Calator in Bascheti

Paradisul pe pământ există. Insula de vis, neștiută, pe care trebuie să o vezi o dată-n viață
Paradisul pe pământ există. Insula de vis, neștiută, pe care trebuie să o vezi o dată-n viață

Vrei o vacanță exotică într-un loc mai puțin știut de turiști care îți va oferi ape turcoaz, nisip alb și peisaje numai bune de pus în ramă? Dacă nu vrei să mergi pe aceleași poteci bătătorite de toată lumea – Maldive, Bali, Dubai sau Thailanda – atunci îți dăm o sugestie de vacanță atipică: Insula Siargao din Filipine. Este un loc inedit, de la capătul lumii, unde natura s-a întrecut pe sine și a creat priveliști demne de o pictură.

SIARGAO – INSULA ÎN FORMĂ DE LACRIMĂ, PARADISUL NEȘTIUT AL LUMII

Unde? Siargao, Filipine, Marea Filipinelor, Cercul de Foc al Pacificului, la 10.000 de kilometri distanță de România.

Siargao. Filipine. Cu siguranță, nu ați auzit de insulița din Pacific, în formă de lacrimă, care ascunde frumuseți naturale, pe gustul oricărui turist care ajunge aici. Este, cu adevărat, un paradis sălbatic, mai puțin știut, mai puțin descoperit. Siargao este considerată raiul surferilor din Filipine și a fost votată cea mai frumoasă insulă a Asiei, în 2019, de cititorii celebrei reviste americane de travel Conde Nast Travelers.

Și, pe bună dreptate, căci de cum am ajuns aici, am avut sentimentul că Siargao se încadrează în definiția perfectă a exoticului. Este ca și cum te-ai afla într-o ilustrată numai bună de pus pe desktop, cu cer azuriu, cu ape limpezi și palmieri idilici, aplecați peste ocean. În plus, în Siargao, se află cea mai mare pădure de mangrove din provincia Mindanao. Fotografiile, de mai jos, vorbesc de la sine.

Cum ajungi în Siargao?

  • Noi am ajuns prin Manila, cu un zbor din București via Istanbul, cam 12 ore, apoi cu un zbor Cebu Pacific, de 2 ore și jumătate. Biletele ni le-am configurat singuri online, la fel și cazarea, pe care am luat-o de pe Booking. Am stat 5 zile în Manila, apoi 6 zile în Siargao. Puteți veni și direct spre Siargao, dacă suportați atâtea escale și ore lungi de zbor.
  • Un zbor București-Manila costă de la 1000 la 1300 de euro, de persoană, cu Turkish Airlines, depinde de zi, de sezon, de oferte.
  • Avionul intern: Manila-Siargao – sunt cam 3 curse zilnice, puteți prinde prețuri bune online, cu tot cu bagaj de cală, sub 100 de euro, noi am dat 190 de euro/persoană/dus-întors, Manila-Siargao cu Cebu Pacific.

VEZI AICI TOT CE TREBUIE SĂ ȘTII DESPRE MANILA

Esențial de știut:

  • Trebuie să ajungi pe insulă cu bani cash, sunt doar câteva ATM-uri și vă recomandăm să aveți la voi bani lichizi. E mai sigur. Moneda națională este peso – 1 euro = 57,2 peso, 1 dolar = 54,6 peso. Este indicat să schimbați o sumă mică în aeroport, la sosire, în Manila, ca să aveți de buzunar, cursul nu e grozav, și apoi să schimbați la casele de schimb autorizate din mall-uri, unde aveți nevoie de pașaport și de toate datele, inclusiv număr de telefon valid și locul unde stai în Manila.

  • Pe aeroportul din Siargao, la dus și la întors, plătești o taxă modică de 20 de peso de persoană pentru mediu, cam 1,5 lei.
  • La frontieră, încă mai ai nevoie de certificat de COVID – 3 vaccinuri – sau test PCR, făcut cu 72 de ore înainte, și de cod QR completat de acasă. Poți face codul QR și pe loc, în aeroport, dar va dura cam o oră.
  • În avioanele din Filipine, se poartă mască.
  • Să ai cremă de tânțari. Mai sunt cazuri de Zika și de febră Dengue, dar și cremă de soare cu factor de protecție 50. Soarele este foarte puternic.
  • Nu vă trebuie niciun vaccin.
  • Transferul de la aeroport spre cazare costă în jur de 700 de peso/11 de euro/ pentru 2 persoane pentru un van pe care îl împărțiți cu alte persoane. Dacă vrei transfer privat costă în jur de 2000 de peso/ 32 de euro/2 persoane.

  • Transferul durează, în medie, cam 45 de minute de la Aeroportul Sayak până în zona turistică General Luna.
  • Să aveți încălțăminte pentru apă, pentru că, pe plajă, sunt foarte mulți corali.
  • Pentru a ajunge în Siargao, nu ai nevoie de viză.
  • O călătorie cu tuk tuk-ul costă cam 7-10 lei, și, atenție, negociați orice preț vi se spune.
  • Internetul este chiar ok. Ne-am luat cartela cu număr de Filipine pentru Internet din Manila de la un mall. Costă 550 de peso/50 de lei, de la Globo.
  • În această zonă a lumii, ziua este egală cu noaptea, așa că, la 6 seara, se face întuneric, ca apoi soarele să fie pe cer la 6 dimineața, deci trebuie să vă treziți dimineața devreme ca să vă puteți bucura de loc.

Unde te cazezi în Siargao?

Noi ne-am cazat în General Luna, la Siargao Island Villas, un loc potrivit pentru cupluri și pentru familiile cu copii. Este un loc tare frumos, cu piscină, și cu mâncare tare bună. Te poți caza și în locuri mai liniștite și mai izolate, cum ar fi Del Carmen sau Pacifico Beach.

Vezi aici cât costă o noapte de cazare

Vezi aici alte locuri de cazare de vis în Siargao

Unde mănânci în Siargao? Ce mânânci în Siargao?

  • Sunt multe restaurante mici de familie, dar și street food unde puteți încerca delicatesele locale. Nouă ne-a plăcut la Bed&Brewery, unde au bere artizanală și bucate locale tare bune. Încercați în Siargao: Sayongsong, Poot-Poot Ginamos, Lechon și Kinilaw. Toate preparatele vin cu orez. Să nu ratați nici fructele – mango, ananas, durian – le puteți găsi la orice colț de stradă, la prețuri tare bune, evident, pe care trebuie să le negociați.
  • Mâncarea este mai scumpă decât în Manila, unde, de exemplu, la street food dai 7 lei pe o porție de friptură de porc cu orez, în Siargao, plătești cam 17 lei, pentru că, este de înțeles, este o insulă departe de tot și de toate. O bere în Siargao este cam 7 lei, în Manila, 5 lei.

Ce ai de făcut în Siargao? Obiective turistice din Siargao.

De la hotel sau din portul din General Luna, îți poți lua excursii spre Guyam Island – una dintre cele mai frumoase pe care le-am văzut noi – spre Naked Island și spre Daku Island. Costă în medie de la 1600 de peso la 2000 de peso de persoană; adică de la 130 de lei de persoană până la 170 de lei.

Obiective turistice din Siargao

Depinde de locul unde te cazezi, poți vizita și gratis mai multe atracții turistice. Nu trebuie neapărat să-ți iei excursii atât timp cât îți poți asigura transportul sau poți merge pe jos ca să vezi frumusețile insulei.

  • Poți face surf, caiac, poți vizita cascada TakTak.
  • Dacă ai curaj, poți vizita grotele Tayangban, unde poți înota la lumina lanternelor cu liliecii;
  • Sărituri în apă în râul Maasin;
  • Laguna Sugba;
  • Laguna Sohoton, unde poți admira minunățiile naturii subacvatice;
  • Piscinele naturale de la Magpunpungko;

Cloud 9 – pontonul surferilor.

Unde vezi cel mai frumos apus din Siargao

Pont: Poți veni spre seară la Cloud nr.9, considerat unul dintre cele mai bune locuri de surf din lume și să admiri apusul colorat. Este senzație!

Ce ne-a plăcut?

  • Ne-a plăcut sălbăticia insulei și unicitatea ei, peisajele de poveste, așa cum nu ne-am așteptat să vedem, oamenii foarte buni și primitori, aerul exotic și zenul locului.
  • Este un loc unic și da, simți că te afli la capătul lumii, unde poți să-ți dai un reset de la viața de acasă.
  • Vezi stelele pline pe cer, așa cum nu le-ai văzut vreodată.
  • Apa Oceanului Pacific este foarte caldă.

Ce nu ne-a plăcut?

  • Plajele, uneori, sunt murdare, pline de plastic, corali rupți sau alge aduse de maree. Insula începe să-și revină încet-încet, după un mare taifun, care a distrus-o în 2021.
  • Peste tot sunt construcții și grămezi de gunoaie.
  • Să nu vă mirați dacă chiar și la cel mai scump hotel din insulă veți mânca la masă cu câinii sau pisicile locului, fac parte din peisaj.
  • Curentul electric este foarte slab, se întâmplă de mai multe ori pe zi să cadă.
  • Insula nu are iluminat public, așa că dacă vă prinde seara pe drum, vă ghidați după lumina telefonului sau a scuterelor care trec pe lângă voi.

Vremea în Siargao. Când să te duci în Siargao.

Siargao are un climat tropical umed și cald tot timpul anului. Sunt mereu în jur de 28-31 de grade Celsius, iar apa oceanului este extrem de caldă. Cel mai bine ar fi să veniți aici între lunile martie și septembrie. Vor fi și ploi, dar nu atât de frecvente cum sunt între lunile noiembrie și ianuarie.

Călătorii inspirate vă dorim!

***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii.
***Calatorinbascheti.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE la butonul de share Facebook de mai jos.

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *