Tot ce trebuie să știi despre Coronavirus în România. Sfaturi de călătorie de luat în seamă
Tot ce trebuie să știi despre Coronavirus în România. Sfaturi de călătorie de luat în seamă

Calatorinbascheti.ro îți explică tot ce trebuie să știi despre COVID 19, simptomele bolii, cum se răspândește, dar și cum poți să te protejezi de infecția, care a creat isterie în ultimele zile și în România. De asemenea, vom face update, de fiecare dată când vom avea informații noi despre evoluția bolii în România, dar și despre eventualele atenționări de călătorie în țară sau străinătate.

Câte persoane au fost infectate până acum?

Până azi, 27 februarie 2020, au fost confirmate 82.167 de îmbolnăviri cu virusul COVID 19. Sunt 2801 de decese în întreaga lume, din care 57 în afara Chinei.

Sunt 545 de îmbolnăviri în Europa, cele mai multe în Italia (470), Germania (27), Franța (18), Spania (13).

România are, începând de aseară, un caz de coronavirus confirmat și, potrivit unor surse medicale, nu este exclus ca numărul persoanelor infectate să crească, în următoarele zile. Potrivit Adevărul.ro, este vorba despre un tânăr de 25 de ani, din comuna gorjeană Prigoria.
Era angajat la o firmă a italianului de 71 de ani, care a vizitat, pentru câteva zile, România, şi a fost diagnosticat, ulterior, la Rimini, cu coronavirus. Tânărul a fost la vânătoare cu patronul italian, iar, în ultimele două zile, a fost izolat la domiciliu.

Autoritățile române au stabilit deja persoanele cu care a intrat tânărul în contact, până la momentul în care să fie izolat la domiciliu, dar și traseul italianului bolnav de coronavirus în România.
Bărbatul infectat cu coronavirus a intrat în contact cu zeci de oameni din momentul în care a ajuns în Oltenia. Acestora li se adaugă pasagerii care au mers cu el în avion atât pe drumul dinspre Italia spre Craiova, cât şi invers.
Numai în aeronavă, 44 de pasageri și angajaţi ai companiei aeriene au stat în imediata lui apropiere.

Te protejează măștile de coronavirus?

Am citit un articol în “The Guardian”, în care se arată că măștile clasice, simple, subțiri, pe care le tot vedem, în ultimele zile, purtate în metrou și pe stradă, nu ar oferi protecție. În schimb, măștile profesionale de tipul N95, te-ar putea proteja de COVID 19. Important de știut, este că virusul poate fi contractat și prin atingerea exteriorului măștii pe care o porți.

Ce trebuie să faci dacă ai o călătorie programată?

Vă recomandăm să rămâneți calmi. Nu trebuie să vă panicați atât de tare, încât să nu mai ieșiți din case, atâta vreme cât nu ați primit recomandări din partea autorităților. Însă trebuie să știți că turismul în Europa poate fi afectat destul de serios, dacă numărul cazurilor de infecții cu Coronavirus se vor înmulți. Până acum, nu sunt restricții de călătorie, însă noi vă sugerăm să evitați, pe cât posibil pentru perioada următoare călătoriile de vacanță în zonele grav afectate.

Companiile aeriene

Noi am avut bilete cumpărate pentru Milano, pe care le-am anulat.
Nu știm, în acest moment, dacă îți poți recupera banii, dacă anulezi călătoria din cauza Coronavirusului, dar vă vom face un update cu privire la această informație, de îndată ce o vom deține.
Compania aeriană Aegean a transmis un comunicat de presă în care a precizat că pasagerii care dețin un bilet de avion, pentru orice destinație operată de companie (până la data de 20 Martie) și vor să-și amâne călătoria pentru o altă dată, o pot face fără să plătească taxe suplimentare.
De asemenea, ce vă putem spune, până acum, este că se operează zboruri înspre și dinspre destinațiile și țările afectate.

Ca să vă dați seama cum stau lucrurile, exact, în regiunile din nordul Italiei, trebuie să vă spunem că au fost suspendate toate evenimentele publice și că s-au închis muzeele și multe instituții de cultură, cel puțin pâna la data de 1 martie.

Au fost afectate evenimentele de la Carnavalul Venețian, Milan Fashion Week, și au fost amânate și 40 de meciuri de fotbal.

Dacă, totuși, tranzitați sau călătoriți în Italia, Ministerul Afacerilor Externe a transmis un comunicat, prin care a anunțat că Italia a decretat starea de urgență în urma riscului produs de apariția unor noi cazuri de infecție cu COVID-19 (coronavirus), concentrate îndeosebi în regiunile Lombardia și Veneto.

Măsurile suplimentare luate de autoritățile italiene în vederea restrângerii focarelor și prevenirii răspândirii virusului includ interdicția de a părăsi sau de a intra în zonele în care s-au înregistrat majoritatea cazurilor.

Ce este Coronavirus?

Noul coronavirus COVID-19 reprezintă o tulpină de coronavirus care nu a mai fost identificată anterior la om și, prin urmare, reprezintă motiv de îngrijorare pentru sănătate, având în vedere că există puține cunoștințe despre caracteristicile virusului, despre modalitatea de transmitere, despre severitatea și tratarea infecțiilor rezultate.
Noul coronavirus detectat în China este strâns legat de virusul SARS din 2003 și pare să aibă caracteristici similare. Potrivit experților ECDC, virusul poate provoca simptome ușoare, asemănătoare gripei, dar și boli severe, precum pneumonia. Persoanele cu afecțiuni cronice existente par să fie mai vulnerabile la complicații. Cele mai afectate sunt persoanele vârstnice, dar și persoanele cu o imunitate scăzută.

Care sunt simptomele infectării cu Coronavirus?

Autoritățile din țara noastră susțin că, până în acest moment, pacienții cu acest tip de pneumonie prezintă următoarele simptome: febră (minimum 38 de grade), tuse, dificultate la respirație – în cazurile mai severe. Perioada de incubație a bolii, adică timpul de la momentul infectării și până la apariția primelor simptome de boală, este de 14 zile.

Cum te poți proteja împotriva Coronavirus?

11 sfaturi esentiale ca să vă protejați împotriva Coronavirus (potrivit Ministerului Sănătății)

* Spălați-vă pe mâini!
* Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute!
* Nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile!
* Acoperiți-vă gura și nasul daca stranutați sau tușiți!
* Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice doar dacă vă prescrie medicul!
* Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool!
* Utilizați masca de protecție doar în cazul în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave!
* Produsele ”made în China” sau pachetele primite din China nu sunt periculoase;
* Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau din zonele de carantină din Europa de cel puțin 14 zile!
* Animalele de companie nu transmit coronavirus.

(Sursa foto: Pixabay)

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii prieten cu noi pe Facebook