Calator in Bascheti

Mai frumos ca în Maldive? Paradisul neștiut, de o frumusețe ireală, de văzut o dată-n viață
Mai frumos ca în Maldive? Paradisul neștiut, de o frumusețe ireală, de văzut o dată-n viață

Vrei să descoperi lumea și minunățiile ei și vrei să nu străbați aceleași cărări bătătorite de mulți alți turiști? Sunt colțuri de rai în lumea aceasta mare mai puțin știute și mai puțin promovate, tocmai ca să-și păstreze autenticitatea și farmecul natural, care îți pot oferi o evadare din cotidian și care te vor răsfăța cu peisaje incredibil de frumoase. Despre un astfel de loc vă vom povesti acum. Este arhipelagul San Blas din largul coastelor Panama, perla neștiută a Caraibelor.

San Blas sau Guna Yala – insulele de vis din Panama

Unde? Panama, America Centrală, Arhipelagul San Blas, la est de Canalul Panama, în largul coastei Istmului Panama.

Hai cu noi într-o călătorie îndepărtată, pentru a descoperi un tărâm de poveste: Insulele San Blas, numite și Guna Yala, frumusețile ascunse ale Panama-ului, din Oceanul Atlantic, aflate pe teritoriul tribului Guna. Sunt în jur de 365 de insule superbe, dintre care doar 49 sunt locuite de indigenii Guna, unele dintre ele fiind teritoriu virgin, necălcat de om.

Misteriosul trib Guna din Panama, locuitorii Insulelor San Blas 

Tribul Guna a ajuns aici, după invazia spaniolă din anii 1600, care i-a alungat din Columbia pe aceste insule răsfirate în Oceanul Atlantic. În 1925, autoritățile din Panama i-au obligat să adopte cultura hispanică, iar Guna s-au revoltat și au creat Republica Tule, care a rezistat doar câteva zile, apoi, după îndelungi negocieri, indigenii au fost recunoscuți și lăsați să devină o zonă autonomă în care să-și păstreze tradițiile și obiceiurile. Regiunea indigenă are o organizare administrativă și politică separată de cea a Panama-ului. Este condusă de Congresul General Guna, format din reprezentanții celor 51 de comunități insulare, care se întrunesc de două ori pe an.

Vezi aici unde te cazezi în Panama City

Astăzi, mai sunt în jur de 31.000 de indigeni, în majoritate, pescari, agricultori (cultivă banane, porumb și trestie de zahăr) sau meșteșugari, femeile fac celebrele molas – veștmintele indiene colorate, care sunt vândute turiștilor. Acum, au început, timid, să facă ecoturism, sunt puține cazări în zonă, majoritatea aflate lângă satul Carti, de unde pleci spre insule.

Guna cred în Zeul Erragon, care ar fi venit pe pământ și s-ar fi sacrificat doar pentru poporul Guna. Îi recunoști ușor după hainele colorate și după cercelul de aur din nas. Gaigirgordub este capitala lor, iar șeful tribului locuiește în Insula Acuadup, care înseamnă insula-stâncă.

Cum ajungi?

Trebuie să-ți iei o excursie din Ciudad de Panama, pentru că, singur, nu poți ajunge aici. Costă în jur de 130-150 de euro de persoană, în care este inclus transportul cu mașini 4×4, prânzul și vizitarea a 4 insule. Poți să iei o excursie pe o singură insulă, dacă vrei să stai la soare toată ziua sau poți lua un pachet și cu cazare de câteva zile în zonă. Cazările sunt rudimentare, în căsuțe de lemn, cu toaleta în curte, dar este o experiență tare faină să stai aici ca un fel de Robinson Crusoe al timpurilor moderne și să te mai rupi de lumea civilizată.

Vezi aici unde te cazezi în Panama City

Din Ciudad de Panama, faci cam o oră până la o benzinărie, de unde va începe urcușul prin junglă. Este un drum de 40 de kilometri, foarte abrupt, numai cu serpentine și nu este pentru cei sensibili la stomac. La jumătatea drumului, este un punct de control, atunci când intri în rezervația indienilor. Neapărat, să aveți pașaportul la voi. Îți trebuie pașaportul cu ștampilă de intrare în Panama, se plătește o taxă de vizitare de 20 de dolari, de obicei, inclusă în prețul excursiei.

Apoi, ajungi în port, în satul Carti de unde vei lua barca cam jumătate de oră spre insule. Deși Carti te va uimi pentru că nu este chiar acel paradis pe care ți-l închipuiai, locul este destul de rudimentar și plin de gunoaie, o dată ce vei fi pe ocean, vei zări insulele ireal de frumoase, cu apă turcoaz și cu palmieri desenați pe cer.

Este un paradis neatins! Te poți relaxa pe plajele cu nisip alb, poți sta într-un hamac, poți să te relaxezi într-o piscină naturală aflată în mijlocul oceanului sau poți încerca mâncarea locală. Este atât de frumos încât nu ai mai vrea să pleci. Vei vizita insulele Perro Grande, Perro Chico, Diablo și piscinele naturale. Excursia durează în medie în jur de 15 ore, de la 5 dimineața până seara târziu, când vei fi adus în Panama City. Unde rezervi? Noi am luat prin The Real San Blas Tours: 50763745012.

Vezi aici unde te cazezi în Panama City

Când să vii în San Blas? Insulele San Blas au un climat tropical musonic, cu temperaturi ridicate tot timpul anului. Sezonul ploios este foarte lung, începe din luna mai și ține până în ianuarie, așa că cel mai bine să ajungi aici în restul anului.

Cum ajungi din România în Panama?

Sunt diferite curse pe care le puteți combina pentru a ajunge în Panama. Noi am optat pentru o cursă București-Istanbul, Istanbul-Panama.

Obiective turistice din Panama

Canalul Panama: Miraflores la Oceanul Pacific și Aqua Clara la Oceanul Atlantic;
Insulele Bocas del Toro;
Ciudad de Panama;
Toboga Island;
Lacul Gatun;
Pădurea tropicală Changres;

Vezi aici unde te cazezi în Panama City

Călătorii inspirate vă dorim!

***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și a gestionării pachetului de vacanță aparțin exclusiv proprietarilor pensiunii.
***Calatorinbascheti.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE la butonul de share Facebook de mai jos.

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *