Este un loc superb, răsfirat printre canale, cu natură pură, cu pelicani, lebede și apusuri sau răsărituri care îți taie respirația, cu oameni simpli care îți gătesc bucate tare gustoase din ceea ce le oferă Dunărea. Pe noi Delta Dunării ne-a fascinat și tot ne-am întors aici pentru liniștea și relaxarea pe care ți le oferă acest tărâm magic, unic în Europa. Vă spunem, mai jos, tot ce trebuie să știi despre o vacanță superbă în Deltă: unde te cazezi, cât costă, cum ajungi, ce trebuie să vizitezi.
Descoperă raiul neștiut din Delta Dunării
Unde? Delta Dunării, Dobrogea, cea mai bine conservată dintre Deltele Europei, 3446 de kilometri pătrați. Este în patrimoniul mondial UNESCO din 1991 și este considerată rezervație a biosferei.
Delta Dunării este acea bucată de Românie rămasă autentică, ca și cum ar fi încremenită în timp. Te va fascina din prima clipă când vei ajunge aici, între canale și stufăriș. Nu va veni să crezi că există atâta frumusețe în simplitatea peisajelor naturii. Fie că te duci la Jurilovca, la Mila 23, Sfântu Gheorghe, Sulina sau Crișan, pământul acesta fermecat dintre ape îți va oferi relaxare și o vacanță atipică, la noi, acasă.
Vei avea multe activități de făcut și multe lucruri interesante de descoperit: de la plaje – Gura Portiței sau Sulina – până la plimbări cu barca pe canale, observare de păsări, pescuit ori pagini de istorie. Delta are o biodiversitate incredibilă, sunt aici peste 5 500 de specii, dintre care 1839 de plante. Sunt multe excursii și trasee în Deltă, pe care le poți lua de la proprietarii de pensiuni și de la localnici.
Obiective turistice din Delta Dunării
- Jurilovca – satul lipovenilor, așezat în laguna Razim-Sinoe, lângă Lacul Golovița, este locul de unde ai putea începe incursiunea în Delta Dunării, nu înainte de a vizita așezarea. Sunt case albastre, cu stuf, bucate bune, port popular, oameni tare frumoși și una dintre cele mai mari comunități de lipoveni de la noi. Vezi aici unde te poți caza în Jurilovca.
- Gura Portiței – din Jurilovca poți ajunge la Gura Portiței, locul unde Dunărea se întâlnește cu Marea Neagră și creează un tablou uimitor al naturii: o fâșie îngustă de pământ și nisip. Pe o parte, ai valurile mării, iar, pe cealaltă, canalele Deltei Dunării. Este un loc cu multă liniște și tihnă, sălbatic, potrivit doar pentru cei care caută o evadare din haosul cotidian. Plaja este amenajată cu umbreluțe și sezlonguri. Zona a fost descoperită în 1736, fiind, inițial, un sat pescăresc. Mai multe despre plaja din Gura Portiței, vezi aici.
- Ai putea începe să descoperi Delta și de la Sulina este cel mai estic loc al României, un oraș străvechi, cu o istorie fascinantă și tumultoasă. În secolul al XIX-lea, Sulina a devenit oraș și port liber când aici s-a înființat Comisia Europeană a Dunării, un loc esențial pentru traficul fluvial european. Poți vizita Palatul Comisiei Europene a Dunării (1860) și Farul din Sulina (1870).
Sulina este situată la gurile de vărsare a Dunării în Marea Neagră și poți veni aici să faci plajă ori să vizitezi Cimitirul Maritim multietnic, înființat în 1886, pe atunci, situat pe malul Mării Negre! Aici sunt îngropați catolici, evrei, musulmani, ortodocși de rit vechi sau nou și protestanți, iar, pe pietrele funerare, vei descoperi povești cu prinți, prințese, pirați. Vezi povestea completă a cimitirului din Sulina, aici!
Vezi aici unde poți să te cazezi la Sulina
- Pădurea Caraorman și Stejarul Îngenunchiat, vechi de peste 400 de ani, cu o circumferință de patru metri. Pădurea Caraorman este declarată monument al naturii din 1940 și rezervație naturală protejată. Vei putea vedea stejari seculari, înalți de 30 de metri, plopi, frasini și liane, de 25 de metri înălțime. Tot aici trăiește și vulturul codalb, specie protejată.
- Pădurea Letea este cea mai veche rezervație naturală din România și cea mai nordică pădure subtropicală din Europa. Și aici sunt stejari seculari, impresionați. Dacă ai noroc, poți zări și caii sălbăticiți ai Deltei, cum pasc printre dunele de nisip. Doar în zona Letea, sunt peste 2000 de cai.
Vezi mai multe despre Pădurea Letea, aici!
- Satele Rosetti, Sfiștofca și Periprava merită văzute tocmai ca să cunoști adevărata față a Deltei. Stai de vorbă cu localnicii și gustă-le borșul de pește, icrele de casă, storceagul tradițional.
- Satul Mila 23, cu casele tradiționale lipovenești, cu stuf și vopsite în alb și albastru, locul unde s-a născut Ivan Patzaichin.
- Poți lua o excursie de o zi ca să vezi Golful Musura, Lacurile Balanova, Roșu și Puiu, Canalul Cordon.
- Dacă alegi brațul Sfântu Gheorghe, nu rata plaja Sfântu Gheorghe. Aici, te poți caza la Green Village Resort. Vezi cât costă o noapte de cazare, aici.
CUM AJUNGI?
Poți ajunge cu mașina până la Tulcea, în port, și o poți lăsa în parcarea din Tulcea Port Aval. Poți lua, apoi, curse de tip maxi taxi spre satele Deltei. Noi am stat la Crișan, iar un drum până aici a costat 80 de lei de persoană. Poți opta și pentru transport cu șalupele private care costă în jur de 1000 de lei de ambarcațiune, pentru 10 persoane sau cu navele de stat Navrom, cu rezervare online. Distanța de 70 de kilometri pe apă dintre Tulcea și Sulina durează cam trei ore și jumătate și costă 56 de lei.
Locuri de cazare de vis în Delta Dunării, vezi AICI!
Unde te cazezi? Sunt multe locații de poveste în Delta Dunării. Noi am fost cazați la Pensiunea Cherhana Resort din Crișan, un loc superb, liniștit, cu piscină și preparate tradiționale de pește delicioase.
Vezi aici cât costă o noapte de cazare!
Protejează natura, ai grijă de ea și las-o curată! Susținem și promovăm turismul responsabil, durabil, călătoriile sustenabile, cât mai aproape de natură.
Călătorii inspirate vă dorim!
***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și a gestionării pachetului de vacanță aparțin exclusiv proprietarilor pensiunii.
***Calatorinbascheti.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE prin butonul de share Facebook de mai jos.