Călătorim azi într-un loc unde nu știam de griji și unde ne era tare bine. Când spunem copilărie gândul ne zboară, evident, la poveștile bunicii și la preparatele gătite cum numai ea știa. Ne amintim de gogoșile pe care ni le făcea, cu mult suflet, de fiecare dată, când îi treceam pragul. Am redescoperit, zilele trecute, rețeta bunicii, unu la unu, la prietena noastră Teo, pe blogul ei Halește Românește. Și ea, ca și mine, e din Ardeal, tot dintr-un sat de lângă Carei, dar drumurile noastre s-au intersectat la 700 km distanță, la București, și ceea ce ne apropie acum e …evident gustul de acasă. Mai multe rețete vechi, autentice, găsiți pe pagina ei AICI. Rețeta e testată din 3 surse: noi și încă două prietene, deci veți merge la sigur, dacă o veți încerca. Să începem călătoria noastră culinară!
DE CE AVEȚI NEVOIE:
(Aveți aici ingredientele pentru rețeta de dulce și mai jos pentru cea de POST)
Ingrediente:
•500 g făină
•2 gălbenușuri
•350 ml lapte
•2 pliculețe zahăr vanilat
•un praf de sare
•coajă de lămâie și/sau portocală
•1 lingură de zahăr
•10 g drojdie uscată
•10 g zahăr pudră vanilată
•ulei pentru prăjit
GOGOȘI, REȚETA EXPLICATĂ PAS CU PAS
Se amestecă drojdia cu lingura de zahăr și cu laptele călduț și se lasă un pic, până face spumă. Apoi se bate bine cu gălbenușurile și cu 300 g făină cu un mixer. Se adaugă sarea, zahărul vanilat, coaja de lămâie și restul de făină. Se frământă să fie un aluat elastic și molcuț. Se lasă la dospit 30 min. După ce a dospit aluatul pentru gogoși, se întinde pe un blat cu făină de grosime de un deget subțire. Se decupează rondele cu un pahar cu marginile subțiri. Aluatul pentru gogoși pufoase se mai lasă pe tavă la dospit, 10 minute.
Se încinge bine uleiul și se pun gogoșile în uleiul fierbinte, iar focul se dă pe mic. Se întorc cu 2 furculițe si pe partea cealaltă și când devin aurii se scot pe șervețele absorbante, se scutură ușor, se pun într-un bol și se presară cu zahăr pudră vanilat cat sunt încă fierbinți. Spor si pofta buna va doresc!
VARIANTA DE POST
Noi am făcut-o acum pe cea de dulce, dar cea de post e identică, însă fără lapte și ouă. În loc de lapte de vacă, bunica punea apă (în aceeași cantitate). Dacă aveți o făină de calitate, s-ar putea să vă trebuiască mai puțină apă (sub 350 de ml). Puteți pune și o lingură de ulei, aproape când ați terminat de frământat (mai frământați după). Trebuie frământat bine, până aluatul e moale și formează bule de aer. Va ieși la fel de gustos, gălbenușurile de ou dând mai mult culoare aluatului decât gust. Trebuie consumate, de preferință, proaspete, laptele având rolul de a le ține moi mai mult timp.
***Dacă v-a plăcut acest articol, ne puteți susține cu un SHARE pe Facebook, la butonul de Share Facebook de mai jos.