Calator in Bascheti

Tărâmul de foc și de gheață, unic în lume, de văzut o dată-n viață
Tărâmul de foc și de gheață, unic în lume, de văzut o dată-n viață

Peisaje idilice, cascade fabuloase, ape termale, plaje cu nisip negru, vulcani maiestuoși, căsuțe colorate răsfirate pe pajiști verzi, așa cum numai în cărțile de povești ai văzut, vikingi aprigi și aurora boreală, care colorează ireal de frumos cerul. Și am putea continua. Bine ați venit în Islanda! Despre aventura noastră în țara de gheață și de foc vă vom povesti acum: cât costă, ce obiective turistice sunt de văzut, unde te cazezi și când poți vedea aurora boreală. 

Islanda – locul unde natura s-a întrecut pe sine

Unde? Islanda, țară insulară situată între Atlanticul de Nord și Oceanul Arctic, cu o populație de 364.260 de locuitori, pe o suprafață de 103.000 km², la 3374 de kilometri distanță de România.

Islanda este greu de descris în cuvinte. Este o poezie creată de natură. Simți, cumva, că orice ai spune sau oricât de bine te-ai strădui să o descrii este prea puțin ca să redai întocmai sentimentul pe care îl ai atunci când îi admiri peisajele care ți se dezvăluie în fața ochilor, demne de National Geographic. Oriunde ai fi, la mal de mare, ori pe un vârf de ghețar sau în fața unei cascade, tot ceea ce vezi te va uimi și nu te vei mai sătura să faci fotografii.

Am plecat de acasă, entuziaști, cu temele făcute, pentru că Islanda era demult timp pe lista noastră de călătorii. Însă o dată ajunși aici, țărișoara aceasta ne-a depășit cu mult așteptările. De ce? Pentru că micuța insulă oferă călătorului însetat de natură și de expediții, experiențe diverse într-un timp relativ scurt. Într-o oră poți fi pe un vulcan, iar, peste o altă oră, poți fi pe malul oceanului ca să admiri Diamond Beach ori focile.

Este foarte curat, iarba aranjată la dungă, chiar și prin sălbăticie, nu am văzut nicio bucată de hârtie sau vreun pet aruncate pe jos, nu sunt prea multe coșuri de gunoi, așa că îți iei cu tine gunoiul și îl arunci la hotel. Se plătește cu cardul peste tot, nu ai nevoie să ai cash la tine.

Islandezii sunt tare faini, amabili și haioși, mereu puși pe glume. Și încă ceva: este o țară sigură, îți poți lăsa bagajele și în mijlocul drumului și nu se va atinge nimeni de ele. Nu este vreun mit faptul că în Islanda casele nu se încuie. Obiectivele turistice sunt îngrijite și amenajate, ai toaletă fără plată cam peste tot și confort ca și turist.

A fost pentru prima dată când am fost într-un circuit, pentru că suntem obișnuiți să ne facem singuri vacanțele și vă spunem, pas cu pas, pe zile, cum a fost.

Top atracții de văzut pe Ringul de Aur al Islandei

Ne-am început incursiunea în Islanda, de lângă Reyjkavik, și am urmat Ringul de Aur, cel mai faimos drum al insulei, care îți oferă toate atracțiile într-un tur circular de 7 zile.

1.În prima zi, am explorat Parcul Național Thingvellir – locul unde poți vedea separarea plăcilor tectonice Nord-Americane și Euroasiatice și unde s-au întrunit vikingii în cadrul primului parlament din lume. Apoi, am ajuns la Marele Gheizer, un izvor termal activ de mai bine de 10.000 de ani, care aruncă apă fierbinte, la fiecare 7 minute, la peste 40 de metri înălțime.

Apoi, a urmat Cascada Gulfoss, incredibil de frumoasă, formată pe râul Hvita. Prânzul l-am luat la ferma de ciuperci Farmers Bistro, unde supa cremă de ciuperci ne-a cucerit, și unde am stat de vorbă cu mai mulți români care muncesc aici.

Cea mai tare experiență avută chiar din prima zi a fost safari-ul cu snowmobilul pe Ghețarul Langjokull. Ajungi aici cu un camion 8×8 și vei primi costum termic, pentru că, sus, este foarte frig. Spre seară, am explorat craterul Kerio, cu apă turcoaz, și, apoi, ne-am cazat în Hella, la Hotel Stracta. Vezi aici cât costă o noapte de cazare!

2. Ziua a doua a început la Lava Center, locul unde poți vedea și studia interactiv fenomenele geologice din Islanda. A urmat spectaculoasa Cascadă Seljalandsfoss, cu o cădere de apă de la 60 de metri înălțime, care provine din ghețarul vulcan Eyjafjallajökull. Poți să o vezi și din partea din spate, dacă ai haine impermeabile. Cascada Skogarfoss ne-a așteptat cu soare și cu un curcubeu superb. Poți urca cele 370 de trepte din lateral ca să vezi priveliștea de vis pe care o ai spre coasta Islandei de Sud.

Am vizitat și celebra plajă Reynisfjara, nominalizată de National Geographic în top 10 plaje non tropicale ale lumii. În ultima parte a zilei, am avut parte de cea mai tare experiență: Peștera de Gheață Katla sau Kotlujokull. Am avut senzația că suntem în filmul ,,Lord of The Rings’’ sau ,,Games of Thrones’’; peisajele sunt lunare, par desprinse dintr-o altă lume, cu limbi de ghețar negre, acoperite de cenușă vulcanică. Ajungi aici doar cu ghid local și cu mașină 4×4. Ți se vor da crampoane ca să poți să urci până sus ca să vezi ce minunății a creat temutul Vulcan Katla al Islandei.

Ne-am cazat la Hotel Katla. Vezi aici cât costă o noapte de cazare!

3. O altă zi de poveste în Islanda. Prima oprire Canionul Fjaorarglijufur și, apoi, Parcul Național Skaftafell. Sunt spectaculoase și de neratat.

Ceea ce ne-a fascinat a fost plimbarea cu barca pe laguna glaciară Jökulsárlón, cel mai adânc lac din Islanda, 250 de metri adâncime, unde aisberguri turcoaz plutesc lângă tine. Este senzație! Am făcut o oprire și la celebra Diamond Beach, cu nisip negru și cu aisberguri aduse din lagună, care, în lumina soarelui, strălucesc puternic și creează un contrast ireal de frumos.

Ne-am cazat la Hotel Framtid. Vezi aici cât costă o noapte de cazare!

Am văzut Aurora Boreală!

4. E ziua în care trecem printre fiorfurile Islandei. Am vizitat căldarea Vulcanului Krafla, unul dintre cei mai activi vulcani ai Islandei, cu 29 de erupții la activ, zona geotermală Namaskard, cu câmpurile de lavă Dimmuborgir si pseudo-cratrerele Skutustadagigur. Seara, ne-am cazat aproape de Lacul Mývatn, al patrulea lac ca mărime din țară, una dintre cele mai uimitoare atracții naturale ale Islandei. Dacă în celalalte nopți, ne-am tot uitat spre cer, ca să vedem aurora boreală, care s-a lăsat așteptată, în nordul Islandei, a fost momentul zero. Am văzut aurora, care a apărut, pe un cer senin, cu stele multe. Nu ne-am mai săturat să o fotografiem. A fost un vis împlinit. O dată-n viață, așa cum spunem noi.

Cazarea unde am văzut aurora: Hotel Sel. Vezi aici cât costă o noapte de cazare!

5. Ziua cinci debutează la Cascada Godafoss sau Cascada Zeilor, una dintre cele mai spectaculoase cascade din Islanda. De aici, am pornit spre nordul insulei, spre Husavik, un oraș superb, de unde vă puteți lua o excursie ca să vedeți balenele. Noi am ales să ne relaxăm la un spa natural: Geo-Sea Husavik, un loc relaxant, cu piscine cu apă termală. Intrarea costă în jur de 50 de euro. Ziua am încheiat-o în Akureyri, localitatea situată la doar 100 de kilometri de Cercul Arctic, capitala nordică a Islandei.

 Cazare: Hotel Tindastol. Vezi aici cât costă o noapte de cazare!

6. Am parcurs și Vestul Islandei, am vizitat craterul Grabrok și Cascada Hraunfossar sau „cascada de lavă” și Cascada Barnafoss, denumită și „cascada copiilor”. Legendele spun că Barnafoss își trage numele de la doi copii care ar fi căzut în cascadă.

Spre după amiază, am ajuns în capitala Islandei, în Reykjavik, unde ne așteapta un ghid local ca să vizităm Catedrala Națională, Primăria, Parlamentul, Biserica Hallgrimskirkja, Casa Hofdi, portul și Perlan – Wonders of Iceland, de unde Rejkjavikul se poate vedea de sus.

Cazare: Center Hotels Plaza. Vezi aici cât costă o noapte de cazare!

7. În ultima zi, noi am ales să vizităm, la pas, capitala Islandei. Poți opta și pentru ,,Fly over Iceland’’, o călătorie virtuală, plină de efecte speciale, unde vei vedea insula de sus. După amiaza, am ajuns în Peninsula Reykjanes, unde ai de văzut Farul Reykjanesvíti – cel mai vechi far din Islanda și Podul dintre Continente, lung de 15 metri, care se întinde peste ruptura dintre plăcile tectonice eurasiatice și nord-americane.

Ei bine, atracția serii, înainte de a pleca acasă, a fost Laguna Albastră – locul unde am făcut o scurtă baie în apele termale turcoaz și am zăbovit apoi la restaurantul din incintă.

 Cum ajungi în Islanda?

Am zburat de la București la Keflavik, cu escală la Frankfurt. Se poate ajunge și de la Cluj, cu escală la Munchen.

Avantajele unui circuit: Totul este organizat până la cel mai mic detaliu: de la cazare, la obiective, până la transport și mese. Apoi, prețul, care este foarte bun, raportat la ceea ce primești. Am făcut o socoteală, numai două dintre experiențele pe care le-am avut: excursia pe ghețar și excursia în peștera de gheață ar fi costat 1000 de euro/2 persoane, dacă le-am fi luat individual. Agențiile turistice au prețuri negociate, mai mici. Tot circuitul a costat 2799 de euro/persoană/loc în cameră dublă. Poți merge si pe cont propriu, cu un camper van, pe care trebuie să ți-l închiriezi în avans.

Prețurile. Da, Islanda este o țară foarte scumpă. Vestea bună este că, în circuit, nu am cheltuit prea mulți bani față de ce am avut inclus.

 Vremea. Am prins toate anotimpurile în Islanda. Trebuie să te îmbraci ,,în straturi”: tricou, pulover sau hanorac, geacă groasă și impermeabilă. Încălțămintea trebuie să fie de drumeție și impermeabilă. Acum este soare, în cinci minute, frig și lapoviță.

Când poți vedea Aurora Boreală?

 Aurora Boreală se vede cel mai bine între lunile octombrie și martie.

Când este cel mai bine să vii în Islanda?

Cel mai bine să ajungi aici este între lunile septembrie și martie sau vara, între iunie și august.

Călătorii inspirate vă dorim! 

***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și gestionarea pachetului de vacanță aparțin exclusiv agenției turistice.
***Calatorinbascheți.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE prin butonul de share Facebook de mai jos.

 

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *