lăcașului de cult a început în 1769, la inițiativa contelui Antal Károlyi. Dacă ajungeți aici să nu ratați și muzeul bisericii, care are piese valoroase: de la blazoanele familiei Karolyi până la cărți vechi din anii 1500.

7. Biserica Luterană – Sincer, este o mică bijuterie necunoscută, plină de farmec, unde trebuie să ajungi. Când am intrat în interior, ne-a uimit simplitatea lăcășului de cult, zugrăvit în nuanțe doar de alb. Locul are și o poveste romanțată. Candelabrele au fost aduse din sala de bal a hanului Cerbul de Aur, locul unde poetul Petofi Sandor avea să-și cunoască viitoarea soție.

8. Biserica Greco Catolică Maghiară – Este acea piatră rară, ascunsă departe de ochii curioșilor, despre a cărui existență puțini mai știu. Este ridicată în 1736, fiind astfel cel mai vechi lăcaș de cult din zonă. Biserica urmează să fie renovată în curând, pentru că aici specialiștii au descoperit că iconostasul are o valoare inestimabilă, pe lângă faptul că este vechi, este realizat din aur și argint.

9. Sinagoga Neologă – Este o bijuterie arhitecturală spectaculoasă și una dintre cele mai frumoase sinagogi pe care le-am văzut în România. Construcția a început în 1866, iar la ridicare ei a contribuit și comunitatea evreiască din oraș. În curtea edificiului, este ridicat și un monument în memoria victimelor Holocaustului.

10. Biserica Reformată – Biserica a fost ridicată în 1746, iar construcția a fost terminată prin 1800. Trebuie să-i treceți pragul ca să cunoașteți frumusețea stilul baroc maghiar și să auziți povestea ei spusă chiar de preot.

11. Mănăstirea Fransciscană din comuna Căpleni – este un loc pe care nu trebuie să-l ratați pentru că, pe lângă unicitatea mănăstirii și poveștile facinante cu călugării franciscani, aici se află și cripta familiei nobiliare Karolyi. Practic, sunt sarcofagele nobililor care au condus familia timp de secole. Mulți dintre ei au fost aduși după moarte, aici, la Căpleni, din toate colțurile lumii chiar și din Brazilia. Tot în mănăstire se află și o bibliotecă impresionantă de cărți rare, care a aparținut călugărilor franciscani.

12. Ștrandul Termal – un loc de relaxare cu aer occidental, unde nu dai greș dacă ajungi. Este locul potrivit unde să-ți mai tragi sufletul și să te mai relaxezi. Apa termală de aici este una dintre cele mai bogate în proprietăți terapeutice. Ne-a plăcut atmosfera și ne-au uimit și prețurile foarte bune, raportat la calitatea pe care o primești.

13. Muzeul Șvabilor din Petrești. Casa-muzeu este construită în 1881 și adună obiecte reprezentative pentru comunitatea șvabilor. Și dacă tot ați ajuns la Petrești, musai să încercați bunătățile făcute de svabi.

Cum ajungi la Carei?

-Din București, cea mai eficientă variantă de transport este cu avionul până la Satu Mare (1 oră și 25 de minute) și de acolo până la Carei se ajunge cam în 45 de minute.
– Dacă sunteți în trecere trebuie să știți că e la 97 de kilometri de Oradea și la 100 de kilometri de Baia Mare (Maramureș).
– De asemenea, orașul este bine conectat cu principalele noduri feroviare din țară.

Călătorii inspirate vă dorim!

***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și a gestionării pachetului de vacanță aparțin exclusiv proprietarilor pensiunii.
***Calatorinbascheti.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE la butonul de share Facebook de mai jos.

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *