Mocănița Huțulca de la Moldovița – cea mai iubită atracție turistică din Bucovina
Mocănița Huțulca de la Moldovița – cea mai iubită atracție turistică din Bucovina

Mocănița Huțulca – o călătorie de neuitat în Bucovina

Dacă ajungeți în Bucovina, pe lângă celebrele mănăstiri pictate, nu trebuie să ratați o călătorie inedită cu Mocănița de la Moldovița – Huțulca, așa cum îi spun localnicii. Atât adulții, dar, mai ales, copiii vor fi, cu siguranță, încântați de această experiență unică.

Vechiul trenuleț cu abur, care circulă pe o linie îngustă, te va duce într-o călătorie molcomă și de neuitat, în tărâmul de poveste al huțulilor, mândrii etnici ucraineni.


Călătoria cu mocănița este ca o incursiune în trecut, prin superbele sate de munte din zona Bucovinei, cu case pitorești, înșirate de-a lungul râului Moldovița. La fiecare curbă, la fiecare colț, sigur veți avea ceva de văzut și de fotografiat! Credeți-mă, pe cuvânt, că sunt de-a locului! Aici, mi-am petrecut o bună parte din copilărie, căci, cred că ați ghicit, da, sunt huțulă.

Atât vara, dar, mai ales iarna, trebuie să încerci această experiență, pentru verdele crud al pădurilor și pentru zăpadă nelipsită de pe Obcinele Bucovinei, care te vor răsplăti cu peisaje de poveste. Dacă alegeți să faceți călătoria iarna, nu vă faceți griji că veți îngheța în tren! Vagoanele sunt încălzite cu sobe cu lemne, însă vă recomand să vă îmbrăcați gros, pentru că, în zonă, sunt, de obicei, temperaturi destul de scăzute.

Și pentru ca experiența să fie completă, la capătul liniei, vă va așteapta o masă tradițională, cu bucate alese, pregătite de gospodării din zonă.

CE TREBUIE SĂ ȘTII?

Calea ferată cu ecartament îngust a fost construită, în 1888, Louis Ortieb, un proprietar de gater din Munchen și a fost folosită până în 2001 la transportul lemnelor din pădure până la gatere. In 1909, linia a fost preluată de fondul bisericesc, iar ecartamentul liniei de la 800 de mm a fost schimbat la 760 de mm. Inițial, traseul mocăniței avea 23,9 kilometri, de la Moldovița la Rososa, însa în decursul anilor a ajuns la 73 de kilometri. În anii din urmă, austriacul George Hocevar a cumpărat Mocănița Huțulca și a transformat-o într-una dintre cele mai vizitate obiective turistice din zonă.

DE UNDE IEI MOCĂNIȚA?
Trenul cu aburi pleacă din vechea gară CFF Moldovița, situată aproape de primărie.

CÂT DUREAZĂ CĂLĂTORIA?
Experiența cu trenul cu aburi durează trei ore dus-întors. Sunt 12 de kilometri din Moldovița până la Argel, punctul final.

CÂT COSTĂ?

Călătoria cu trenul cu aburi costă 35 de lei pentru adulți și 20 lei pentru copii. Copiii sub 6 ani călătoresc gratuit.

 VEZI AICI TOP 10 CELE MAI FRUMOASE LOCURI DE CAZARE DIN BUCOVINA!

Pentru alte locuri uimitoare de cazare, vezi AICI!

***Calatorinbascheți.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE la butonul de share Facebook de mai jos.

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *