Calator in Bascheti

Obiective turistice la Porto. 20 lucruri de văzut, unde te cazezi și unde mănânci la Porto
Obiective turistice la Porto. 20 lucruri de văzut, unde te cazezi și unde mănânci la Porto

Dacă ar fi să facem un clasament al orașelor noastre preferate din Europa, Lisabona ar fi pe locul 1, iar Porto ar ocupa tot locul 1, la categoria “ni s-a lipit de suflet”. Orașul de pe malul Atlanticului ne-a cucerit prin arhitectura gotică, prin peștele bacalhau, prin apusurile de poveste de pe podul Dom Luis, prin muzica fado și cu emblematicul vin de Porto. De altfel, Porto este una dintre cele mai căutate destinații europene ale momentului și vă recomand să-l puneți pe listă pentru un city break reușit în vara aceasta.

Porto este acel oraș de suflet pe care trebuie să-l vizitați ca să simțiți aromele Portugaliei adevărate. Are un aer relaxat, boem, este plin de istorie și ai ce vedea la fiecare colt de stradă. Orașul este ridicat pe coline și, nu de puține ori, am rămas fără aer, străbătând, la pas, străzile-i pline de farmec. Spre deosebire mult mai agitata Lisabonă, Porto este mai așezat, mai domol și merită să îi acorzi trei zile, ca să-l descoperi pe îndelete.

OBIECTIVE ȘI ATRACȚII TURISTICE LA PORTO

1.Centrul istoric din Porto – Cartierul Ribeira – Așezat pe malurile râului Douro, cartierul Ribeira, aflat pe lista locurilor protejate de UNESCO, impresionează prin casele sale vechi, colorate, străduțele înguste, prin zidurile medievale și bisericile baroce. Este unul dintre cele mai fotografiate locuri ale orașului. Pe malul apei, sunt zeci de cafenele și restaurante, unde poți savura delicioasele pasteis de nata și celebrul lor pește bacalhau, cod sărat și uscat.

2. Podul Dom Luis I – Iconicul pod “Dom Luis I” a fost construit, în 1886, de un ucenic al inginerului francez Gustave Eiffel. De pe pod, de la 60 de metri înălțime, poți vedea cel mai bine panorama orașului, la 360 de grade. Apusul peste apă, peste clădirile vechi este o încântare. Înainte de a fi construit, localnicii treceau râul pe poduri improvizate din bărci, legate cu cabluri de oțel.

3. Funicularul Dos Guindas – Funicularul este construit, în 1891, și îl poți lua de pe pod, pentru a coborî pe malul râului.

4. Crama Calem – Nicio călătorie la Porto nu este completă fără un pahar de vin de Porto. Am fost la Vinaria Calem, de la piciorul podului, unde, pentru 20 de euro de persoană, am avut parte de o experiență unică: o degustare de vinuri, un tur al vechii pivnițe și un concert live de fado. Exact, seara perfectă, în Porto: fado și vin.

5. Oceanul Atlantic – Foz do Douro este locul unde râul întâlnește Oceanul Atlantic. Ca să ajungi aici, trebuie să iei celebrul tramvai 1, Infante-Passeio Alegre, care urmează cursul râului. Stația de plecare este din fața bisericii Sao Francisco. Călătoria durează cam jumătate de oră, iar, la capăt de linie, veți fi surprinși de plajele generoase, create de ocean, și de luxul cartierului din apropiere: case somptuoase și promenade generoase cu palmieri.

6. Catedrala Se do Porto – este unul dintre cele mai vechi monumente ale orașului, ridicat în secolul al XII-lea. Aici a fost botezat Prințul Philip Navigatorul și tot aici s-a căsătorit regele John I, în secolul al XVI-lea.

7. Biserica Sao Francisco – Aflată, pe un deal, aproape de râu, biserica Sfântului Francisc a fost ridicată, în 1425. Este un monument de artă gotică, în interior, fiind împodobită cu decorațiuni în stil baroc.

8. Gara Sao Bento – Este un loc unde trebuie neapărat să ajungeți. Gara a fost ridicată în 1900 și are pereții decorați cu scene istorice, realizate din azulejos, mici faianțe alb-albastre, specifice zonei. Aici era înainte mănăstirea călugărițelor benedicte Ave Maria. Legendele spun că locul ar fi bântuit de sufletul ultimei călugărițe care a trăit aici și s-ar auzi rugăciunile prin ziduri.

9. Libraria Lello – dacă ești fan Harry Potter, aici trebuie să vii. Este locul unde scriitoarea J.K. Rowling, profesoară de engleză la Porto, și-a construit personajul. Este un loc de poveste și fascinant.

10. Croazieră pe râul Douro – Orașul este legat prin şase poduri și, cel mai bun mod de a-l descoperi, cu tot ce are să-ți ofere, este să iei o croazieră cu vechile bărci, folosite, în anii din urmă, la transportul vinului. Costă în jur de 20 euro de persoană.

