Am primit multe întrebări de la voi legate de situația recentă din Zanzibar și despre ce trebuie să știe un călător care alege să meargă în destinații exotice. Îți spunem în acest articol, punctual, informații esențiale pe care trebuie să le știi atunci când alegi să mergi în Thailanda, în Kenya ori în Mauritius și în multe alte locații exotice. Sunt lucruri pe care noi le-am învățat din propria experiență, dar și ponturi actuale, după ce am vorbit cu un medic specialist, cu mare experiență: Adrian Marinescu de la Institutul Matei Balș.
5 sfaturi de ținut minte ca să te bucuri în siguranță de vacanța ta
1.Informează-te din surse oficiale, ca să cunoști riscurile specifice destinației tale
Înainte de a alege o destinație exotică, documentează-te bine despre eventualele riscuri de sănătate la care te poți expune. În zonele calde, există pericolul de a face malarie sau febră galbenă. Informații oficiale poți găsi pe site-ul MAE. ,,Nu trebuie să ne gândim că este o frecvență foarte mare pentru aceste boli, dar important este să fim prudenți, trebuie să luăm niște măsuri”, ne explică medicul Adrian Marinescu, specialist în boli infecțioase, de la Institutul Național de Boli Infecțioase ,,Matei Balș” din București.
2. Consultă un medic de călătorie despre ce măsuri trebuie să iei
Cu cel puțin o lună înainte, trebuie să vă prezentați la un cabinet de medicină a călătorului, unde se va stabili în raport cu destinația, în funcție de zonă, dacă este nevoie de profilaxie. ,,Nu vorbim doar de destinația Zanzibar, toate zonele tropicale și subtropicale pot să pună probleme, în final, este important să ne protejăm, trebuie să luăm în calcul că există o profilaxie și că ea trebuie să fie cunoscută și că nu poate fi făcută fără prescripția medicului ”. (medic Adrian Marinescu). În cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș” din București îți poți face o programare la cabinetul de boli tropicale şi medicina călătoriei.
3. Folosește repelent de insecte
Ia cu tine și folosește frecvent repelentul de insecte, iar, mai ales, seara. Nu te aventura să înoți în lacuri sau să călătorești în zone mlăștinoase.
4. Poartă haine mâneci lungi și pantaloni
Chiar dacă aceste destinații vin cu mult soare la pachet, pe lângă faptul că te pot proteja de arsuri, hainele cu mâneci lungi, dar și pantalonii pot ține la distanță înțepăturile de țânțari.
5. Nu pleca fără asigurare de călătorie
O asigurare de călătorie te poate scuti de cheltuieli neprevăzute cu spitalizarea și îți poate salva vacanța.
Sunt măsuri simple, pe care le poți face fără prea mare efort și care vă îți asigura relaxarea în vacanță de care ai nevoie. Trebuie să fii informat despre destinația ta tocmai ca să știi cum să te ferești de boli și să fii relaxat.
Zone cu risc de boli infecțioase
- Africa subsahariană: meningita meningococică;
- America de Sud, Africa de Nord, Asia – rabia, febra dengue;
- India, Africa și America de Sud – febra galbenă;
- Europa Centrală, Nordul Asiei, Nordul Chinei – encefalita de căpușă;
- țările din Sud-Estul Asiei, India – encefalita japoneză;
- Africa, India – malarie.
Ce țări exotice frecventate de români prezintă potențiale riscuri de boli infecțioase?
Kenya: Malarie și tuberculoză.
Mauritius: Febră Dengue, Chikungunya, un virus puternic, contactat în urma mușcăturilor de țânțar.
Seychelles: Chikungunya, febra Dengue, virusul West Nile.
Maldive: Febră Dengue, Chikungunya, Zika.
Thailanda: Malarie, zika, leptospiroză, Chikungunya, febra Dengue.
Zanzibar: Hepatita A și B, febră tifoidă, Meningitis, poliomelită, zika, malarie, febră Dengue.
Caraibe: febră Dengue.
Ce vaccinuri trebuie să faci înainte de a călători?
- Vaccinul pentru febra galbenă. Boala este gravă și este transmisă de țânțari. O poți preveni, dacă te vaccinezi cu o lună înaintea călătoriei. Este întâlnită în Africa, Asia şi în America de Sud, mai ales, în zonele rurale.
- Vaccinul pentru poliomielită, encefalită și pentru hepatita A și E, vaccinul pentru rabie și pe cel pentru febra tifoidă.
- Vaccinul pentru meningita meningococică, boală întâlnită în Africa Subsahariană, Asia şi în America de Sud;
- Vaccinul pentru rujeolă, care poate duce la pneumonie şi complicaţii neurologice serioase;
- Vaccinul pentru difterie, afecțiune prezentă încă zonele subtropicale şi tropicale.
- Vaccinul pentru febra tifoidă – boală în țările subdezvoltate din Africa, Asia şi America de Sud, pe care o poți contacta prin mâinile murdare sau prin apa şi alimentele contaminate.
- Înainte de a pleca în vacanță, poți cere informații suplimentare la Institutul Național de Sănătate Publică – Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.
- Fă-ți o mică trusă de voiaj, la îndrumarea unui medic, care să conțină medicamente esențiale!
Călătorii în siguranță vă dorim!
***Calatorinbascheti.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE prin butonul de share Facebook de mai jos.