Top 5 sate magice, mai puțin știute, pentru un roadtrip de vis, la munte
Top 5 sate magice, mai puțin știute, pentru un roadtrip de vis, la munte

Anul acesta, căutăm cu toții locuri mai puțin explorate și mai puțin turistice, în natură, care să ne bucure mintea și sufletul, departe căldura sufocantă a orașului și departe de orice urmă de stres. Prietenii noștri de la Ursus Breweries, prin platforma Despre Alcool, ne-au provocat să găsim cinci sate neștiute, care să vă facă dor de ducă. Haideți să ne urcăm în mașină și să pornim pe drumuri de munte, mai puțin bătătorite!

Articolul face parte din campania realizată în colaborare cu Ursus Breweries, care prin platforma de responsabilitate socială desprealcool.ro, pune la dispoziția șoferilor aplicația Zero la Mie (disponibilă gratuit în App Store și Google Play ). Dacă pe durata vacanței tale cu mașina într-unul din aceste minunate locuri, într-o binemeritată pauză, savurezi o băutură alcoolică, poți folosi această aplicație, care îți va aproxima în cât timp dispare alcoolul din sânge. Trebuie doar să introduci datele tale (gen, înălțime, greutate), tipul și cantitatea de alcool consumat și afli cu aproximație când te vei putea urca, din nou, la volan.

1. Piatra Fântânele – satul-tablou dintre măguri

Unde? Piatra Fântânele, județul Bistrița Năsăud – în Pasul Tihuța, la 1.201 m altitudine, la 45 de km Bistrița, la 37 de km de Vatra Dornei.

Călătoria noastră de poveste începe într-un sat idilic, situat între munții Călimani și Rodnei, la granița dintre Bucovina și Transilvania: Piatra Fântânele. Noi am ajuns aici din Vatra Dornei prin Pasul Tihuța, pe un drum ireal de frumos. Cu mașina veți urca până la 1.200 de metri, pe o șosea ca-n palmă, cu multe serpentine, dar ușor de condus. Veți fi răsplătiți la fiecare kilometru cu peisaje de poveste, care vă vor lăsa cu gura căscată.

La coborârea din pasul Tihuța, veți fi întâmpinați de satul autentic, încremenit în timp, și nu veți ști ce să admirați mai întâi, atât de frumos este. Pe colinele pline de verdeață, sunt case răsfirate ici-colo, într-un tablou pitoresc, completat de crestele semețe ale munților. Este aer curat și multă liniște. Acesta este ,,Borgo Pass”, drumul pe care și l-a imaginat scriitorul irlandez Bram Stoker și pe care l-a descris, în amănunt, în celebrul roman ,,Dracula”.

Ce poți face în zonă?

Mănăstirea Piatra Fântânele;
Hotel Castel Dracula;
Bustul lui Bram Stoker;
Drumul Romanilor, pavat cu lespezi din piatră, din cătunul Ciosa;
Drumeții pe traseele montane Măgura Calului și Dealul Zimbrului.

Unde te cazezi?

Dacă căutați o experiență autentică, încercați “Tihuța Retreat”, un loc tare fain, situat în natură, care oferă multe activități relaxante pentru turiștii prea obosiți de oraș.

2. Mărișel – Colțul de rai din Apuseni

Unde? Mărișel, județul Cluj – la 12 km de Lacul Beliș, 50 de km de Parcul Național Apuseni, la 52 de km de Cluj Napoca.

Mergem, acum, în Țara Moților, la Mărișel, în cea mai mare comună ca suprafață locuită din lume, aflată la 1250 de metri altitudine. Da, ați citit bine! Comuna este întinsă pe mai bine de 100 de kilometri pătrați, printre munți, văi și lacuri, și este considerată minunea munților Apuseni.

Ca să ajungi aici, poți veni dinspre Cluj sau dinspre Oradea, pe o șosea șerpuită, tare frumoasă, care trece pe lângă lacurile Tarniţa, Fântânele şi Beliş. Mărişel este locul în care Avram Iancu a învins oastea maghiară, în 1849, în timpul Revoluţiei din Transilvania.

Așezarea pare neatinsă de modernitate: un loc arhaic, unde timpul curge încet, ca pe vremuri, cu oameni calzi și primitori, răsplătiți de Dumnezeu cu peisaje de vis. Vei avea senzația că te afli deasupra norilor și că aici s-ar fi inventat, de fapt, veșnicia satului românesc. Te vei trezi dimineața în ciripit de păsărele, în sunetul tălăngilor și în adierea vântului care trece printre brazi. Ce-ți poți dori mai mult?

Ce poți face în zonă?

Muzeul Satului;
Observatorul Astronomic;
Țâcla Gavrii;
Drumul lui Antonescu;
Împărăția lui Zamolxe;
Crucea Iancului;
Barajul de la Beliș;
Vârfurile Bătrâna și Grohoțu.

Unde te cazezi?

