Raiul e un loc din România: Via Transilvanica, drumul de vis, pe care trebuie să ajungi și tu
Raiul e un loc din România: Via Transilvanica, drumul de vis, pe care trebuie să ajungi și tu

Luăm țara aceasta la pas de multe ori, și, de fiecare dată, suntem uimiți că descoperim locuri noi surprinzătoare de care nu știam că există. Vă vom povesti, astăzi, despre un traseu ireal de pitoresc, pe care și voi trebuie să-l faceți măcar o dată-n viață ca să cunoașteți, cu adevărat, România și frumusețile ei neștiute. Pe noi ne-a impresionat sălbăticia peisajului, dar, mai ales, ne-a provocat să ieșim din cotidian și să trăim în natură pentru câteva zile. Hai cu noi pe Via Transilvanica!

VIA TRANSILVANICA – DRUMUL DE POVESTE CARE UNEȘTE ROMÂNIA

Sunt momente când orașul te obosește și parcă ai vrea să fugi undeva departe și să asculți doar liniștea naturii. Stai și te întrebi, pe bună dreptate, unde să te duci. Vă dăm noi o idee. Ați fost pe Via Transilvanica? Dacă nu, puneți, neapărat, pe lista de călătorii potecile ascunse prin munți și văi, care unesc România de la Putna lui Ștefan până la Drobeta Turnu Severin, unde a intrat pentru prima dată în țară Regele Carol. Veți avea parte de aventuri nebănuite și veți descoperi o față a României frumoase: cea în care istoria, tradițiile, cultura și peisajele de poveste vă vor face să vedeți cu alți ochi țara aceasta.

Este ,,El Camino de România’’, așa cum ne place nouă să îi spunem. Sunt 1400 de kilometri de aventură pură ce străbat Transilvania și satele ei pitorești, unde îți vei testa limitele și unde te vei regăsi, departe de viața ta de zi cu zi.

Am fost provocați de prietenii de la E.ON să parcurgem 20 de kilometri dintr-o etapă a traseului. Am ales Lunca Ilvei – Tășuleasa Social (Piatra Fântânele) din județul Bistrița Năsăud și bine am făcut pentru că aveam să descoperim o zonă de o frumusețe aparte, mai puțin promovată, dar care merită, pe deplin, să fie luată la pas și explorată pe îndelete.

Este un traseu de 21 de kilometri care se parcurge în cam 7,5 ore, dar efortul vă va fi răsplătit cu peisaje incredibil de frumoase. Este ușor să vă orientați pe teren și să nu vă abateți de la traseu, pentru că drumul este marcat cu borne și sunt semne pe arbori la fiecare pas.

CEL MAI FRUMOS TRASEU DIN ROMÂNIA

Am pornit din Lunca Ilvei (Bistrița-Năsăud), de la Pensiunea Rustică ”La Avram”, spre Poiana Cătunenilor. A fost o adevărată aventură să ajungem sus pe munte. Drumul nu este greu de parcurs, dar primii kilometri din traseu ne-au provocat fizic, pentru că a fost un urcuș destul de solicitant. Aveam să uităm, rapid, oboseala  atunci când am ajuns, în vârf. Am rămas uimiți de câtă frumusețe este în jur. Munții Rodnei, Suhardul, Oușorul, 12 Apostoli, Călimanii ni s-au dezvăluit în toată splendoarea lor.

Nu am mai fi plecat, am zăbovit minute-n șir ca să ne tragem sufletul și să facem fotografii. Continuăm, însă, traseul pe lângă crucea, care ne-a fost reper încă de jos. De aici, potecile ne-au dus mai lin pe lângă căpițe de fân și câteva gospodării, până spre Poiana Cătunenilor. Deși cătunul este locuit, este liniște, se aude doar vântul care trece prin pădure și ai senzația că mai frumos de atât nu se poate.

Aici, în munți, îți dai seama că, uneori, trebuie să mai lași deoparte lumea ta comodă și să te aventurezi pe poteci de munte ca să-ți dai un reset de la viață. Pentru că doar în natură, simți că trăiești cu adevărat. Apoi, după ce treci de un izvor, mergi pe un drum pietruit până dai de, poate, cel mai frumos cătun al României: Ciosa, așezat pe șapte coline, exact ca Roma.

Tot aici ne-am odihnit puțin și am servit o porție de slană, brânză de oaie și ceapă 100% bio, în curtea unui localnic care ne-a dat binețe, ca să avem putere pentru ultimii kilometri de traseu.

Ne-a plăcut, ne-a provocat, ne-a uimit și mai vrem să repetăm experiența.

POȚI CONTRIBUI ȘI TU LA VIA TRANSILVANICA!

Te provocăm și pe tine să parcurgi Via Transilvanica. Dacă nu tot, măcar porțiuni din el și vei descoperi locuri inedite, care îți vor intra, cu sigurantă, la suflet.
Și dacă tot parcurgi traseul, poți face și o faptă bună. Dacă îți activezi factura electronică de la E.ON, poți contribui și tu la mărirea traseului Via Transilvanica. Prin fiecare factură electronică activată, contribui cu un metru la drumul care unește. Prin clienții E.ON care și-au activat factura electronică, traseul s-a mărit cu 100 de km în 2020 și cu alți 100 de km în 2021. Vezi mai multe AICI!

REDUCERE LA FACTURA DE ENERGIE LA FIECARE KILOMETRU PARCURS PE VIA TRANSILVANICA

Și mai este ceva. Dacă alegeți E.ON Green Home, energie produsă doar din surse regenerabile, veți avea o reducere de 5 lei la factura de energie pentru fiecare kilometru parcurs pe Via Transilvanica. Cum faci acest lucru? Este foarte simplu. Accesați secțiunea Green Steps din aplicația E.ON Myline și înregistrați traseul parcurs. Cu cât parcurgeți mai mulți kilometri, cu atât mai mare reducerea.
Vezi mai multe AICI!

Călătorii inspirate vă dorim!

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *