Calator in Bascheti

Descoperă paradisul conacelor. Top 8 conace de poveste unde să te cazezi o dată-n viață
Descoperă paradisul conacelor. Top 8 conace de poveste unde să te cazezi o dată-n viață

Cauți un loc liniștit, unde să fugi de lume și unde să te simți în siguranță? Vă povestim, astăzi, despre un ținut mai puțin explorat și mai puțin vizitat, cumva, subestimat, dar care are atât de multe să-i ofere turistului obosit de zgomotul orașului. Și unde mai pui că este un loc sigur în aceste vremuri ciudate pe care le trăim. Mergem împreună să explorăm Covasna – un tărâm care pe noi ne-a uimit prin simplitatea traiului autentic de la țară, prin viața așezată și arhaică, dar, mai ales, prin frumusețea peisajului.

Unde? Covasna – 230 de km de București, 430 de km de Constanța, 33 de km de Brașov, 280 km de Iași.

Așa-i că nu te-ai gândit să te duci, până acum, în vacanță, în Covasna, în Ținutul Conacelor? Nici noi. Până când am descoperit acest colț de rai, neatins încă de modernitate, cu castele și conace vechi, cu povești despre conți și contese, cu sate idilice și peisaje bune de păstrat în minte pentru mult timp. (foto: satul Micloșoara).

Este un loc tare frumos, care nouă ne-a deschis o altă perspectivă de a vedea vacanțele: reîntoarcerea la origini, la viața simplă, de la țară. Este liniștea de care te vei minuna, este țârâit de greieri, scârțâit de podea și miros de gutui. Aici timpul curge încet, firesc, și îți va da răgazul să-ți asculți gândurile și să simți natura. Este acea simplitate de care te vei îndrăgosti și care îți va da sentimentul că te-ai întors în timp, în copilăria lipsită de griji. (foto: Conacul Gaal).

În satele Covasnei, în Micloșoara sau Bicfalău, în Valea Zălanului sau în Belin, vei găsi autenticul, așa cum era pe vremuri: cu obiceiuri și meșteșuguri străvechi, cu ulițe neasfaltate, cu bucate gustoase, naturale, făcute din roadele pământului, și cu oameni care trăiesc după regulile nescrise ale naturii. Iar localnicii știu să facă turism de calitate, pentru că au făcut rai doar din ceea ce au avut. (sursă foto: visitcovasna.com).

“Este pentru oamenii care au văzut totul și care se reîntorc acasă, la natură și simplitate”, ne-a spus contele Tibor Kalnoky.

În Covasna, nu veți găsi lux, ci luxul simplității pe care puțini dintre noi și-l mai aduc aminte: fără telefon, fără televizor sau radio. Imaginează-ți cum ar fi să stai pe o pajiște cu o carte în mână. De când nu ai mai făcut asta?

TOP 8 CONACE DE POVESTE PENTRU O VACANȚĂ DE VIS

1. CASELE DE OASPEȚI ALE CONTELUI TIBOR KALNOKY

Camerele rustice ale contelui Kalnoky, prietenul prințului Charles, datează din anii 1800. În satul Micloșoara, din Covasna, contele a readus la viață căsuțe vechi, țărănești, le-a restaurat și le-a mobilat în stilul zonei. El și soția s-au implicat în reconstrucția celor patru case de oaspeți, care arată, exact, ca-n Transilvania de altădată.

Sunt 10 camere amenajate cu mobilă tradițională, recuperată de la localnici și restaurată atent. Până și așternuturile sunt tradiționale, lucrate de femeile din zonă. Este locul special, cum îi place contelui să spună, pentru turiștii care vor să aleagă nobilitatea rustică în locul confortului comercial.

Vezi cât costă AICI!

Ce poți face în zonă?

Poți vizita satul și poți lua parte la atelierele meșterilor tradiționali: (fierărie, etc), poți face echitație și excursii în zonă cu căruța. De aici, se poate ajunge ușor la Lacul Sfânta Ana,  la Lacul de Smarald de la Racoșul de Jos și la Cheile Vârghișului. Castelul Kalnoky se afla la doar câteva minute de mers pe jos de casa de oaspeți, iar aici poți vedea Muzeul Vieții Transilvănene. Serile, te poți delecta cu o bere locală, la Stone Pub, poți savura un gulaș și poți să vezi cum vin vacile de la câmp.

Vezi cât costă AICI!

2. CASELE DE OASPEȚI ALE PRINȚULUI CHARLES DIN VALEA ZĂLANULUI

Domeniul exclusivist al prințului Charles se află în Valea Zălanului, un sat izolat, în care trăiesc mai puțin de o sută de locuitori. Proprietatea se află la marginea satului, unde încep dealurile și idilicele pășuni cu flori. Te poți caza chiar în casa unde stă prințul Charles, atunci când vine în România.

Pare greu de crezut, dar este o cameră simplă, cu un pat vechi, cu un birou și câteva cărți. Dacă nu aș fi observat o fotografie cu Regina Elisabeta pe un perete, nu aș fi crezut că, aici, doarme prințul. Tocmai asta te uimeste: simplitatea încăperii. Sunt 10 locuri de cazare, în trei case tradiționale, cu piese de mobilier și tablouri alese chiar de Prințul Charles. Pensiunea are propria grădină de legume și livadă, ca oaspeții să se bucure de cele mai bune bucate ardelenești. Dacă vreți să ajungi aici trebuie să știi că ultimii șase kilometri până în sat sunt neasfaltați.

Ce poți face în zonă?

Te poți bucura, în primul rând, de liniște, pentru că nu prea este semnal la telefon. Poți face drumeții în zonă, poți admira păsările și poți învăța de la oamenii locului cum se face celebrul colac secuiesc.

3. ZABOLA ESTATE

Conacul Mikes a fost ridicat în secolul al 15-lea. A fost școală și sanatoriu, iar apoi a fost redat urmașilor contelui Mikes: Gregor și Alexander Roy Chowdhury, care au readus moșia la viață. Domeniul cuprinde un castel și patru clădiri anexe – trei dintre ele funcționează ca hotel – și se întinde pe mai bine de 50 de hectare.

Domeniul are două lacuri, patru iazuri de pescuit, pădure și pășuni. E locul magic, care, o dată ce i-ai trecut pragul, te duce spre un alt timp. Camerele, cu iz aristocratic, sunt atent decorate și primitoare. Șemineul, lămpile cu lumina caldă, muzică în surdină, mirosul de pâine proaspătă întregesc atmosfera de poveste a locului. Ingredientele sunt naturale, luate de la micii producători locali, iar bucatele sunt simple și delicioase, gătite de femeile din zonă. Există și un mic restaurant a la carte, cu mai multe feluri delicioase. (sursă foto: Zabola Estate).

Vezi cât costă AICI!

Ce poți face în zonă?

Poți vizita la observatorul de urși, poți vedea animale sălbatice și în parcul domeniului: căprioare, mistreți, urși, lupi, râși, etc.

4. HOTEL CASTEL DANIEL DIN TĂLIȘOARA

Am nimerit, din întâmplare, la Castelul Daniel, construit, pe la 1600, de familia nobiliară cu același nume din satul vecin, Vârghiș. Clădirea impunătoare și arhitectura renascentistă mi-au atras atenția, de la stradă, și am zis: ,,hai să-l vizitez”. Am fost uimită să văd fresce vechi de sute de ani, bine conservate și restaurate, care descriu evenimentele acelor vremuri: un turnir, o nuntă, etc.

Castelul a rezistat până în anii 1945, când nobilii au fost nevoiți să fugă din țară și l-au vândut pe nimic unor vecini. A urmat, apoi, distrugerea din vremea comuniștilor. În 2008, un cuplu de bucureșteni a avut inspirația să-l cumpere și să-l transforme în hotel-conac. Camerele sunt fabuloase, cu mobilier și decorațiuni făcute din lemn vechi, într-o abordare modernă. Mâncarea este pregătită atent, pentru gusturi nobile. (sursă foto: Castel Daniel).

Vezi cât costă AICI!

Ce poți face în zonă?

Poți participa la un tur istoric ghidat al castelului, te poți relaxa în grădină sau te poți răsfăța la o cină în stil renascentist. Poți, de asemenea, vizita și Castelul Daniel din Vârghiș, care nu este renovat, dar merită să-i treceți pragul.

5. CONACUL GAAL DIN DALNIC

Conacul Gaal se află în pitorescul sat Dalnic de la poalele munților Bodoc și datează din secolul al 19-lea. A aparținut familiei nobile Gal fiind situat pe locul casei părintești a pictorului Miklós Barabás și a fost renovat în 2014.

Proprietatea se întinde pe mai bine de 30 de hectare, pe dealuri, pajiști și păduri și vă oferă saună, jacuzzi, teren de fotbal și grătar. Sunt trei clădiri, cu 12 camere – vechiul conac și “Hambarul” – clădire recent construită în care se pot caza 25 de persoane. Sunt cinci săli de mese, două saloane și camere de joc la subsol. (sursă foto: Conacul  Gaal).

Vezi cât costă AICI!

Ce poți face în zonă?

În Dalnic, s-a născut Gheorghe Doja, statuia lui fiind în centrul localității. Poți vizita biserica reformată, unde se poate vedea una din cele mai noi descoperiri de rune secuiești.

6. CONACUL BENKE DIN MOACȘA

Conacul a fost construit în secolul al 19-lea în stil clasic și a fost renovat în anii din urmă. Ultimul proprietar a fost Laszlo Benke, care, în 1949, a fost deportat în Delta Dunării, iar castelul a devenit cooperativă agricolă.

Astăzi, locul combină confortul unui hotel de lux cu atmosfera unei case de oaspeți. Este locul ideal de relaxare pentru că oferă servicii de wellness și spa, poți juca tenis sau poți avea parte de o oră de echitație. (sursă foto: Conacul Benke).

Ce poți face în zonă?

Poți face drumeții în Munții Bodoc, care sunt aproape, sau poți vizita situl Mestecănișul de la Reci.

7. CONACUL NAGY DIN COȘENI

Conacul Nagy se află în Coșeni, un sat aflat foarte aproape de Sfântu Gheorghe, și a fost construit în anul 1802. Astăzi, este complet renovat și își așteaptă turiștii într-o atmosferă de început de secol 19, într-o locație liniștită, dar cu tot confortul zilelor noastre. Camerele sunt unicat și mobilate cu gust și cu mare atenție la detalii. Sunt 7 spații de cazare și un bar vintage la subsol. (sursă foto: Conacul  Nagy).

Vezi cât costă AICI!

Ce poți face în zonă?

Poți vizita bisericile fortificate, muzeele și galeriile de artă și prima școală românească din Sfântu Gheorghe. Aici este un muzeu unic în România, Muzeul Cinegetic, în care puteți vedea trofeele de vânătoare ale lui Nicolae Ceaușescu și nu numai. Neapărat să vedeți și Muzeul Carpaților Răsăriteni, dar și colecția privată de fiare de călcat din satul Arcuș.

Dacă vă place echitația, nu ratați centrul de calărie Vandon, situat la câțiva kilometri de Sfântu Gheorghe.

Pont: Dacă vrei să mâncați ceva inedit sau ca la mama acasă, vă recomandăm Erika Csoki – „home restaurantul” Erikăi Tőkés din Sfântu Gheorghe, concept unic în România, preluat din Cuba, din anii ’60, când Fidel Castro a interzis afacerile private. Practic, Erika și-a pus casa la dispoziția turiștilor și gătește împreună cu ei mâncăruri tradiţionale sau experimentează reţete noi. Plus, că vei gusta cele mai bune praline de ciocolată făcute în casă. Află mai multe AICI!

8. PENSIUNEA ZOLD DIOFA

Mergem acum în satul Bicfalău, satul cu cele mai multe case nobiliare din Covasna. Pe ulițe, vei putea admira 36 de imobile vechi din secolele 18-19. Aici, găsim pensiunea Zold Diofa, situată într-un loc mirific, în spatele unei livezi imense, aproape de pădure.

Proprietatea este compusă din două clădiri: prima este conacul Zatyi, construit în anul 1801, cu două camere, două băi, o cameră de zi și bucătărie utilată, iar cea de a doua clădire, recent construită, în stil vechi, are 6 camere cu baie proprie și o sală de mese care poate găzdui 35 de persoane.

Ce poți face în zonă?

Poți lua parte la o partidă de vânătoare, poți face drumeții, excursii în pădure, poți vizita biserica fortificată reformată construită în anul 1863. La câteva minute de pensiune, de pe vârful Zakany, poți admira Țara Bârsei, depresiunea Târgu Secuiesc și Munții Carpați. (sursă foto: Conacul  Zöld Diófa).

Mai multe detalii despre ce poți face în Covasna vezi pe www.visitcovasna.com.

Mai multe cazări de poveste din Covasna, vezi AICI!

De reținut:

***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și gestionarea pachetului de vacanță aparțin exclusiv proprietarilor pensiunii.

***Calatorinbascheți.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE la butonul de share Facebook de mai jos.

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *