Ai fost în Filipine? Vrei o destinație exotică atipică, departe de tot și de toate? Atunci Filipine este pentru tine. Este o țară insulară – are 7641 de insule – care merită să fie văzută și explorată pe îndelete. Vă va cuceri pe loc. Este una dintre cele mai bogate zone în biodiversitate din lume, cu peisaje ireal de frumoase, cu mâncare tare bună și cu oameni veseli și săritori.
Unde? Asia de Sud-Est, în Oceanul Pacific, în Cercul de Foc al Pacificului, la 10.000 de kilometri distanță de România
De cum am aterizat în Manila și am pornit spre cazare, ne-am dat seama că orașul-gigant, numit și Perla Orientului, are multe de oferit călătorului care vrea să iasă din tipare. Este un mix între zgârie nori și suburbii, între sărăcie și lux, între istorie și modernism, elementele care îți vor face o vacanță de neuitat și care te vor îndemna să-l descoperi.
Este un oraș viu, neobosit, aglomerat, haotic, care pare că nu doarme niciodată. Este culoare și aromă asiatică. Cu străduțe înguste, cu mirosuri greu de suportat pentru un european, cu clădiri impozante și autostrăzi suspendate, cu oameni care dorm sub cerul liber sau cu mall-uri imense, Manila te va provoca și te va face să ieși din lumea ta comodă de acasă. Manila în sine este o aventură și nu este o destinație potrivită pentru orice turist, trebuie să vrei să vezi lumea așa cum e ea, fără să o judeci sau, mai bine, lasă-ți fricile acasă ca să fii uimit de diversitatea lumii.
Cum ajungi în Manila?
Noi ne-am făcut singuri vacanța, am luat bilete de avion prin Turkish Airlines, pentru că am găsit un preț destul de bun pentru luna aprilie – 1300 de euro de persoană – cu escală în Istanbul. Poți ajunge și prin Qatar și prin Dubai sau poți combina mai multe zboruri, dacă vrei un preț mai mic la biletele de avion. Cazarea ne-am luat-o online prin Booking și Airbnb.
Esențial de știut:
- Filipine este situată în Cercul de Foc al Pacificului și aici au loc, frecvent, cutremure și taifunuri.
- Este un loc sigur atât timp cât nu ieși pe stradă cu bijuterii sau cu alte obiecte de valoare.
- Nu este bine să vă aventurați pe străzile lăturalnice după lăsarea întunericului.
- Pentru a ajunge în Filipine, românii nu au nevoie de viză.
- La frontieră, încă ai nevoie de certificat de COVID – 3 vaccinuri – sau test PCR, făcut cu 72 de ore înainte, și de cod QR completat de acasă. Poți face codul QR și pe loc, în aeroport, dar va dura cam o oră.
- În locurile publice și în interior, se poartă mască. În metrou, nu ai voie să vorbești și nu intri fără mască.
- Moneda națională este peso – 1 euro = 57,2 peso, 1 dolar = 54,6 peso. Este indicat să schimbați o sumă mică în aeroport la sosire, ca să aveți pentru taxi, cursul nu e grozav, și apoi să schimbați la casele de schimb autorizate din mall-uri, unde aveți nevoie de pașaport și de toate datele, inclusiv număr de telefon valid și locul unde stai în Manila.
- Tot de la mall, ne-am luat cartela cu număr de Filipine pentru Internet. Costă 550 de peso de la Globo/50 de lei.
- Sunt controale de securitate în orice clădire publică. Vei fi controlat în geantă sau în rucsac.
- Prizele sunt de 220 V și ai nevoie de adaptor. Nu-i nicio problemă dacă nu ai, poți cumpăra de la orice magazin și sunt foarte ieftine.
- Să ai cremă de tânțari. Mai sunt cazuri de Zika și de febră Dengue.
- De la aeroport, dacă nu ai transfer, cele mai bune prețuri sunt la taxiurile turistice, de culoare galbenă, pe care le găsești pe a doua bandă de la ieșirea din aeroport. Nu trebuie să dai mai mult de 400-500 de peso (9 euro) până la cazare. Nu-i lua în seamă pe cei care te abordează la ieșirea din aeroport și care îți oferă un transfer pentru 2000 de peso. Este foarte mult.
- Un bilet de metrou, depinde de distanță și de stațiile călătorite, costă în jur de 13 peso.
- Orice se negociază, mai ales dacă vorbim despre călătoriile cu tuk tuk-urile. Dacă îți zice un preț, îi zici cam jumătate.
- În zona Makati, nu au voie să intre tuk tuk-urile, doar taxiurile, pentru că este considerată zonă rezidențială.
Unde te cazezi în Manila?
Noi ne-am cazat în districtul financiar Makati, într-un apartament luat de pe Airbnb – Gramercy Residence. Pentru 5 nopți, la etajul 70, în cartierul Makati, am plătit 2000 de lei, 2 persoane, în bani fiind inclus și accesul la cele trei piscine infinity din complex și la saună. Este o clădire impunătoare, cu pază și securitate strictă, iar, în zonă, ai tot ce ți-ai putea dori: de la street food, magazine, restaurante până la mall în clădire. Te poți caza și în alte zone pentru bani mai puțini, dar noi am ales să stăm aici pentru că am vrut să vedem skyline-ul Manilei de sus.
VEZI AICI MAI MULTE LOCURI DE CAZARE SUPERBE DIN MANILA
Ce mănânci în Manila? Unde mănânci în Manila?
Bucătăria filipineză este recunoscută pentru delicatesele delicioase din carne de porc și de pui. Încearcă pork silog, da silog, tap silog, long silog, to silog, pachețele de primăvară cu bambus, chicken abodo, dar, mai ales, lechon – burtă de porc prăjită la rotisor. Ca desert, neapărat, leche flan și halo halo. Toate preparatele vin cu garnitură de orez, dar pentru un gust deosebit cere orez cu usturoi. La street food, o porție costă în jur de 7-8 lei, în restaurantele luxoase, costă în jur de 20 de lei.
Îți recomandăm să încerci berea artizanală și mâncarea tare bună de la ,,The Perfect Pint’’. Încercați, fără ezitare, și street food-ul. Este fabulos și tare, tare bun. Întreabă, înainte, ce vei mânca, pentru că am avut surpriza să mâncam mațe de porc, fără să știm. Și dacă nu esti fan mâncare picantă, să le spui din timp. Altfel te vei trezi cu ardei piri piri, foarte picanți, în orice fel de mâncare.
Ce ai de făcut în Manila. Obiective turistice din Manila.
Fort Santiago;
Rizal Park;
Intramuros – Centrul Istoric din Manila;
Catedrala din Manila;
Palatul de Cocos din Manila;
Biserica Quiapo;
Plaja Dolomite;
Cartierul chinezesc din Manila.
Unde vezi cel mai frumos apus din Manila?
Sunt multe sky baruri în Manila de unde poți admira apusul de soare. Noi am avut norocul că am stat într-o clădire înaltă și am putut vedea apusul de la etajul 71, unde este un sky bar superb.
Ce ne-a plăcut?
Ne-au plăcut oamenii tare frumoși și buni, care te ajută cu orice ai putea avea nevoie. Chiar și în suburbiile sărace, unde am ajuns să ne adăpostim după o ploaie torențială, ne-au invitat în casele lor modeste, ne-au pus la masă și ne-au dat umbrele. Ne-a plăcut infrastructura din Manila, au autostrăzi suspendate, au poduri și pasarele și, deși pare o metropolă aglomerată, poți ajunge rapid oriunde. Ne-au plăcut mâncarea, serviciile de calitate și atenția pe care le-o acordă turiștilor. În orice loc, oamenii știu engleză, semnele de circulație sau plăcuțele cu numele străzilor sunt în limba engleză.
Ce nu ne-a plăcut?
Poate, este o părere subiectivă să scriem despre asta că, doar știm că suntem în Asia, dar mizeria de pe străzile lăturalnice, pet-urile aruncate oriunde, șobolanii, câinii și pisicile pe care le vezi la orice colț, râul murdar și maldărele de gunoaie, ne face să credem că se poate mai bine, că se poate recicla chiar și într-o astfel de metropolă-gigant.
Vremea în Filipine. Când să te duci în Filipine?
Cea mai bună vreme să vizitezi Filipinele este în timpul sezonului uscat, între lunile decembrie și februarie, cu temperaturi de 27 de grade Celsius. Din luna martie și până în mai, este umiditate crescută și foarte cald, sunt cam 35 de grade, cu umiditate de 80 la sută, greu de suportat. Din luna iunie până în noiembrie, vine sezonul ploios.
Unde te duci din Manila?
Manila este poarta de transfer spre insulele de vis ale țării: Cebu, Palawan, Boracay. Merită să stai 4 zile în Manila și apoi vreo 6-7 în insule. Noi am ales o insulă mai puțin comercială: Siargao, raiul surferilor lumii și una dintre cele mai frumoase plaje ale lumii. Am luat prin Cebu Pacific, un zbor de două ore și jumătate din Manila spre Siargao, sunt, apropo, 4 zboruri pe zi, care ne-a costat cu tot cu bagaj de cală, în jur de 190 de euro de persoană/dus/întors.
VEZI AICI AVENTURA NOASTRĂ ÎN INSULA SIARGAO
Călătorii inspirate vă dorim!
***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii.
***Calatorinbascheti.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE la butonul de share Facebook de mai jos.