Calator in Bascheti

Maldive? Nu. Paradisul exotic, la 6 ore de zbor de România, unde poți face plajă și iarna
Maldive? Nu. Paradisul exotic, la 6 ore de zbor de România, unde poți face plajă și iarna

Am plecat spre Oman cu ceva reticențe, pentru că nu știam exact la ce să ne așteptăm, deși am tot citit recenzii, păreri și am văzut fotografii pe Internet. Și am zis ,,hai să-i dăm o șansă destinației’’. Însă o dată ajunși în Salalah, în sudul Omanului, cu primul pas pe plajele-i idilice ne-am dat seama că locul acesta este chiar paradis, așa cum nu ne-am fi putut închipui vreodată. Îți dă senzația că te afli undeva în Maldive, Caraibe sau Kenya, nicidecum în Peninsula Arabă. Cred că în mintea noastră asociam, cumva, locul cu Egiptul, dar nu are nicio legătură. Hai să-ți povestim cum a fost aventura noastră.

Oman – destinația exotică surprinzătoare a Orientului

Sultanatul Oman este o țară situată pe coasta de sud est a Peninsulei Arabe, cu deschidere la Golful Persic. Este o destinație exotică fermecătoare, sigură, cu plaje turcoaz, cu un aer arab, ca într-o mie și una de nopți. De altfel, este în top 5 al celor mai sigure țări din lume. Sigur că poți te întrebi care este situația Omanului, în contextul actualului conflict din regiune. În afara câtorva declarații pacifiste, Sultanatul Oman nu s-a implicat deloc în război. Și, da, îți spunem sincer că ne-am simțit în siguranță.

Vezi aici unde ne-am cazat! 

Omanul este un fel de Caraibe al Orientului, unde poți ajunge fără escale și relativ aproape de România, la 6 ore de zbor charter.  Are o frumusețe ireală: de la plaje enorme, cu nisip fin, la deșert, la munți maiestuoși până la râuri turcoaz și cascade. Da, cascade, pentru că țara aceasta este cea mai verde din Orient, datorită lunilor de muson, care vin cu ploi. Oamenii sunt tare blânzi, calmi, prietenoși cu turiștii. Au un fel de al lor de a fi politicoși, fără a fi agasanți cu oaspeții.

Vezi aici unde ne-am cazat! 

Unde ne-am cazat?

Am stat la Salalah Rotana Resort, un loc tipic arăbesc, cu arhitectură tradițională, cu camere spațioase și multe spații verzi. Dacă vii aici cu pachet all inclusive, ai acces la masă și la facilități la Hotelul Fanar. Faci cam 5 minute cu tuk-tukul pe care îl poți cere la recepție. Vezi aici cât costă o noapte de cazare!

Vă puteți caza și la Hotel Fanar, aflat în apropiere. Condițiile sunt la fel de bune. Vezi aici cât costă o noapte de cazare! 

Mâncarea. Ne-a plăcut mâncarea de la hotelul nostru. Nu sunt multe feluri, dar ingredientele sunt de calitate, iar preparatele gustoase. Ne place și faptul că au principii legate de sustenabilitate și risipă (nota 5/5). De exemplu, sunt atenți la programul oaspeților și când merg în excursii, ca să nu gătească niciodată mai mult decât e necesar.

Familiile cu copii. Ni se pare un loc potrivit pentru familiile cu copii. Marea e caldă, iar intrarea în apă e lină. Există un kids club, unde sunt programe pentru copii, pe tot parcursul zilei. Peste 4 ani, poți lăsa copiii în grija unui personal specializat. Pentru bebeluși, poți cere, gratuit, ce ai nevoie.

Prețuri. La hotelul la care am stat, sejur de 7 nopți (21.11-28.11), cu all inclusive și zbor costă 979 de euro/persoană, luat de la agenție de turism. Ai acces și la hotelul Fanar, aflat în apropiere, într-un concept de dining around, ca să poți mânca sau face plajă. Am văzut, la alte hoteluri, și sejururi de la 499 euro/persoană/7 nopți, cu soft all-inclusive, adică fără băuturi alcoolice.

Vezi aici mai multe oferte pentru Salalah

Când să vii în Salalah, Oman?

Cea mai bună perioadă: din octombrie până la finalul lunii martie. Evită sezonul musonic din aprilie până în septembrie. În această perioadă până în luna martie sunt în jur 30 de grade, iar apa mării are 26-27 de grade și este perfectă pentru baie.

Viză. Românii nu au nevoie de viză dacă stau sub 14 zile. Dacă se depășesc 14 zile, viza se obține la aeroport și costă în jur de 20 de dolari.

Moneda este Omani Rial: 1 Real= 2,39 euro.

Top 8 obiective turistice, pe care trebuie să le vizitezi în Salalah, Oman

Sunt mai multe excursii opționale. Le poți planifica încă din România sau după ce ai ajuns aici. Noi am ales: vizita în oraș, excursia în deșert și plajă pe trei dintre cele mai frumoase plaje din Oman. Vei avea ghid vorbitor de limba română, pe Daniela, care stă de mai bine de 20 de ani în Oman.

1.Turul orașului Salalah – vezi vizita livezi de banane și papaya, Moscheea Sultan Qaboos, mall-ul din Salalah și Palatul Sultanului din exterior, târgul Haffah Souk și Casa Memorială Khofan, a mamei sultanului. Durează 4 ore și costă în jur de 60 de euro de persoană.

2. Aventuri în Salalah – Prima oprire va fi la frumoasa oază, cu ape turcoaz, Wadi Darbat, vizită în orașul Mirbat, unde se face o plimbare pe dunele de nisip și seara se încheie pe plajă, la foc, cu muzică omaneză. Costă 110 euro de persoană, cu băuturi răcoritoare și gustări incluse.

3. Safari în Deșert – este un tur de o zi, care include safari în cea mai mare întindere de deșert neîntreruptă de pe pământ – Rub’ al Khali sau Cartierul Gol. Se mai vizitează Ubar, orașul pierdut din deșert, supranumit și Atlantida Deșertului și Wadi Daka, cea mai mare întindere de arbori de tămâie din lume – peste 5000 de copaci – care cresc aici în mod natural. Din acești arbori se face celebrul parfum Amouage. Costă 126 de euro de persoană, cu băuturi răcoritoare și gustări incluse.

4. Nopți magice în Deșert

Dacă îți dorești o aventură mai complexă în deșert, poți înnopta aici, la cazări în cort, cu foc de tabără și seară de privit stelele. Costă 154 de euro de persoană cu cină și mic dejun incluse.

5. Caraibele Orientului Mijlociu

Este excursia în care vezi cele mai frumoase plaje ale Omanului: Secret Beach, plaja albă Mugshail și Fazayah Beach, unde zăbovești pentru câteva ore ca să faci plajă sau să înoți. Costă 106 euro de persoană.

6. Zona Dhofar

Poți cunoaște cu adevărat tradițiile omaneze, pentru că se vizitează un sat autentic și veți putea lua o gustare, la foc, alături de ei. Costă 118 euro de persoană cu mâncare inclusă.

7. Delfini

Pe coasta Omanului, se pot observa pe tot parcursul anului delfini și balene. Se pleacă din zona Salalah Marina și turul de observare durează în jur de două ore. Costă 50 de euro de persoană.

8. Pescuit

Cine este pasionat de pescuitul sportiv, poate încerca să vadă ce prinde în bogatele ape ale Omanului. Costă 118 euro de persoană și vi se asigură echipament adecvat.

Bine de știut:

Codul vestimentar în Oman

  • În resort, nu ai nicio restricție vestimentară, poți face plajă în costum de baie. Numai la cinele speciale se cer pantaloni și umerii acoperiți.
  • În oraș, atunci când se vizitează moscheea, bărbații trebuie să poarte pantaloni lungi, iar femeile, rochii lungi și batic.

Călătorii inspirate vă dorim! 

***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și gestionarea pachetului de vacanță aparțin exclusiv agenției turistice.
***Calatorinbascheți.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE prin butonul de share Facebook de mai jos.

 

 

 

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *