Deși în calendar este toamnă, vara încă nu se dă dusă. Temperaturile sunt plăcute și ne îmbie la o ultimă escapadă la plajă. Prețurile sunt mult mai mici decât în plin sezon, iar aglomerația pare să fi dispărut. Vă arătăm trei plaje superbe, din Delta Dunării, unde poți să te relaxezi, departe de oraș, în acest weekend.
1.Plaja Gura Portiței, județul Tulcea
Unde? Jurilovca, la 50 de kilometri de Tulcea.
Delta Dunării este acel tărâm fascinant, care te va cuceri de cum ajungi aici și orice ai vizita. Fie că te plimbi pe canale ca să vezi păsările, fie că faci o drumeție prin Pădurea Caraorman sau Letea, este colțul de rai, cu o energie aparte, cate te va face să tot revii. Așa este și la Gura Portiței, locul unde Dunărea se întâlnește cu Marea Neagră și creează un tablou uimitor al naturii: o fâșie îngustă de pământ și nisip. Pe o parte, ai valurile mării, iar, pe cealaltă, canalele Deltei Dunării. Este un loc cu multă liniște și tihnă, sălbatic, potrivit doar pentru cei care caută o evadare din haosul cotidian. Plaja este amenajată cu umbreluțe și sezlonguri. Zona a fost descoperită în 1736, fiind, inițial, un sat pescăresc.
Cum ajungi și cât costă?
Prima dată, trebuie să ajungi la Jurilovca, pe drumul Constanța-Tulcea, iar, de aici, la Jurilovca în port, unde sunt trei bărci pe zi: la ora 10.30, la 14.00 și la 18.00, care te vor duce la Gura Portiței, în jumătate de oră cât traversează Lacul Golovița. Mașina o puteți lăsa în parcarea cu plată din Jurilovca. Înapoi, Gura Portiței – Jurilovca, sunt ambarcațiuni la orele 12:00,16:00, 18:00. O călătorie costă 30 de lei de persoană, iar pentru că intrați în Rezervația Biosferei Deltei Dunării se plătește permisul de acces în Deltă, care costă 10 lei de persoană, când ajungeți la Gura Portiței.
Se poate ajunge și pe uscat, din Vadu, Constanța, însă este un drum doar pentru cei aventuroși: nu sunt indicatoare și vă trebuie mașină 4×4. Ultimii kilometri trebuie parcurși pe jos.
Protejează natura, ai grijă de ea și las-o curată! Susținem și promovăm turismul responsabil, durabil, călătoriile sustenabile, cât mai aproape de natură.
Unde te cazezi?
Te poți caza aici în Satul de Vacanță – Complexul Turistic Eden. Există cazare atât pe insulă, cât și la malul mării sau la cele câteva pensiuni din zonă.
Foto by Visual DDM. Vezi mai multe fotografii superbe, aici!
2. Plaja Sulina, județul Tulcea
Unde? La 3 km de Sulina, Tulcea. Are 6 km și este cea mai lată plajă de pe litoralul românesc.
Am fost, ani la rând, pe plaja din Sulina, când încă nu era amenajată și erau doar câțiva turiști. Ne plăcea locul pentru sălbaticia lui frumoasă, care se pare că s-a păstrat, deși plaja a fost amenajată cu umbreluțe și palmieri. Am fost și anul acesta și trebuie să spunem că ne-a surprins plăcut. Este multă liniște, fără muzică, este curat și sunt prețuri decente. Este locul de poveste, unde să ajungi toamna aceasta, pentru câteva zile de relaxare.
Ce ne-a plăcut? Nisipul e foarte, foarte fin. Plaja este super sigură, pentru că intrarea în apă se face treptat. Pentru că se află într-o zonă protejată, sunt puține baruri, deci ai parte de multă liniște și de zen. Și, nu în ultimul rând, prețurile.
Cât costă? Un șezlong: 30 de lei, o ciorbă de pește: 25 de lei, o bere: 8-9 lei.
Cazarea. Noi am venit aici, cu excursie de o zi din satul Crișan din Deltă, unde am fost cazați. Sunt locuri de cazare în Sulina, cu prețuri care pornesc de la 250-300 de lei pe noapte.
Vezi aici unde poți să te cazezi la Sulina
Cum ajungi? Din Tulcea, lasă mașina în parcarea din Tulcea Port Aval. Poți lua curse de tip maxi taxi spre satele Deltei, care costă 80 de lei de persoană, ori navele de stat Navrom, cu rezervare online. Distanța de 70 de kilometri pe apă dintre Tulcea și Sulina se parcurge în trei ore și jumătate și costă 56 de lei. Dacă vii cu barca din Deltă, portul este foarte aproape de plajă. Dacă vii din oraș, îți recomandăm să iei un taxi. Costă aproximativ 20 de lei.
3. Plaja Sfântu Gheorghe, județul Tulcea
Unde? Sfântu Gheorghe, la 120 de kilometri de Tulcea.
La vărsarea Dunării în Marea Neagră, pe brațul Sfântu Gheorghe, se află un alt loc de poveste, unde poți să-ți prelungești vara: plaja Sfântu Gheorghe. Când ajungi aici, ai senzația că timpul a stat în loc și că îți poți auzi gândurile de atâta liniște. În luna septembrie, când nu sunt atât de mulți turiști, poți fi chiar singur pe plajă. Este o fâșie de nisip lată, neamenajată, sunt doar câteva umbreluțe de stuf.
Vei avea sentimentul că ești singur pe lume, printre ape. Dacă ai noroc, poți zări în larg chiar și delfini, dar, cu siguranță, vei vedea vacile satului, care pasc nestingherite. Din sat, poți ajunge până aici cu un tractor cu remorcă, amenajat să transporte turiști. Intrarea în apă este lină, iar nisipul foarte fin, potrivit pentru cei mici.
Cum ajungi?
Din Tulcea, lasă mașina în parcarea din Tulcea Port Aval. Sunt curse cu ambarcațiuni private, care ajung în jur de o oră și jumătate la Sfântu Gheorghe, curse Navrom, care fac în jur de patru ore, dar și Delta Express, mult mai rapide. Interesează-te din timp, online, cu ce poți ajunge aici! Poți ajunge și prin Murighiol sau Mahmudia.
Unde te cazezi?
Depinde ce condiții îți dorești și ce buget ai: în sat, sunt pensiuni mici, tradiționale, dar și un resort premium, superb, aflat pe malul mării: Green Village Resort. Vezi aici cât costă o noapte de cazare!
Vă recomandăm și campingul Green Dolphin, care primește oaspeții în 50 de căsuțe acoperite cu stuf. Vezi aici cât costă o noapte de cazare!
Obiective turistice din Delta Dunării
- Pădurea Caraorman și Stejarul Îngenunchiat, vechi de peste 400 de ani;
- Brațul Sfântu Gheorghe;
- Satul Letea și Pădurea Letea, cea mai veche rezervație naturală din România, unde sunt peste 2000 de cai sălbăticiți;
- Canalul Cordon;
- Satele Rosetti, Sfiștofca și Periprava;
- Golful Musura;
- Lacul Razelm;
- Satul Mila 23, locul unde s-a născut Ivan Patzaichin;
- Lacurile Balanova, Roșu și Puiu;
Călătorii inspirate vă dorim!
***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și a gestionării pachetului de vacanță aparțin exclusiv proprietarilor pensiunii.
***Calatorinbascheti.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE prin butonul de share Facebook de mai jos.