Un loc tare frumos, unde-ți poți trage sufletul, este Cabana Moților. Priveliștea pe care o ai de pe terasa cabanei, unde îți vei savura, dimineața, cafeaua, te va face să simți că ești, la propriu, deasupra lumii. În plus, mâncarea este tare bună, făcută doar din ingrediente locale, bio.

3. Ciocănești – satul-muzeu din Bucovina

Unde? La 26 de km de Vatra Dornei, la 35 de km de Câmpulung Moldovenesc, la 102 km de Suceava.

Ajungem și în Bucovina, în Ciocăneşti, situat pe Valea Bistriței, între Vatra Dornei și Botoș, considerat unul dintre cele mai frumoase sate din țară. A fost inclus de ,,Lonely Planet” pe locul 6, în topul celor mai colorate destinații de vacanță din Europa.

Pe lângă zona de poveste, cu peisaje superbe, Ciocăneștiul este unic în țară prin felul în care localnicii au știut să-și păstreze tradițiile. Aici sunt peste 600 de case, decorate cu motive tradiționale bucovinene. Până și postul rural de poliție și școala sunt împodobite cu flori și forme geometrice colorate. Și asta pentru că localnicii sunt obligați prin lege să respecte tradiția.

De cum ajungi, ai senzația că ai aterizat într-un muzeu în aer liber și nu te mai saturi să admiri locuințele mai vechi sau noi, toate pictate atât de frumos. Satul datează de prin anii 1400, când domnitorii Moldovei veneau aici, la meșterii din zonă, ca să-și facă arme.

Ce poți face în zonă?

Drumeție pe muntele Suhard;
Muzeul Ouălor Încondeiate;
Muzeul Etnografic.

Unde te cazezi?

Dacă doriți un loc de cazare inedit, vă recomandăm “La Casuța din Ciocănești”.

4. Beliș – Marea dintre munți

Unde? La 77 de km de Cluj-Napoca, 27 de km de Huedin.

Beliș este un sat de poveste, situat la poalele Masivului Vlădeasa din Apuseni, locul potrivit să te încarci cu energia liniștitoare a naturii. Nu poți să vorbești despre Beliș fără să amintești și despre istoria aparte a locului.

În urmă cu 40 de ani, satul moților, Giurcuța de Jos, a fost strămutat, pe un platou, la 1.200 de metri altitudine, ca să se construiască lacul de acumulare Fântânele-Beliș. Vatra veche a așezării a fost înghițită de ape, cu tot cu străzi, case, morminte și biserică, iar când lacul este curățat, se pot vedea și acum ruinele satului, dar mai ales, turla fostei biserici.

Ce poți face în zonă?

Bradul lui Horea;
Lacul și stațiunea Beliș-Fântânele;
Cascada Vălul Miresei;
Cheile Galbenei și Izbucul Galbenei;
Peștera Piatra Ponorului, Peștera Ghețarul Scărișoara, Peștera Urșilor, Peștera Humpleului și Peștera Zmeilor.

Unde te cazezi?

Sunt multe pensiuni în zonă, dar dacă doriți o experiență aparte, vă puteți caza la Casa Maria din Călățele-Pădure, aflată la 5 kilometri de Beliș.

5. Fundata – Satul cu tihnă

Unde? Fundata, Brașov – la 209 km de București, la 342 de km de Cluj Napoca, la 350 km de Iași.

Fundata este colțul de rai care te așteaptă să-l descoperi între crestele munților Bucegi și ale Pietrei Craiului, locul potrivit unde te poți ascunde de lume. Este cel mai înalt sat al României, situat la 1.360 de metri altitudine, unde aerul este cel mai pur.

Așa că, lasă-ți grijile în vale și pune-ți telefonul pe silent, pentru că, la Fundata, nu este despre sarcinile tale de zi cu zi, ci este locul creat să te relaxeze. Sunt pajiști de un verde clar, miros de fân cosit, de iarba aceea verde de acasă, sunt case vechi, pitorești, care te inspiră să trăiești pe „modul slow”.

Noi asta am realizat, acolo, sus, în vârf de munte: ,,că tot ce am lăsat în vale chiar nu mai contează”. Și mai sunt și oamenii locului, obișnuiți să trăiască în tihnă, nu ca tine, pe repede înainte. Ai de învățat de la ei cum să simți viața mai lent, mai potolit.

Ce poți face în zonă?

Biserica Ortodoxă din lemn (1830);
Biserica Ortodoxă Fundata;
Biserica Ortodoxă Șirnea;
Muzeul Etnografic Șirnea;
Drumeții în zonă;
Parcul de aventură ,,Cheile Grădiștei”.

Unde te cazezi?

Sunt multe locuri de cazare tare frumoase în zonă. Noi ne-am cazat la Pensiunea “Plai cu Dor”.

De reținut:

***Fotografiile de la punctul 2 și 4 au fost realizate cu un telefon Samsung Galaxy S20
***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și a gestionării pachetului de vacanță aparțin exclusiv proprietarilor pensiunii.
***Calatorinbascheți.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE la butonul de share Facebook de mai jos.

 

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii prieten cu noi pe Facebook