Poți să scoți românul din țară, dar nu poți să-i scoți România din suflet
Poți să scoți românul din țară, dar nu poți să-i scoți România din suflet

Ne-ați scris foarte mulți dintre voi că vă este dor de țară, că vă este dor de părinți și de pământul natal și că nu puteți veni acasă nici măcar de sărbători. Este un an greu și atipic, iar noi trebuie să ne adaptăm vremurilor. Indiferent în ce colț al lumii ești și indiferent pentru ce motiv ai plecat, România este și va rămâne, cu tine, în suflet. Să fim cu gândul bun acasă, oriunde ne-am afla, este tot ceea ce putem face acum! Stăm departe azi pentru ca mâine să ne fie bine. Este greu, dar nu imposibil să facem acest sacrificiu, pentru ca anii care vor veni să ne găsească sănătoși.  La mulți ani, România! La mulți ani, români, oriunde ați fi!

Vin și sărbătorile peste noi și ne găsesc, în acest an ciudat, schimbați și altfel. Este sentimentul acela pe care nu l-am mai trăit până acum: ,,nu știm ce să facem și încotro să o apucăm”. Dacă în anii din urmă, știam clar că vom pleca acasă, la părinți, că ne vom strânge în jurul mesei și lângă brad, că ne vom vedea cu prietenii la o cană de vin fiert în oraș sau că vom merge cu bucurie la vreun târg de Crăciun să simțim atmosfera de sărbătoare, acum, nu mai putem să ne facem vreun plan, trăiești de pe azi pe mâine și aștepți să vezi ce-ți va aduce clipa. E acea ,,carpe diem’’, care, până mai ieri, nu o prea băgam în seamă, dar care azi și-a făcut loc forțat în viețile noastre și ne-a scos din amorțeala cotidianului. Ne-a obligat să cernem nimicul și să vedem esențialul. Și credem că lucrurile care contează atât de mult pentru noi, dacă nu le mai putem face, astăzi, este pentru ca, mâine, să le apreciem mai mult.

Poate vremurile pe care le trăim ne-au furat multe, ne-au învățat și mai multe, dar, credem noi, nu ne pot lua și bucuria că este 1 Decembrie sau că vine iar Crăciunul. Nimic nu poate să ne fure lumina și speranța din noi. Trăim diferit, jucăm după alte reguli față de cele cu care am fost obișnuiți, însă aceasta este doar o perioadă și depinde de fiecare dintre noi cum vom trece prin ea și ce vom lua bun din paharul pe jumătate gol sau plin, depinde cum îl vedeți. Noi îl vedem ca pe un an care ne-a dat o lecție, care ne-a adus cu picioarele pe pământ și care ne-a făcut să fim mai responsabili, mai deschiși și mai cu poftă de viață.

Ce am învățat în acest an?

***Am învățat că fiecare moment contează și nu trebuie să lași viața să treacă pe lângă tine. Să fim recunoscători pentru ceea ce avem. Am știut asta și până mai ieri, dar nu eram atât de conștienți că dacă ai sănătate le poți face pe toate.

***Am învățat să gândim că avem totul, că nu ne lipsește nimic.

***Am învățat că îți trebuie atât de puțin ca să fii fericit. Când citești o carte bună sau vezi un film, când te sună tata să te întrebe dacă ai mâncat, când sună curierul la ușă și primești un colet neașteptat, când te trezește dimineața mirosul de cafea, când îți bate soarele-n geam. Și vă las pe voi să completați lista.

***Am învățat că lumea nu va sta în loc, dacă noi ne tot plângem de vremurile pe care le trăim.

***Am învățat că depinde de tine să fii fericit și nu de lumea de afară.

***Am învățat să apreciem mai mult libertatea pe care o aveam până mai ieri și nu o băgam în seamă.

***Am învățat să nu ne mai uităm în urmă și să luăm clipa care vine așa cum este și să trăim cu adevărat.

***Am învățat că speranța deschide suflete. Va fi bine și vom trece peste tot.

***Am învățat să ne uităm mai mult în noi și să găsim acele resurse care ne pot aduce împlinirea.

***Am învățat că, până mai ieri, eram niște răsfățați ai sorții, dar nu știam: călătoream peste tot, ba chiar ne plângeam că eram obosiți; ce n-am da, astăzi, să fim într-un colț de lume sau într-un cătun din Apuseni.

***Am învățat valoarea banilor și că trebuie să fii mai chibzuit și chiar poți trăi și cu mai puțin.

***Am învățat că nu trebuie să-ți faci planuri elaborate și nu trebuie să te întinzi mai mult decât… viitorul. Trăiește pentru azi, nu pentru ieri sau mâine.

Voi ce ați învățat din această perioadă?

***Calatorinbascheți.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE la butonul de share Facebook de mai jos.

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *