Lăsați copiii să vadă lumea, deschideți-le ochii și vor fi un HappyKid!
Lăsați copiii să vadă lumea, deschideți-le ochii și vor fi un HappyKid!

Am ales un titlu inspirațional, pentru că așa s-ar putea descrie ceea ce fac travel bloggerii “The Happy Kid”. Să călătorești cu un copil mic din Peru până Sri Lanka și din Cambodgia până Mexic pare o nebunie curată. Nu și pentru Alina si Andrei, doi tineri părinți din Cluj, care au decis să-și schimbe radical viața. Andrei era medic stomatolog, iar Alina lucra într-o corporație și nu petreceau prea mult timp cu Eric. Așa le-a venit ideea să înceapă o nouă viață în trei, departe haosul cotidian, de reguli stricte, de ore lungi de muncă. Au făcut un blog de travel – thehappykid.blog.ro – și au început aventura în jurul lumii, care pe noi ne-a inspirat și ne-a provocat să le aflăm povestea.

În doi, au vizitat 40 de țări, iar în trei, 26 de țări.

8 în Asia: Emiratele Arabe Unite, Sri Lanka, Thailanda, Vietnam, Singapore, Indonezia, Malaezia, Cambodgia
3 în America Centrala și de Nord: Cuba, Mexic, SUA
5 în America de Sud: Bonaire, Curacao, Columbia, Peru, Chile
10 în Europa: Ungaria, Slovenia, Italia, San Marino, Spania, Turcia, Serbia, Macedonia, Grecia, Olanda

Prima ieșire din țară cu cel mic a fost la 3 luni, când au mers la Budapesta pentru un weekend, iar la 6 luni au făcut un roadtrip de 3 săptămâni în Italia. Aceasta a fost vacanța care i-a convins să călătorească în familie și a fost inspirația pentru tot ceea ce a urmat.

Ce peripeții ați avut?

Am avut suficiente peripeții: de la zboruri anulate cu mai puțin de 24 de ore înainte, la vizite la camera de urgență în Vietnam, după o căzătură de-a lui Eric la piscină, sau bani dispăruți de pe un card clonat în ziua când am ajuns în Bali. Însă am învățat să fim flexibili și să trecem peste orice, să avem întotdeauna un plan B (sau chiar C) și să nu ne pierdem în situații de criză.

Cum este să călătorești cu un copil? Mulți părinți așteaptă să fie mai mare ca să-l ia cu ei. Ce sfat le ați da?

E total diferit să călătorești cu copiii decât atunci când mergi în formulă de adulți, dar are un farmec aparte. Recunosc, am fost stresați și agitați, mai ales la început, însă aș sfătui pe oricine măcar să încerce să își ia copilul cu ei în vacanță. Bineînțeles, cu toții avem, nevoie de timp doar pentru noi, pentru odihnă și relaxare, însă conectarea pe care o poți obține alături de copil în călătorii nu se compară cu ceea ce se întâmplă acasă!

Ce învață un copil din călătorii? Cum se dezvoltă?

Copilul este expus la o mulțime de stimuli și de informații, care îi conturează foarte bine personalitatea. Se obișnuiește să aibă răbdare, să aștepte, e necesar să se adapteze unor oameni și situații extrem de diferite și îi este stimulată creativitatea, având mult mai puține lucruri cu care să se joace. Plus că își amintește mult mai multe decât crede lumea!

Care destinație v-a provocat cel mai mult și de ce?

Cel mai dificil cu piticul a fost în Cuba, și, probabil, din cauza aceasta nici nu ne-a plăcut în mod deosebit această țară. Am fost nevoiți să facem foarte multe compromisuri la mâncare, deoarece în magazine găsești lucruri puține și de calitate proastă. Nu în ultimul rând, ești nevoit să călătorești în condiții precare de siguranță auto; adică am mers cu mașini care nici măcar nu aveau centuri de siguranță, ce pretenții să mai am pentru un scaun special de copil.

Ce puneți în bagaj? Cum arată bagajul vostru și al celui mic?

Călătorim foarte minimalist. În lunile noastre de umblat prin lume, am avut un singur rucsac de 85 l, care cântărea 20-22 kg, plus câte un ghiozdan mic pentru fiecare din noi, unul cu laptop și alte electronice, iar al doilea cu jucării, snack-uri și câte un schimb de haine. Avem întotdeauna la noi o trusă medicală destul de completă, iar din bagajul de mână nu ne lipsesc, niciodată, dezinfectantul pentru mâini și șervețelele, 1-2 jucării și încărcătorul pentru telefon.

Ce frici ați avut înainte de a călători cu cel mic și cum le depășiți?

Cea mai mare grijă pentru noi a fost să nu ne îmbolnăvim, nici el, nici noi. Am fost foarte atenți la igiena alimentară, în multe locuri am consumat doar apă îmbuteliată, iar dezinfectantul pentru mâini nu ne-a lipsit niciodată din geantă. Eu am fost stresată și de cum se va obișnui Eric cu acest stil de viață, cum va putea dormi sau cum se va adapta diferențelor de fus orar, însă au fost griji neîntemeiate; de cele mai multe ori, noi am avut probleme de adaptare mai mari decât el.

Au fost oameni care v-au spus că aveți o doză de inconștiență să călătoriți cu un copil mic în locuri îndepărtate? Ce le-ați răspuns? Ce le-ați răspunde celor care văd așa călătoriile cu cei mici?

Majoritatea cunoscuților ne-au spus (sau cel puțin au gândit) că avem o mare doză de inconștiență, pentru că e un lucru mai puțin obișnuit la noi. În privința călătoriilor cu copiii mici, noi nu considerăm că există vreo destinație turistică pe care să nu o poți adapta pentru a merge cu toată familia, singura restricție fiind de natura medicală (ex. vaccinuri sau medicamente profilactice contraindicate sub o anumită vârstă).

Cât de des călătoriți într-un an și cum se împacă viața de globtrotter cu munca?

Pe vremea când lucram într-o multinațională, îmi calculam atent zilele de concediu pentru a putea merge în cât mai multe mini vacanțe. De la începutul verii trecute, am călătorit full-time timp de aproape un an, iar acum suntem într-o perioadă mai stabilă, în care lucrăm la câteva proiecte acasă. Unul dintre acestea e un mic restaurant în Cluj, Healthylicious, inspirat oarecum din ce ne-a plăcut în timpul aventurii noastre prin lume.

Ce înseamnă pentru voi, astăzi, după atâtea călătorii noțiunea de happy kid? Cum s-a schimbat aceasta noțiune, după fiecare călătorie?

Ne-am intitulat blog-ul “the happy kid”, deoarece o dată cu nașterea lui Eric, să avem un copil fericit a devenit scopul nostru principal în viață. Asta a dus la multe schimbări în noi și uneori mi se pare că suntem total diferiți față de cum eram acum 4-5 ani. Din punctul nostru de vedere, un copil este fericit atunci când își are părinții aproape, gata să îl susțină în orice ar face, când se simte iubit necondiționat și se poate dezvolta liber și armonios. Călătoriile susțin această perspectivă, deoarece atunci poți petrece timp de calitate cu familia, dincolo de restricțiile vieții cotidiene.

Pentru cei care doar visează la asemenea călătorii, dar au frici în a le concretiza, ce mesaj aveți?

E normal să îți fie frică de necunoscut și de decizii radicale și chiar de a face altceva decât fac majoritatea cunoscuților tăi. Însă totul este mult mai ușor decât pare; nu știm ce ne rezervă viitorul așa că cel mai bine e să ne trăim viața așa cum dorim, fără să avem regrete peste ani. Personal, noi considerăm că pauza luată pentru a călători toți trei e cea mai bună decizie pe care am luat-o vreodată!

La final, să ne recomandați, vă rog:

Top 3 child friendly locations în România si top 3 child friendly locations de afară.

În România, nu am călătorit încă suficient toți trei ca să putem avea un top însă, între locurile noastre favorite se numără Magnolia Resort din Maramureș și Raven’s Nest din Apuseni. (vedeți cum arată și cât costă AICI.)

Din călătoriile noastre mai îndepărtate, cele mai potrivite destinații de vizitat cu un copil mic sunt Koh Lanta (Thailanda), Playa del Carmen (Mexic) sau Bali (Indonezia).

Nu mai e un secret că Happy Kid este blogul nostru childfriendly preferat din România. Îi găsiți pe www.thehappykid.blog.ro și pe Instagram și Facebook.

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii prieten cu noi pe Facebook