Calator in Bascheti

Obiective turistice în Maramureș. 10 locuri pe care nu trebuie să le ratezi în Maramureș.
Obiective turistice în Maramureș. 10 locuri pe care nu trebuie să le ratezi în Maramureș.

Maramureșul are locuri de poveste, autentice, tradiționale, unde lemnul și oamenii frumoși și calzi spun povești uimitoare. Vă spunem, mai jos, ce nu ar trebui să ratați dacă ajungeți în Maramureș: de la bisericile monument UNESCO de la Șurdești și Plopiș, Cimitirul Vesel de la Săpânța până drumețiile prin Munții Rodnei.

1.Cascada Cailor 

Dacă ajungi în Maramureș, nu rata Cascada Cailor; este o minunăție a naturii care te va fascina. Este cea mai înaltă cascadă din România, șuvoaiele de apă prăvălindu-se peste stânci de la peste 97 de metri înălțime. Ajungi aici din Borșa, pe jos, pe un traseu montan, sau cu telefericul.

2. Mocănița de la Vișeu de Sus

La Vișeu de Sus, micul oraș pitoresc din Maramureș, veți avea parte de o călătorie unică, în natură, cu mocănița din Valea Vaserului. Traseul are o lungime de 21,6 kilometri, pornește de la Gara CFF Vișeu de Sus până la stația Paltin, iar călătoria durează cam trei ore pe un sens, cu o jumătate de oră pauză. Calea ferată a fost construită, în 1932, aproape de granița cu Ucraina, și este singurul tren cu aburi din Europa, care circulă pe o linie de ecartament îngust, fiind încă folosită în scopul ei original – cel al transportului de lemne.

3. Cimitirul Vesel de la Săpânța

Dacă spui Maramureș, spui inevitabil Cimitirul Vesel de la Săpânța, unde moartea nu este văzută ca o trecere tragică, ci, mai degrabă, ca o celebrare a vieții. Ia un răgaz și citește epitafele în versuri de pe cruci. Te vei amuza. Tradiția crucilor sculptate care povestesc cu umor viața defuncților a început în 1930 când un localnic, Stan Ion Pătraș, și-a făcut o cruce de stejar.

VEZI AICI LOCURI DE POVESTE UNDE SĂ TE CAZEZI ÎN MARAMUREȘ

4. Memorialul Durerii

Ați fost vreodată la Sighetu Marmației? Orașul din Maramureș, aflat la granița cu Ucraina, vă oferă numeroase obiective turistice de neratat. Este locul ideal să vă cazați dacă vreți să vizitați Maramureșul Istoric, pentru că, de aici, ajungi foarte ușor la Memorialul Durerii, la Mocănița de pe Valea Vaserului sau la Cimitirul Vesel de la Săpânța.

5. Bisericile de lemn – Mănăstirea Bârsana

Sunt peste 100 de biserici de lemn în Maramureș, cu turle înalte care par că se înalță până la cer, pe care trebuie să le vizitați – Rohia, Peri Săpânța, Botiza, Biserica de lemn din Poienile Izei, Șurdești și Plopiș – dar cea mai frumoasă este considerată Mânăstirea Bârsana, construită la începutul secolului al XVIII-lea, pe locul unui fost cimitir. Localnicii au ridicat mânăstirea, aici, tocmai pentru a oferi protecția lui Dumnezeu celor trecuți la veșnicie. Opt dintre ele fac parte din patrimoniul mondial UNESCO.

VEZI AICI LOCURI DE POVESTE UNDE SĂ TE CAZEZI ÎN MARAMUREȘ

6. Satul Breb

Vrei să cunoști Maramureșul tradițional? Atunci fă o vizită în satul Breb și vei avea ce vedea și ce fotografia. Breb este simbolul Maramureșului autentic, unde încă se mai păstrează tradițiile, casele vechi de lemn, cu ale lor porți impresionante, biserica atât de frumoasă, ulițe autentice, neasfaltate. Este și locul de care s-a îndrăgostit Prințul Charles.

7. Rezervația Pietrosul Rodnei

Fă o drumeție spre Pietrosul Rodnei, impunătorul vârf muntos, care se poate observa aproape din orice colț de Maramureș! Și pe bună dreptate, pentru că este cel mai înalt vârf din Carpații Orientali. Vei avea parte de peisaje numai bune de pus în ramă, te vei putea odihni la Lacul Iezer și vei putea vedea toată zona de sus, de la 2303 metri. Urcarea este destul de dificilă, durează cam opt ore, iar traseul începe din orașul Borșa.

8. Lacul Albastru

Este un loc care vă va fascina: un lac unic în Europa, aflat aproape de Baia Sprie, la poalele Munților Gutâi. S-a format, în anul 1920, prin prăbuşirea unei galerii de mină. Dacă aveți noroc să îi vedeți culoarea turcoaz, cu siguranță, vor ieși fotografii de pus în ramă. Apa lacului își schimbă culoarea în funcție de anotimp și de poziția soarelui: primăvara, lacul are culoarea albastră, vara tinde spre nuanțe de verde, chiar smarald, iar toamna devine verde închis.

9. Pasul Prislop

Dacă vrei să vezi peisaje de-ți vor tăia răsuflarea, fă o călătorie în Pasul Prislop, cea mai înaltă trecătoare din Carpații Orientali, situată la 1416 metri altitudine. Vei vedea Obcinele Bucovinei, Munții Rodnei, cu vârfurile Ineu și Pietrosu Rodnei, și izvoarele Bistriței Aurii. Pasul Prislop leagă Maramureșul de Bucovina, având o lungime de 50 de kilometri și este considerat locul cu cele mai frumoase peisaje naturale de la noi.

10. Turnul lui Ștefan din Baia Mare

Aproape de Piața Libertății și cea centrală, dacă ajungeți prin Baia Mare, dați o fugă să vedeți Turnul lui Ștefan, ridicat în secolul al XV-lea. Este turnul folosit drept clopotniță a fostei biserici Sfântul Rege Ștefan din oraș.

VEZI AICI TOP 14 LOCURI DE POVESTE UNDE SĂ TE CAZEZI ÎN MARAMUREȘ

***Calatorinbascheți.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE la butonul de share Facebook de mai jos.

 

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *