În dulcea Bucovină, într-un peisaj de poveste, se află Mănăstirea Sucevița, una dintre cele cinci comori arhitecturale pictate ale României, alături de Mănăstirile Voroneț, Moldovița, Arbore și Humor – care ascunde o legendă mai puțin știută. Dacă nu ați ajuns, până acum, să vizitați mănăstirile pictate din Bucovina, să le puneți pe lista de călătorii de anul acesta și, cu siguranță, vă vor fascina prin picturile religioase, în culori vii, care s-au păstrat până astăzi.
Mănăstirea Sucevița și legenda femeii mute
Unde? Comuna Sucevița, județul Suceava, la 18 de kilometri de Rădăuți și 50 de km de Câmpulung Moldovenesc.
Mănăstirea Sucevița este un loc cu mare încărcătură istorică, cu multă liniște, unul dintre simbolurile Bucovinei și monument istoric de renume al țării. Lăcașul de cult a fost ridicat, între anii 1583 și 1586, de familia Movileștilor – boierii de seamă, mari cărturari și domnitori ai Moldovei și Țării Românești.
Mănăstirea este construită în stil bizantin și gotic, cu elemente de arhitectură ale vechilor biserici de lemn din zona Moldovei. Pictura, în care predomină culoarea verde, a fost realizată de frații Sofronie și s-a păstrat cel mai bine față de celelalte mănăstiri pictate din Bucovina. Ceea ce este specific Mănăstirii Sucevița este ,,Scara lui Ion Climax” sau ,,scara virtuților’’, cu 30 de trepte, care simbolizează credința populară că, după moarte, sufletul trebuie să treacă prin vămile văzduhului, pentru a ajunge la judecată.
Vezi aici unde te cazezi la Sucevița
În muzeul mănăstirii sunt numeroase broderii şi manuscrise din secolele XV-XVI, dar și o cupă de argint aurit în care se află o suviță din părul Elisavetei, soţia lui Ieremia Movilă. Prinsă de turci, în anul 1617, și dusă în robie la Constantinopol, Elisaveta şi-a tăiat părul şi l-a trimis la Suceviţa, ca simbol al suferinței. Aici se află și mormintele domnitorilor Ieremia Movilă și Simion Movilă.
Vezi aici unde te cazezi la Sucevița
Legendele locului, consemnate și în revista de folclor ,,Șezătoarea’’ din 1899, povestesc despre o femeie care s-a oferit să ajute la ridicarea mănăstirii, fără a cere vreo plată, doar cu condiția să fie înmormântată în biserică, alături de ctitorii lăcașului de cult. Mai marii bisericii au încuviințat jertfa femeii și i-au promis că, după moarte, va fi îngropată la loc de cinste. Timp de 30 de ani, neîntrerupt, fără a vorbi cu nimeni, femeia a cărat piatra, varul și cărămizile cu carul cu boi. I se spunea ,,Muta de la Sucevița’’. Se pare că așa ar fi vrut tânăra să-și ispășească păcatele. După ce lucrările au fost terminate, preoții nu au fost de acord ca aceasta să fie depusă în biserică, dar chipul ei a fost sculptat în piatră și pus în turnul clopotniței, spre apus.
Program: zilnic până la ora 20.00.
Cum ajungi?
Pe DN 17 A – de la Rădăuți, pe DN 17 de la Vatra Dornei, pe DN 17 de la Gura Humorului și pe DN 17A de la Moldovița. Poți veni și cu trenul până la Rădăuți și iei, apoi, microbuzele sau autobuzele locale până la mănăstire.
Unde te cazezi?
Sunt multe locații superbe în zonă. Vezi aici pensiuni de poveste din Sucevița
Călătorii inspirate vă dorim!
***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și a gestionării pachetului de vacanță aparțin exclusiv proprietarilor pensiunii.
***Calatorinbascheti.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE prin butonul de share Facebook de mai jos.