Calator in Bascheti

Paradisul neștiut al României, ascuns în munți. Ajungi doar pe o scară, printre stânci
Paradisul neștiut al României, ascuns în munți. Ajungi doar pe o scară, printre stânci

România încă mai are colțuri de rai, neatinse de modernitate, unde viața este simplă, adevărată și plină de sens. Sunt crâmpeie autentice ale vremurilor demult apuse, pe care trebuie să știm să le prețuim și să le conservăm. Îți arătăm un loc surprinzător, rupt de lume, unde, cu greu poți ajunge: Ineleț din Caraș-Severin.

Satele uitate de lume, dar aproape de nori: Ineleț și Scărișoara

Unde? Cătunele Ineleț și Scărișoara, comuna Cornereva, județul Caraș-Severin, Parcul Național Domogled-Valea Cernei.

Am fost, recent, într-o incursiune prin Banatul Montan și ne-am propus, încă de la început, să ajungem și la Ineleț, cătunul izolat, în munți, unde știam că va fi o provocare și o adevărată aventură ca să facem tot traseul montan și să urcăm pe scările abrupte.

Am pornit dis-de-dimineață, de la pensiunea din Valea Cernei, de la vreo 15 kilometri distanță de Băile Herculane. Am ajuns pe DN67D și am lăsat mașina la șosea, lângă un refugiu de lemn, cu un semn care indica drumul spre cătun. Am trecut un podeț de lemn, peste râu, și am început urcușul până la scări, nu înainte de a citi, atent, panoul de la începutul traseului, care te avertiza că drumeția nu este pentru cei care au probleme cu inima sau au rău de înălțime.

Distanța nu este foarte mare, până la prima porțiune de scară, dar panta fiind foarte abruptă urci cu greu și trebuie, din loc în loc, să stai să-ți tragi sufletul. De sus, de pe cărarea îngustă, peisajul este ireal de frumos. Vezi, de sus, crestele spectaculoase ale Munților Cernei, care par că se prăvălesc spre vale.

În jumătate de oră, am ajuns la scările de lemn și când le-am văzut, am stat puțin să ne facem curaj să urcăm, pentru că ultima porțiune este extrem de abruptă, iar scara este, practic, ridicată pe stâncă într-un unghi de 90 de grade. Trebuie să urci încet, cu grijă, să te sprijini de sfoara de lângă peretele de stâncă, pentru că, lângă tine este direct prăpastia. Nu recomandăm acest traseu celor care nu sunt inițiați în drumețiile de munte sau care vin fără echipament adecvat. Este destul de periculos.

 Vezi aici locuri de cazare superbe în zonă

După ce treci de scări, în 40 de minute, ajungi, în primul sat, la Scărișoara, apoi, la Ineleț, cătune situate la peste 1000 de metri altitudine, în sălbăticie. Aici, mai locuiesc doar câteva familii și duc o viață simplă, ca la începuturi. Nu au curent electric, nici drumuri sau dispensar. Panourile electrice i-au apropiat, cumva, de civilizație, dar nu au putere prea mare pentru o mașină de spălat sau pentru un frigider. Oamenii trăiesc din creșterea animalelor și din ce își pun în grădină. Exista, în anii din urmă, aici și o școală, dar a fost închisă, pentru că nu erau prea mulți copii în sat.  Dacă vrei să rămâi la Ineleț, sunt săteni te pot găzdui o noapte sau două.

Scările au fost ridicate, în anii ’70, ca să le faciliteze oamenilor o legătură mai rapidă spre oraș. Există și un alt drum prin pădure, mult mai lung și mai dificil de parcurs. Și, poate, vă întrebați cum se aprovizionează sătenii de sus cu alimente. Tot pe scări. Ne-am întâlnit cu o localnică și ne-a spus că se duce în Băile Herculane să ia un sac de faină și îl va duce în sat, pe scări. Am rămas uimiți.

 Vezi aici locuri de cazare superbe în Herculane

Unde te cazezi? Te poți caza în Băile Herculane sau în zona Valea Cernei, unde sunt numeroase pensiuni.  Vezi aici locuri de cazare superbe în Herculane

Obiective turistice în zona Herculane

Rezervațiile Domogled-Cheile Carașului-Beușnișa, Cascadele Bigăr, Beușnișa, Peștera Comarnic, Parcul Natural Porțile de Fier, Sfinxul Bănățean, Lacul Dracului, Ochiul Beiului, Semmeringul Bănățean. Vezi mai multe aici! 

Despre alte obiective turistice din Banatul Montan, am scris aici! 

Călătorii inspirate vă dorim!

***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și gestionarea pachetului de vacanță aparțin exclusiv proprietarilor pensiunii.
***Calatorinbascheți.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE la butonul de share Facebook de mai jos.

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *