
RIMETEA – SATUL MINUNE DIN APUSENI
Rimetea, Alba: la 281 km de Timișoara, la 59 km de Cluj, la 406 km București
Sunt locuri în țară tare faine, mai puțin știute, unde, dacă ajungi, nu-ți vine să crezi că te afli chiar la noi, în România. Așa am pățit eu cu Rimetea. După câteva căutări răzlețe online, am zis, “bine, mă opresc puțin la Rimetea”, în drumul meu spre Cluj. Mi-au plăcut fotografiile pe care le-am văzut pe Internet și am zis că merită să fac un ocol. Dar, surpriză, am rămas două zile, într-un sat care m-a fermecat. Este simplu, autentic, tradițional.
Satul este așezat la poalele munților Trascău, sub spectaculoasa Piatră a Secuiului. Când am ajuns la Rimetea, am avut senzația, pentru câteva clipe, că mă aflu într-un sat de munte din Elveția. Mi-a trebuit ceva timp să-mi închid gura căscată la propriu. E un tablou perfect al naturii din care nu-ți mai vine să pleci. Am stat minute bune, în mijlocul drumului, cu ochii spre cer admirând munții aia fabuloși, care par că se prăvălesc peste sat. Atât de frumos este, și mai este și curat, iar oamenii sunt strașnici și tare primitori.
Peisajul natural, de poveste, este completat de căsuțele tradiționale, vopsite în alb și verde, rămase, exact, ca acum o sută de ani. Cea mai veche are peste 200 de ani și se poate vizita. Mi-a plăcut că toate locuințele din Rimetea sunt îngrijite și că au mușcate roșii-n pridvor.
Ulițele sunt autentice, simple, ca la țară, iar micile cârciumi, unde să-ți tragi sufletul, sunt de-a dreptul pitorești. Dacă bei o bere ungurească lângă borna kilometrică să nu te miri că, pe lângă tine, mai trece tacticos și câte o vacă. E un fel de Vama Veche de Ardeal, de care au auzit mai ales străinii. Chiar celebrul actor Jeremy Irons a făcut un tur cu motocicleta în zonă. Și da, ai ce vedea la Rimetea.
Rimetea este singurul sat din țară distins cu premiul Europa Nostra al Comisiei Europene pentru conservarea patrimoniului cultural. Premiul a fost oferit în anul 1999, după ce localnicii au restaurat 138 de case tradiţionale secuieşti.
RIMETEA, LOCUL UNDE SOARELE RĂSARE DE DOUĂ ORI
Se spune, că aici e locul unde soarele răsare de două ori într-o zi. Am vrut să văd minunea cu ochii mei. M-am trezit la cinci dimineața, când satul era încă ațipit, și am așteptat, cuminte, în centrul comunei, lângă vechile case. Nu eram singură, mai erau vreo cinci turiști rătăciți că mine care veniseră, la fel, pentru “double rise”, căci așa i se spune în Rimetea.
Primele raze au apărut timid și au umplut valea cu o lumină difuză, ca apoi, soarele să se ascundă, rapid, după creste și să apară, iar, peste o oră de partea cealaltă a muntelui. Este fabulos! Și este grozav să vezi satul, la prima oră, cum se trezește încet, cum vacile merg spre câmp și cum lumina cade peste casele albe.
FESTIVALUL “DOUBLE RISE”
La Rimetea, trebuie să zăbovești câteva zile, să simți locul, să te urci pe munte și să iei parte la festivalul “Double Rise”, în cinstea soarelui care răsare de două ori. Acest fenomen poate fi observat cel mai bine între 3 și 6 iulie, fix data festivalului de artă contemporană, atât de căutat de turiștii din toate colțurile lumii. Aici, au loc diferite manifestări culturale: poezie, dansuri folk, concerte de muzică pop și rock. Este un „must have” al verii. Dacă vrei să te distrezi în natură pentru câteva zile, grăbește-te să-ți rezervi un loc.
UNDE TE CAZEZI?
Sunt peste 60 de pensiuni în zonă. Cel mai bine ar fi să vă rezervați, din timp, la localnici, să vă asigurați că au locuri, pentru că, în sezon, vara, e foarte aglomerat. Noi vă recomandăm trei pensiuni tare faine.
1. CONACUL SECUIESC din Colțești, locul unde vă veți simți ca altădată, cu tot confortul de astăzi. Sunt 23 de camere spectaculoase. Mobila vă va impresiona, cu siguranță, pentru că este pictată manual de meșterii din sat. Să nu mai zic de bucate. Nu ratați guiașul specific zonei!
Cât costă, vedeți AICI!
2. PENSIUNEA KIRALY VENDEGHAZ – Nouă ne-a plăcut tare și la pensiunea Kiraly Vendeghaz, un loc liniștit, fain, care are chiar și ciubar pentru relaxare. View-ul de aici e unul de poveste.
3. PERLA TRANSILVANIEI – Pensiunea este perfectă pentru cei care vor să se bucure de liniște și să admire verdele superb al munților Apuseni.
Cât costă vedeți AICI!
CE POȚI FACE ÎN RIMETEA?
Să urci pe Piatra Secuiului. Urcușul este abrupt și durează vreo două ore, dar de sus, de la 1128 de metri, priveliștea de vis asupra văii merită tot efortul depus.
Cetatea Trascăului – cetatea este ridicată în secolul al 13-lea de Voievodul Thorotzkay. De aici, amatorii de senzații tari pot zbura cu parapanta, pot face alpinism, speologie și escaladă.
Muzeul etnografic are o colecție de peste 11.000 de piese vestimentare țărănești din zonă, unelte de minerit, de prelucrare a lemnului, dar și mobilă veche pictată.
Cetatea Coltești – Cetatea este, sus ,pe deal, în satul vecin, Coltești. Fortăreața a fost construită în 1296, ca turn de apărare împotriva invaziilor tătarilor. Prin anii 1700, a devenit reședința familiei nobiliare Thoroczkay. Cetatea a fost distrusă în 1713, la ordinul Casei de Habsburg, pentru că localnicii s-au opus anexării Transilvaniei. În zonă, mai poți vizita fosta mănăstire franciscană și biserica româno-catolică.
Călătorii inspirate vă dorim!