11. Biserica Clerigos și al ei turn cu clopot, este clădirea emblematică a orașului. Biserica a fost construită între 1732 şi 1750. Poți urca în turn să admiri culorile orașului de sus, este doar pentru cei care rezistă la efort.

12. Stadionul Dragao – dacă este fan fotbal, aici trebuie să ajungi, ca să vezi unde joacă echipa FC Porto.

13. Biserica do Carmo – a fost construită în secolul al XVIII-lea, în stil baroc, fiind decorată în exterior cu plăci ceramice, în alb și albastru. Este despărțită de Biserica Carmelită de cea mai îngustă casă din lume, de un metru lățime. Motivul acestei bizare despărțiri? Exista o lege nescrisă care stipula ca două biserici distincte să nu aibă zid în comun.

14. Cartierul Foz din Porto – este locul cel mai elegant din Porto, cu restaurant, promenade și cafenele. Ia-ți răgaz și vino aici să iei cina sau să te plimbi prin zonă.

15. Piata Bolhao – Bolhão este o piață veche, colorată și fascinantă, unde găsești tot ce ți-ai putea imagina și unde vei vedea viața de zi cu zi în Porto.

16. Mănăstirea Serra do Pilar – este situată pe malul râului Douro, în cartierul Vila Nova da Gaia. Este un edificiu impresionant, ridicat în formă circulară, în 1538. Aici este și un mirador de unde poți face cele mai tari fotografii cu Porto și râul Douro.

17. Palácio da Bolsa este fosta bursă de valori, construit pe locul unei foste mănăstiri franscicane, unde, pe vremuri, venea elita societății portugheze pentru a socializa. Clădirea este ridicată în secolul al XIX-lea în stil neoclasic.

18. Capela Sufletelor din Porto – este una dintre cele mai frumoase biserici din Porto, fațada este realizată din plăcuțe de ceramică albastre și ilustrează scene despre moartea Sfântului Francisc din Assisi şi martiriul Sfintei Catarina.

19. Parcul Serravles – a fost deschis în 1987 și apartine de Fundația Serravles, care mai cuprinde și Muzeul de Artă Contemporană și Casa Serravles.

20. Vila Nova da Gaia – este districtul pitoresc al orașului, aflat de partea cealaltă a râului Douro, pe care trebuie să-l descoperi pe îndelete, la pas.

Bine de știut

Porto este al doilea oraș al Portugaliei. Are peste un milion de locuitori, cu tot cu zona metropolitană. Este situat la trei ore de mers cu trenul din Lisabona, spre nordul țării, pe malul râului Douro, la doi pași de malul Oceanului Atlantic.

Cum ajungi la Porto?

Din România, din București, sunt zboruri săptămânale, cu companii low cost, spre Lisabona. Din aeroport, iei metroul spre Gara Oriente, unde sunt trenuri spre Porto din oră în oră. Aproape de Porto, trebuie să cobori din tren la gara Campanha și să iei un alt tren doar o stație până în principala gară din Porto, Sao Bento. Călătoria costă în jur de 35 – 40 de euro de persoană.

Unde te cazezi la Porto?

Este ușor să-ți găsești cazare pe site-urile de profil. Vă recomandăm să vă alegeți cazări în jurul Gării Sao Bento, în centrul orașului, aproape de Piața Libertății. Veți găsi multe apartamente elegante, la preț bun.

Pentru mai multe locuri de cazare ieftine în Porto, vezi AICI!

Unde mănânci la Porto?

Intrați în restaurantele mici, locale, pe care le vei vedea la tot pasul. Să încercați bacalhau, fructe de mare și francesinha, un sandwich cu sos, umplut cu carne și cascaval. Și, neapărat, Pastel de Nata, desertul ireal de bun al Portugaliei. Pentru dulciuri bune de tot vă recomandăm Leitaria Quinta Do Paco și pentru cele mai bune fripturi de vită portugează Steak House Portuguesa da Maia, aflat lângă Porto.

Cum se ajunge la Porto de la aeroport?

Ca să ajungi în centru, la stația Bolhao, de la aeroportul Francisco Sa Carneiro, poți lua metroul din fața aeroportului, linia mov, autobuzul 3 M sau cel express spre Gara Rodoviaria. Cel mai rapid și avantajos este metroul.

Mijloacele de transport din Porto

Ca și turist, mai ales că ai multe de explorat, cel mai bine ar fi să vă luați de la aeroport cardul Porto, care vă dă posibilitatea să folosiți nelimitat mijloacele de transport în comun. Pentru 4 zile, cardul costă 15 euro.

Vremea la Porto. Când este bine să mergi la Porto?

Cea mai bună perioadă de vizitat Porto este între lunile mai și septembrie, când este soare și cald.

***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și gestionarea pachetului de vacanță aparțin exclusiv proprietarilor pensiunii.
***Calatorinbascheți.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE la butonul de share Facebook de mai jos.

Călătorii inspirate să aveți!

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *