Vrei să faci o incursiune în natură și nu știi unde? Îți dăm o idee pentru vacanța ta. Îți arătăm 10 lacuri de poveste din România, pe care trebuie să le pui pe lista de călătorii. Evident, că avem mult mai multe lacuri frumoase, cu peisaje de poveste, dar noi am ales să-ți povestim doar despre 10 dintre ele.
1. Lacul Ochiul Beiului – minunea naturală din inima Munților Aninei
Unde? Între Munții Aninei și Munții Locvei, la 310 metri altitudine, în Banatul Montan, în județul Caraș Severin.
În inima Munților Aninei, în Parcul Natural Cheile Nerei-Beușnița, se află unul dintre cele mai frumoase lacuri de la noi din țară: Lacul Ochiul Beiului, o splendoare de loc, pe care trebuie să-l vedeți vara aceasta. Este un paradis natural, pictat, parcă, de natura care s-a întrecut pe sine, un mic ochi de apă turcoaz, limpede, care nu îngheață niciodată, pentru că este alimentat de debitele puternice ale unui izvor carstic. Temperatura apei este constantă pe tot parcursul anului: între 4 și 8 grade. Lacul are 20 de metri în diametru și doar 3,6 metri adâncime. Suprafața lui este de 300 de metri pătrați și are o formă ovală.
Cazări de poveste, în zonă, vezi AICI!
De cum ajungi aici, vei zări prin pădure culoarea fascinantă a apei și vei fi uimit cât de limpede este, sunt nuanțe de turcoaz, verde pal și albastru deschis. În zilele însorite, razele soarelui pătrund în lac și îi conferă o strălucire deosebită, ai senzația că te afli în mijlocul unei povești cu zâne.
Unde te cazezi în Cheile Nerei?
Un loc super de unde poți explora zona, este Rocker’s Inn din Sasca Montană. Vezi cât costă o noapte de cazare AICI!
Legenda locului spune că un puternic bei din Imperiul Otoman ar fi răpit-o pe frumoasa fiică a unui cioban din zonă și ar fi închis-o într-un turn din Cheile Nerei, pentru că se îndrăgostise de ea. Tânăra ar fi reușit să scape din turn, cu o funie împletită din rochie, iar furios, beiul a dat ordin ca fata să fie ucisă. Lacrimile i s-au transformat într-un lac în culoarea ochilor lui, iar fata în râul Beușnița. Beiul și-ar fi pus capăt zilelor, chiar aici, în zona lacului.
O altă legendă spune că, aici, în noaptea de Sânziene, în jurul lacului, apar ielele pădurii, care sucesc mințile bărbaților cu farmecul lor. Să nu vă gândiți să faceți baie în Lacul Bei. Este interzis. Lacul este declarat monument al naturii și este protejat.
Cum ajungi? Punctul de pornire spre lac este din satul Potoc, de la cantonul silvic, poți ajunge, prin pădure, la Lacul Ochiul Beiului și la Cascada Beușnița. Traseul este ușor spre mediu și vei face două ore dus-întors.
Ce mai poți vedea în zonă?
Cascada Beușnița;
Cascada La Văioaga;
Tunelele romane;
Cascada Șușara;
Lacul Dracului.
Despre minunile naturale din Banatul Montan, am scris AICI!
2. Lacul cu pâlnie, un loc unic în lume
Într-o zonă superbă, din Apuseni, am găsit acest lac unic în lume, prin deversorul în formă de pâlnie. Lacul și Barajul Vida te impresionează indiferent de anotimp, pentru că apa își schimbă mereu culoarea: primăvara este de un verde intens, iar vara de culoarea smaraldului. Toamna apa capătă reflexii turcoaz, în timp ce iarna apa devine albăstruie.
Unde? Luncasprie, comuna Dobrești, județul Bihor, la 60 de km de Oradea, la 133 km de Cluj, la 533 km de București, la 550 km de Iași, la 192 de km de Timișoara.
Locul este și un rai al pasionaților de fotografie. De sus, barajul în formă de pâlnie îți dă senzația că formează o cascadă. De asemenea, reflexia apei și a copacilor creează un efect special. Lacul Vida se întinde pe o suprafață de 6 hectare și are o lungime de 2 kilometri. Barajul de la Luncasprie a fost construit în anul 1967, pentru a asigura cantitatea necesară de apă pentru a spăla minereul de bauxită extras din Munții Pădurea Craiului.
Pâlnia de pe lacul din Luncasprie are rolul de a prelua surplusul de apă şi de a-l duce în aval, cu ajutorul unor conducte foarte mari.
Ce mai poți să faci în zonă. Lacul Vida nu este o destinație unde poți să zăbovești prea mult. Este un loc de tranzit, dar foarte aproape vei găsi satul Roșia, una dintre cele mai mari comune din România. Tot aici poți vizita: Moara de Apă din Roșia, încă funcțională, Peștera cu Cristale, cătunul Runcuri, cu case de paie, Păstrăvăria Șoimuș. Poți face și numeroase drumeții în zonă, plimbări pe jos sau cu bicicleta.
Accesul se face ușor, cu mașina, până la lac.
Unde te cazezi. Sunt multe posibilități de cazare în zonă. Noi am ales să stăm cam la 50 km distanță, la pensiunea Apuseni Wild, pentru că aici am avut spa și piscină exterioară încălzită, amenajată sub o stâncă.
Vezi cât costă o noapte de cazare, AICI!
3. Lacul Scropoasa
Unde? Lacul Scropoasa, comuna Moroeni, județul Dâmbovița, în Munții Bucegi, la 1197 de metri altitudine.
Între satele Scropoasa și Dobrești, în Munții Bucegi, pe valea râului Ialomița, se află un baraj artificial, construit în anul 1929, care te va uimi prin frumusețea peisajelor: Lacul Scropoasa, întins pe o suprafață de 2,5 kilometri. Căderea de apă are 304 metri și o adâncime de 15 metri. Aici, s-a construit prima hidrocentrală din România, în 1936, care a fost închisă după ce a fost dat în folosință Barajul Bicaz.
Chiar dacă nu este un lac natural, locul are o frumusețe aparte. În zilele senine, cu mult soare, apa lacului devine turcoaz închis și îți dă senzația că te afli într-un loc exotic.
Și dacă tot ai ajuns aici, cel mai bun loc ca să faci fotografii sau să admiri peisajul este de pe un podeț, aflat în partea stângă a parcării. Trebuie să mergi cam 7-8 minute până la pod. Îți recomandăm să vii în timpul săptămânii, pentru că altfel, în weekend, este aglomerat și nu vei reuși să te bucuri de loc așa cum se cuvine.
Lacul se continuă, spre final, cu Cheile Orzei, cele mai înguste chei din România. În zonă, sunt două tunele care făceau accesul spre chei, care acum sunt închise și este interzis accesul turiștilor. Tot în zonă, se află și Cascada 7 Izvoare, un loc superb, despre care se spune că ar avea cea mai pură apă din lume.
Cum ajungi? Mergând pe DN1, dinspre București, se virează la stânga pe DN 71 la intrare în Sinaia. Apoi DJ 713 – Cabana Cuibul Dorului și stânga spre platoul Padina, unde drumul se bifurcă spre urmând Moroeni pe DJ 714 și spre Camping Zănoaga. Sunt două trasee: prin Cheile Zănoagei și pe șoseaua spre Moroeni, ca să ajungeți la lac. La jumătatea drumului, trebuie să lăsați mașina și să mergeți pe jos câțiva kilometri.
Dacă urmezi traseul spre Camping Zănoaga, îți poți lăsa mașina aici și apoi să începi drumeția pe traseul marcat cu cruce albastră. La un moment dat, traseul se bifurcă: spre Cascada 7 Izvoare și spre Lacul Scropoasa. Se poate ajunge și prin Cheile Zănoagei, însă traseul este destul de dificil, doar pentru cei aventuroși, și nu este recomandat în zilele cu ploi puternice.
Unde te cazezi? O cazare superbă există și în Platoul Padina, la MountHoff Retreat. Vezi cât costă o noapte de cazare aici!
Obiective turistice din zona Lacului Scropoasa
Cheile Orzei;
Cascada 7 Izvoare;
Lacul Bolboci;
Cheile Zănoagei;
4. Lacul Izvorul Muntelui
Unde? Lacul Bicaz, județul Neamț, la 4 km de orașul Bicaz și la 35 km de Piatra Neamț.
Lacul Izvorul Muntelui sau, mai simplu, Bicaz, așa cum mai este cunoscut, poate fi gura de oxigen de care aveți nevoie ca să mai ieșiți din tumultul orașelor. Sunt multe locuri de cazare în zonă, noi recomandăm două locații tare faine, unde veți avea un sejur reușit.
Pe lângă Lacul Bicaz, am trecut de multe ori, dar ne opream doar să facem câteva fotografii și cam atât. Am găsit și răgazul să stăm în zonă și să o descoperim pe îndelete, pentru că chiar este un colț de rai și merită să vă faceți o vacanță aici.
Este aer curat, liniște, oameni buni de pus la rană, iar zona vă oferă multe posibilități de relaxare. Faceți o plimbare prin satele din zonă să vedeți ce spectaculos este peisajul, care pe noi ne-a fermecat.
DE ȘTIUT: Lacul Bicaz de pe râul Bistrița este cel mai mare lac artificial, amenajat pe râurile interioare din România, cu un perimetru de 71 kilometri și o înălțime de 127 metri. Cota maximă a barajului este de 516 metri, iar cea minimă 434 metri. Barajul a fost construit între 1950 și 1960, de către deținuți politic, iar 22 de sate, cu peste 18.000 de locuitori, au fost strămutate, cu tot cu cimitire. Trei sate – Răpciunița, Cârnu și Reteș – fost înghițite de ape, iar biserica de la Hangu a fost dinamitată. Atunci când lacul mai scade, se văd ruinele fostei biserici. Din anii 2000, Lacul Bicaz este declarat rezervație naturală acvatică.
Vezi AICI o cazare de poveste, la Bicaz!
MISTERIOASA LEGENDĂ A LACULUI BICAZ
Locul are și o legendă interesantă. La “Coada Lacului”, în Poiana Largului, locul unde se întâlnesc drumurile care vin dinspre Moldova și Transilvania, este o stâncă în lac despre care se spune că ar fi ajuns aici după un pariu dintre diavol și Dumnezeu. Diavolul s-a lăudat că, până în zori, va fura o stâncă sacră de pe vârful Muntelui Ceahlău și va stăpâni lumea. A luat stânca, dar când se îndrepta spre Bistrița, a auzit cântecul cocoșilor și a scăpat-o în apă. Se spune că stânca s-ar muta noaptea, pentru că diavolul nu a renunțat să încerce să o ia. Legenda mai spune că atunci când dracul vine la stâncă, toate focurile se sting și toate animalele tac.
5. Lacul Roșu
Unde? Lacul Roșu, în partea centrală a Munților Hășmașului, la 983 de metri altitudine, pe Valea Bicazului.
Lacul Roșu s-a format, în 1837, în urma unui cutremur puternic, de 6,8 grade, care a antrenat alunecarea grohotișului de pe versanții Munților Ghilcoș și a blocat Valea Verescheului, creând astfel un baraj natural. Și astăzi se mai poate observa, pe oglinda apei, fosta pădure de brazi, care a fost măturată de aluviuni.
Lacul Roșu se întinde pe o suprafață de 12,6 hectare, are 2,6 kilometri lungime și 100-200 de metri lățime. Lacul are două brațe: cel dinspre Valea Oii, de 900 de metri lungime și cel din Valea Suhardului de 438 de metri lungime. Întinderea de apă are forma literei L.
Mai multe cazări de poveste, în zonă, vezi aici!
Temperatura media anuală aici este de 8 grade Celsius, cu două grade mai mult decât în depresiunile intramontane, ceea ce îi conferă un climat plăcut și benefic pentru tratarea insomniilor și a externuării psihice.
Obiective turistice în zonă
Poți face numeroase drumeții montane care pleacă din zona Lacului Roșu. Sunt peste 15 trasee turistice marcate, dintre acestea amintim: circuitul Lacului Roșu, Cheile Bicazului, Vârful Suhardu Mic, Vârful Suhardu Mare, Vârful Ucigașu.
Stațiunea Lacu Roșu;
Cheile Bicazului – Despre Cheile Bicazului, am scris aici!
Lacul Sfânta Ana;
Cheile Vârghișului;
Poiana Narciselor de la Vlăhița.
Legendele Lacului Roșu
Sunt multe legende legate de crearea Lacului Roșu. Una dintre ele face referire la culoarea roșie a apei și spune că ar proveni de la un cioban din zonă care ar fi fost surprins de aluviuni și a fost înghițit cu tot cu turmă, iar culoarea apei ar fi dată de sângele lor. O altă istorisire populară spune despre o poveste de iubire sfârșită tragic. O frumoasă fată din zonă, Estera, îndrăgostită de un tânăr, care a fost luat în armată, ar fi fost răpită de un haiduc și dusă între stâncile Suhardului Mic. Fata ar fi cerut ajutor spiritului muntelui, iar acesta ar fi prăvălit o ploaie cumplită, care i-ar fi prins pe amândoi sub stânci și așa s-ar fi format Lacul Roșu.
Cum ajungi? Lacul Roșu se află la 26 de kilometri distanță de Gheorghieni, pe DN 12C.
Unde te cazezi? Mai multe cazări de poveste, în zonă, vezi aici!
6. Lacul Albastru
Unde? Baia Sprie, jud. Maramureș
Este un loc care vă va fascina: un lac unic în Europa, aflat aproape de Baia Sprie, la poalele Munților Gutâi. S-a format, în anul 1920, prin prăbuşirea unei galerii de mină. Dacă aveți noroc să îi vedeți culoarea turcoaz, cu siguranță, vor ieși fotografii de pus în ramă. Apa lacului își schimbă culoarea în funcție de anotimp și de poziția soarelui: primăvara, lacul are culoarea albastră, vara tinde spre nuanțe de verde, chiar smarald, iar toamna devine verde închis.
Unde te cazezi? Vezi aici locuri de poveste în zonă
Cum ajungi?
Lacul Albastru se află în partea central vestică a județului Maramureș, în partea de nord a orașului Baia Sprie, la 530 de metri altitudine. Traseul începe chiar din oraș și este marcat cu o cruce roșie și cu cruce albastră dacă alegeți să veniți dinspre pârâul Tulbure.
Obiective turistice în zonă
- Biserica ortodoxă cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” – 1793;
- Biserica ortodoxă cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” – 1775;
- Casa iezuiților;
- Rezervația fosiliferă Chiuzbaia;
- Drumeții în Munții Gutâi.
7. Lacul Beliș
Unde? Beliș, județul Cluj, între Munții Gilăului, Masivul Vlădeasa și Muntele Mare.
Îți povestim, acum, despre un loc superb, mai puțin știut și mai puțin promovat, aflat chiar în inima Munților Apuseni: lacul Beliș-Fântânele, un lac artificial de acumulare, construit în anii ’70, în scop energetic pe râul Someșul Cald. În perioada comunistă, locuitorii din fosta comună Beliș, cu toate satele sale, au fost forțați să se mute, mai sus, spre munte, pentru că apa avea să înghită totul în cale: de la case, livezi, cimitir până la biserică.
Barajul se întinde pe o suprafață de 9,8 kilometri pătrați, are o lungime de 13 kilometri și o înălțime de 92 de metri. Vara, când nu ploua prea mult, se poate observa ruinele caselor abandonate și zidurile bisericii romano-catolice Urmanczy din Giurcuța de Jos, una dintre cele opt lăcașe de cult din România, înghițite de ape.
Obiective turistice din zona Beliș-Fântânele
- Cascada Vălul Miresei;
- Pârtia de schi de la Mărișel;
- Plimbări cu barca;
- Trasee și drumeții montane în Masivul Vlădeasa;
- Cetatea Bologa;
- Lacul Tarnița;
- Rogojel – cel mai impunător arbore sequoia din Apuseni.
- Cetățile Rădesei;
- Cheile Someșului Cald;
- Peșterile Urșilor, Alunu și Zmeilor.
Cum ajungi? Se poate ajunge doar cu mașina, pe traseul pe E 60 spre Oradea, apoi 108 C și, apoi, 103 C, iar drumul te va duce la Beliș.
Unde te cazezi? Sunt multe pensiuni frumoase și tradiționale în zonă. Noi am fost cazați la Colț de Rai. Vezi aici cât costă o noapte de cazare.
8. Lacul Colibița
Unde? Colibița, Bistrița Năsăud: la 165 km Cluj, la 489 km de București, la 455 km de Timișoara, la 285 km de Iași, la 248 km de Sibiu
Lacul Colibița se află răsfirată în satul cu același nume, la 830 de metri altitudine Este o opțiune perfectă de vacanță atât vara, cât și iarna pentru frumusețea peisajului, pentru diversele activități relaxante pe care poți să le faci aici, dar mai ales, pentru puritatea aerului.
Colibiței i se mai spune și ,,marea de la munte’’ sau ,,Alpii României’’, după ce un studiu a arătat că, dincolo de priveliștea care îți taie respirația, Colibița este unul din puținele locuri de la noi, unde aerul concurează la puritate cu cel din Alpi, de la cota de peste 2000 de metri altitudine.
Lacul are 13 kilometri lungime și o suprafață de 270 de hectare. Pe luciul apei se află câteva insule mici, care îi conferă locului un farmec aparte. Legendele locului spun că, pe fundul apei, s-ar mai afla biserica satului și că lacul ar fi blestemat și că ar cere, anual, tributuri de vieți omenești.
Obiective turistice în Colibița
Dacă îți place muntele, trebuie să vii la Colibița. Poți face numeroase excursii și drumeții în zonă, spre Tăul Zânelor ori trasee montane spre Vârful Bistricioru. Tot de aici poți ajunge la Vatra Dornei, prin Pasul Tihuța, 1200 metri altitudine. Se face și ciclism montan, caiac, alpinism, pescuit, plimbări cu hidrobiciclete sau cu barca pe lac.
Unde te cazezi la Colibița
În zonă, sunt multe resorturi și cazări spectaculoase cu piscine încălzite și iarna. Noi vă recomandăm Roser House Hotel Boutique. Vezi aici cât costă o noapte de cazare!
Panoramic Colibița – Pentru disponibilitate și prețuri vezi AICI.
Dacă doriți o cazare în mijlocul naturii, atunci Veranda 4M este locul potrivit. Vezi aici cât costă o noapte de cazare!
9. Lacul Siriu
Unde? Comuna Siriu, județul Buzău, Munții Buzăului.
***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și gestionarea pachetului de vacanță aparțin exclusiv proprietarilor pensiunii.
***Calatorinbascheți.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE la butonul de share Facebook de mai jos.