Calator in Bascheti

Hainan, noul Hawaii al lumii, fara viza pentru romani
Hainan, noul Hawaii al lumii, fara viza pentru romani

HAINAN – INSULA TROPICALA A CHINEI

Mi-a trebuit mult timp, dar si mai multi nervi sa aflu daca am nevoie sau nu de viza pentru Hainan. Ambasada Chinei mi-a zis ca nu, MAE de la noi ca da, dar eu nu aveam cum sa-mi iau viza pentru ca aterizam in Hong Kong, unde nu-ti trebuie viza. Pana la urma, am zis: “hai sa risc si sa ma duc in China, fie ce o fi!”. Asa cum mi-au zis chinezii.

Si de ce Hainan? Pentru ca e singura insula exotica a Chinei, iar peisajele vazute pe Internet chiar mi-au placut. Pentru baschetii mei era deja o provocare. Mai mult, chinezii vor sa promoveze turismul in insulita aceasta si au lasat peste 59 de tari “free visa”, printre care si Romania. Exista insa unele conditii.

CUM SI UNDE INTRI IN CHINA FARA VIZA?

Pentru Hong Kong, Macau si Hainan, romanii nu au nevoie de viza. Insa pentru Hainan, trebuie sa iei legatura cu o agentie de turism agreata de Guvernul Chinez, vezi aici, si de la ei sa-ti cumperi ori cazare, ori biletele de avion, ori excursii. Am gasit o agentie, pe Internet, am corespondat cu ei, pe email, cam o luna si mi-au gasit preturi foarte bune pentru zborul din Hong Kong in Hainan, la fel si pentru cazare. Banii i-am virat in cont, online. E foarte safe, nu am patit nimic. Chinezii au fost prompti. Agentia mi-a oferit preturi mult mai bune decat pe siteurile cunoscute de profil. Tot ei se ocupa si de formularul pe care trebuie sa-l arati la intrarea in China.

CE AI DE VAZUT IN HAINAN?

Hainan e o insula tropicala, in Marea Chinei de Sud, cea mai mica provincie si cea mai sudica a Chinei. Are 155 km lungime și 169 km latime. Sunt 8 orase legate intre ele printr-o reteta uimitoare de autostrazi si trenuri de mare viteza. Haikou, situat pe coasta de nord, este capitala insulei, iar Sanya, in sud, unde am stat, este o renumita statiune turistica. Aici, sunt marile lanturi hoteliere si luxul la el acasa. Totul este bine pus la punct, iar ca turist strain te simti in siguranta.

YALONG BAY – Este considerat cel mai frumos golf al insulei. Plajele sunt generoase, curate, apa limpede si peisajul uimitor. Daca nu as fi stiut ca sunt in China, as fi putut spune ca e chiar Golful Thailandei sau plajele superbe ale Dubaiului.

SANYA – E oraselul turistic, pe care nu trebuie sa-l ratezi. Impresioneaza prin arhitectura deosebita, cu cladiri futuriste, hoteluri impunatoare, dar si cladiri vechi. Pe strazi, e vacarm, un du-te vino, cu sute de scutere electrice, dar care, totusi, nu-ti zgarie urechea. Doar trebuie sa fii atent cand treci strada, ca altfel nu le auzi. Sunt zeci de magazine si piete traditionale, de unde poti cumpara haine de firma chiar si la jumatate de pret fata de Europa. Sper ca sunt de firma?, nu am putut sa-mi dau seama.

HOTELUL SANYA ATLANTIS – Constructia este inspirata dupa legenda Atlantidei pierdute. Sanya Atlantis este cel mai luxos hotel al insulei, dar si un mare centru de distractii: cu parcuri de aventura tematice si un imens waterpark.

INSULA MAIMUTELOR – Nanwan este o insula langa Sanya, rezervata in intregime maimutelor. Sunt peste 2000 de macaci zvapaiati si rautaciosi. Ajungi pe insula doar cu telecabina, deasupra marii, cel mai lung traseu de cablu deasupra apei din China: cam doi kilometri.

De sus, poti admira si satul de pescari Xincun, casute colorate, care par ca plutesc pe mare. O data ajunsa pe insula, m-a uimit rapiditatea cu care maimutele furau tot ce vedeau din mana turistilor: de la sucuri pana la jucarii si mancare. N-am zabovit prea mult aici, dupa ce am vazut ca o maimuta a sarit direct in capul unui turist si l-a zgariat.

HAIKOU – Este capitala insulei, numita si orasul palmierilor, pentru ca bulevardele sale sunt marginite de palmieri inalti.  Are vreo 2 milioane de locuitori. Este un oras traditional chinez, centru de business si turism. Am reusit sa vad o mica parte din oras, pentru ca o ploaie musonica mi-a incurcat planurile si a trebuit sa vizitez mai mult magazinele.

TRIBURILE LI SI MIAO – Etnicii Li si Miao au fost primii locuitori ai insulei, care s-au asezat, aici, acum 3000 de ani. Traiesc in partea de nord, intr-o zona izolata, ferita de ochii curiosi ai turistilor. Ca sa-i protejeze si sa le ofere un venit, in 1998, guvernul chinez a creat un sat traditional – Zona Culturala din Valea Binlang. Aici, turistul poate vedea, intr-un muzeu in aer liber, viata de zi cu zi a triburilor Li si Miao. Imbracate traditional, femeile tes in fata ta vestminte colorate sau te servesc cu o portie traditionala de orez cu legume.

CAND SA VIZITEZI HAINANUL?

Cel mai bine este sa ajungi aici intre lunile noiembrie si aprilie. In august, este anotimpul taifunurilor. Preturile sunt, ce-i drept, mai mici, insa ploua torential zilnic. Am simtit-o pe pielea mea, caci vremea rea nu m-a lasat prea mult sa vad zona.

CAT COSTA?

Am fost in Hainan prin Hong Kong. Biletul de avion costa in jur de 700 de euro, iar pana in Hainan, un zbor de o ora si jumatate, m-a costat 200 de dolari/ dus intors/inapoi in Hong Kong/de persoana. Cazarea costa cam 500 de euro la un hotel de 4 stele pentru 6 nopti.

DE STIUT:

In Hainan, taxiurile sunt ieftine si safe. Sunt camere de supraveghere peste tot in masina. La fel si pe strazi, iar taximetristii sunt corecti, iti dau rest pana la ultimul yuan. Nu exista sa le lasi spaga.

La hotel, dureaza cam jumatate de ora, daca vrei sa schimbi dolari sau euro. Iti trebuie pasaportul. Si doar la hotelul la care stai poti face asta, nu sunt case de schimb pe strada. Bancnotele trebuie sa fie relativ noi, altfel iti vor fi refuzate.

Engleza nu e chiar punctul forte al chinezilor, insa te poti intelege cu ei. Ti se da un card la hotel, in engleza si in chineza, cu mai multe destinatii turistice din insula: “Please, take me to…”, iar tu le arati cu degetul taximetristilor unde vrei sa ajungi. Easy!

Tot un taximetrist, desi nu stia o boaba engleza, m-a ajutat chiar sa cumpar bilet la trenul de mare viteza, dupa ce la receptie, mi-au scris pe o foaie in chineza ca vreau sa ajung in capitala Haikou. M-a dus la gara, a venit cu mine la ghiseu si le-a spus functionarilor unde doresc sa ajung. Asa am vizitat capitala.

Daca nu te intelegi cu ei, au o aplicatie pe telefon. Spui in engleza, iar telefonul le reda lor in chineza. Plus, minus, aproximativ. In farmacie, am cerut un paracetamol, cu aplicatia ne-am inteles, la fel si la magazinul din colt, unde vazusem o bautura ciudata, am intrebat ce e, iar aplicatia mi-a spus: lichior de caluti de mare. Am zis ca e o gluma, dar ce sa vezi, la fundul sticlei chiar erau doi caluti de mare.

Ospitalitatea e punctul lor forte! Cum am ajuns, m-au cazat intr-o camera superioara, fara niciun cost, drept rasplata ca am ales hotelul lor. Si ce camera superba mi-au dat! Serviciile si mancarea sunt impecabile. Daca nu esti fan al mancarii chinezesti, ai si cartofi prajiti, hamburgheri, paste, oua si ce mai mancam noi pe acasa.

Google, Facebook, Whats up – Mai problematic cu retelele de socializare in China. Nu e o legenda ca nu ai nici Google. A trebuit sa cer la receptie sa-mi dea permis sa folosesc aplicatiile din telefon. Am primit acceptul doar in incinta hotelului, dupa ce receptionera a dat un telefon. Pe strada sau unde ai WiFi nu functioneaza. Au aplicatiile lor made in China: wechat e cea mai folosita.

 

 

 

 

 

 

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *