Calator in Bascheti

Lacul glaciar, mai puțin cunoscut, minunea naturală, de văzut în 2024
Lacul glaciar, mai puțin cunoscut, minunea naturală, de văzut în 2024

Vrei să faci o drumeție la munte și nu știi unde să mai mergi? Dacă vrei un traseu aparte, ușor de făcut, îți recomandăm să vii la Toplița, iar, de aici, să pornești spre Lacul Iezer.

Lacul Iezer din Munții Călimani, o curiozitate a naturii

Unde? În nord-vestul județului Harghita, în Munții Călimani, aproape de orașul Toplița.

Mergem într-o drumeție de poveste spre Lacul Iezer din Parcul Național Călimani, o arie protejată, tare frumoasă. Rezervația naturală se află Munții Călimani, la poalele Vârfului Răchitiș și se întinde pe 322 hectare. Lacul Iezer, numit oficial Iezerul Răchitiș, este, de fapt, un lac de baraj natural, nu prea mare ca suprafață – are 1200 metri pătrați, o lungime de 45 de metri și o lățime de 35 de metri. Adâncimea maximă este de cinci metri. Legendele spun că ar fi un lac fără fund. O rață de plumb ar fi fost aruncată în lac și găsită ani, mai târziu, în Marea Neagră.

Micul lac nu iese în evidență la fel de mult ca și superbele lacuri glaciare din Retezat, dar merită să vii aici pentru drumeție, aer curat, pentru peisajul montan aparte. Lacul este înconjurat de jnepeni, ienuperi și specii rare de plante, cum ar fi bujorul de munte (Rhododendron). Și tot aici, la peste 1730 de metri altitudine, dacă ai noroc, vei putea vedea cerbi, căprioare, lupul cenușiu, vidra de râu și alte specii de animale specifice Carpaților Orientali.

Vezi cazări de vis la Toplița, AICI!

Lacul este unic pentru faptul că se află într-o zonă de munți vulcanici, un lucru rar în România. Luciul de apă s-ar fi format în ultima glaciațiune, când sedimentele au creat un strat impermeabil, peste care s-a format lacul. Iezerul este alimentat de două izvoare, iar apa din lac se varsă în pârâul Puturosul.

Acest articol face parte din campania independentă ,,Călătorește cu inima”, realizată de Călător în Bascheți pentru un turism responsabil, sustenabil și de durată. Protejează natura, ai grijă de ea și las-o curată!

Cum ajungi?

Din Toplița, traseul începe la ieșirea spre Borsec, la Mausoleul Eroilor Toplița-Secu și continuă pe Valea Topliței spre Gura Voievodesei. Sunt cam 22 de kilometri, greu de parcurs, pentru că sunt zone accidentate și ai nevoie de o mașină puternică 4×4 și de gardă ridicată. Pe partea stângă, drumul te duce pe un platou, unde vei vedea o zonă de campare special amenajată de Parcul Național Călimani. De aici, pe un traseu ușor în 10 minute ajungi la lac. Bine de știut: în zilele ploioase, drumul este anevoios.

Cât costă: Există o taxă modică de campare, pe care o poți plăti, direct, la rangerii parcului național, care vor veni în zonă.

Vezi aici și alte obiective turistice din Toplița

Unde te cazezi?

Te poți caza în Toplița la Casa Cifu, o cabană modernă, aflată în inima naturii, decorată cu mult bun gust și cu stil.

Vezi cazări de vis la Toplița, AICI!

Mai multe despre Parcul Național Călimani, vezi aici!

Călătorii inspirate vă dorim!

***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și a gestionării pachetului de vacanță aparțin exclusiv proprietarilor pensiunii.
***Calatorinbascheti.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE prin butonul de share Facebook de mai jos.

 

 

 

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *