Calator in Bascheti

Locul de vis, cu priveliști superbe, pe care trebuie să-l vezi în 2024
Locul de vis, cu priveliști superbe, pe care trebuie să-l vezi în 2024

Dacă tot este final de an, ne gândim să vă arătăm un loc superb, mai puțin știut și promovat, pe care îl puteți vizita în orice anotimp, pentru că vă va răsplăti cu peisaje de vis, numai bune de ținut minte o viață. Și da, este, la noi, în România. Vă povestim, astăzi, despre Cheile Vălișoarei, unde am fost, recent, și ne-a încântat cu frumusețile sale nebănuite.

 Cheile Vălișoarei, locul de poveste unde natura s-a întrecut pe sine

Unde? Cheile Vălișoarei, satul Vălișoara, comuna Livezile, județul Alba, la 14 kilometri de Aiud.

Cheile Vălișoarei din județul Alba sunt o rezervație naturală deosebită, aflată estul Munților Trascăului, locul pe care trebuie să-l puneți pe lista voastră de călătorii prin România, pentru că este o zonă superbă, care îți va oferi peisaje de vis.

Cheile Vălișoarei sunt săpate în rocă de calcar, în perioada jurasicului, au o lățime cuprinsă între 25 la 150 de metri și o înălțime maximă de 150 de metri. Se întind pe o suprafață de peste 100 de hectare și află la o altitudine de 700 de metri.

Când treci pe aici, ai senzația că munții sunt atât de înalți încât se prăvălesc peste tine. De fapt, este o iluzie optică, pentru că valea este foarte îngustă, fiind mărginită de Vârful Bogza (814 metri) la dreapta și de Vârful Răchiș și Pleașa Cornilor, la stânga.

Este o zonă valoroasă atât din punct de vedere geomorfic, cât și botanic, aici întâlnindu-se specii de plante rare, protejate: garofița albă de stâncă, feriguța, stejarul pufos, etc.

Vezi unde te cazezi în zonă, aici! 

Acest articol face parte din campania independentă ,,Călătorește cu inima”, realizată de Călător în Bascheți pentru un turism responsabil, sustenabil și de durată. Protejează natura, ai grijă de ea și las-o curată!

Pe versanți, sunt numeroase peșteri carstice, amintim doar două dintre ele – Puculea și Peștera Sandului, cu specii rare de nevertebrate și cu colonii de lilieci. Ca să vezi toată splendoarea naturii de sus, poți opri mașina, la șosea, și să urmezi drumul spre de unde începe traseul marcat cu punct roșu până sus, pe stânci, sau mai departe spre punctul maxim care trece prin pădure.

Cum ajungi?

Cheile Vălișoarei se află pe DJ 107 M între Valea Mureșului cu cea a Arieșului și poți ajunge aici foarte ușor cu mașina dinspre Cluj-Napoca.

Unde te cazezi?

1.CASA BOTAR – Sunt multe cazări, cu priveliște frumoasă în Rimetea. Noi am stat la Casa Botar , unde ne-am bucurat și de un ciubăr și de o saună cu super priveliște.

Vezi cât costă o noapte de cazare, aici! 

2. CONACUL SECUIESC din Colțești, locul unde vă veți simți ca altădată, cu tot confortul de astăzi. Sunt 23 de camere spectaculoase. Mobila vă va impresiona, cu siguranță, pentru că este pictată manual de meșterii din sat. Să nu mai zic de bucate. Nu ratați gulașul specific zonei!

Cât costă, vedeți AICI!

2. PENSIUNEA KIRALY VENDEGHAZ – Nouă ne-a plăcut tare și la pensiunea Kiraly Vendeghaz,  un loc liniștit, fain, care are chiar și ciubar pentru relaxare. View-ul de aici e unul de poveste.

Prețuri. Ne-au surprins plăcut prețurile. Găsești cazare de la 100 de lei/noapte/ persoană. Prețul mediu pentru o noapte de cazare este de 350-400 lei/noapte/camera.

Vezi alte cazări de poveste la Rimetea, aici! 

Obiective turistice în zonă

  • Poți face numeroase drumeții în zonă, zbor cu parapanta de pe Colții Trascăului.
  • Satul Rimetea, Cheile Siloșului, Vânătările Ponorului, Huda lui Papară, Peștera Poarta Zmeilor și Piatra Secuiului, Cetatea Trascăului, Rezervațiile Naturale Cheile Plaiului.

Călătorii inspirate vă dorim!

***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și a gestionării pachetului de vacanță aparțin exclusiv proprietarilor pensiunii.
***Calatorinbascheti.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE prin butonul de share Facebook de mai jos.

 

 

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *