Calator in Bascheti

O secundă de responsabilitate și de bun simț ne poate face viața mai ușoară în lupta cu Coronavirusul
O secundă de responsabilitate și de bun simț ne poate face viața mai ușoară în lupta cu Coronavirusul

Trăim acum ceea ce nu am mai trăit! Este greu de cuprins într-un singur cuvânt ceea ce temutul COVID-19 a făcut din viețile noastre: este un amestec de teamă, de panică, de iresponsabilitate și de mult fake news sharuit generos pe rețelele de socializare sau de glume care nu-și au rostul. Nu știm cum să reacționăm, nu știm cum să ne ferim de ceva care nu e palpabil, nu se vede. Nu știm ce să facem și, în graba de a fi noi bine, devenim egoiști și facem nesăbuințe. Îi punem pe ceilalți în pericol fără să gândim prea mult. Este ceea ce am observat, în ultimele zile, în jurul nostru, ceea ce am văzut la televizor, pe stradă și la metrou și ceea ce vrem să vă arătăm și mai jos.

Trebuie să vă spunem, din capul locului, că acest articol nu are ca scop răspândirea panicii, așa cum am tot văzut în ultimele ore, ci răspândirea responsabilității și a bunului simt.

Coronavirus nu este o luptă personală, fără să-ți pese de cei din jur. Suntem puternici și vom trece, poate, chiar mai ușor peste decât o spune panica din jur: de la metrou sau din hipermarket, unde rafturile se golesc oră de oră.

Nu putem învinge virusul însă singuri, dacă trăim în bula noastră, unde credem că suntem safe, dacă ne luăm tone de provizii, de medicamente, de spirt și măști. Nu mergem să ne dăm examenul pentru carnetul de șofer, dacă știm că suntem în carantină! Suntem sinceri dacă am călătorit în străinătate și dacă suntem întrebați de autorități sau de medici despre acest lucru. Dacă venim din zonele roșii stăm acasă. Iar acasă înseamnă doar în casă… fără să ieși să-ți iei o apă de la magazinul din colțul blocului.

Salvarea începe cu noi toți dacă suntem responsabili și dacă lăsăm egoismul deoparte și dacă acționăm și pentru interesul celor de lângă noi.

A fi responsabil înseamnă să:

– Să avem grijă mare la igienă! Ea poate fi salvatoare, în general, dar, mai ales ,acum.

– Să anunțam autoritățile și la muncă, sincer, din ce țară am venit recent! Rușinea și frica de carantină sau de a rămâne fără job nu-și mai au rostul.

– Să stăm în casă izolat, în caz că se impune! Izolarea n-a omorât pe nimeni, dar dacă ieșim pe stradă să ne plimbam câinele s-ar putea să facă mult rău celor din jur.

– Știm, izolarea înseamnă și bani pierduți din salariu. Am tot auzit în jurul nostru astfel de idei. Chiar credeți că în aceste momente trebuie să ne gândim la bani? Oare nu sănătatea noastră e mai importantă ?

– Să știm să ne informam corect din surse oficiale și credibile! Am citit, undeva, greșit, că virusul dispare dacă îți ții gâtul hidratat și bei litri întregi de apă sau te vindeci pe viață cu polidin, cu pălincă, sau, mai nou, cu vitamina C.

– Să nu plecăm în călătorie, acum, doar pentru că ne-am luat un bilet! Să ne informăm, zi de zi, despre situația zborurilor, situația de la frontieră a țării respective și despre zborul de întoarcere.

– Să respectăm în detaliu tot ceea ce spun autoritățile! Un pas pe care-l facem greșit poate însemna îmbolnăvirea mai multor oameni.

– Să nu luam în glumă ceea ce se întâmplă! Dacă nu se vede, nu e palpabil, asta nu înseamnă că virusul nu există.

– Să ne facem provizii proaspete ca pentru zilele de weekend, nu ca pentru Apocalipsă! Salatele cred că ajută mai mult organismul decât tonele de conserve.

– Teoriile conspiraționiste au înflorit. La ce ne ajută? La nimic. Creează doar panică. Puneți-le la categoria „de ce mi-as încărca memoria cu așa ceva?”

– Să nu fim panicați și ipohondri! Poate îi încurcăm și mai mult pe medici. Dar să rămânem precauți.

– Să lăsăm viața să-și urmeze cursul, cu noile reguli mai restrictive, ce-i drept, dar sunt pentru binele nostru!

Să fim responsabili și să ne trăim viața!

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *