Calator in Bascheti

Povestea deșertului din inima Apusenilor, unde a mai rămas doar turla bisericii
Povestea deșertului din inima Apusenilor, unde a mai rămas doar turla bisericii

Scriem, de obicei, doar despre locurile frumoase ale României, dar vrem să-ți spunem, astăzi, o poveste tristă din anii în care natura nu era respectată, ci doar exploatată și distrusă. Cum se tot zice, pe bună dreptate, trebuie să privim în urmă ca să învățăm din greșelile trecutului și să nu le mai repetăm. Vorbim despre dezastrul ecologic, din anii ’70, din satul Geamăna din Munții Apuseni, locul înghițit de o haldă de steril toxică de la cariera de cupru din Roșia Poieni, care, mai nou, a devenit o atracție turistică extremă… din capitolul: așa nu!”.

Mulți turiști străini, dar și români vin aici curioși să vadă efectele devastatoare ale omului asupra naturii, să fotografieze turla bisericii, scufundată în nămol, singura care mai amintește de fosta așezare a moților. Da, ar trebui să vedem măcar o dată-n viață așa ceva, ca să ne dăm seama, dacă nu știam până acum, că suntem datori să avem grijă de tot ceea ce ne înconjoară, pentru că este casa noastră și a generațiilor care vin după noi.

Geamăna, satul dispărut unde turiștii vin să vadă dezastrul ecologic

Unde? Comuna Lupșa, din județul Alba, pe Valea Arieșului.

Dacă ajungi la Geamăna, peisajul gri, imaginea tristă cu turla bisericii, care abia se mai vede de sub deșeurile de steril, și pământul pustiit, toate îți dau un sentiment de neputință și te gândești cum s-a putut întâmpla așa ceva.

Satul Geamăna era, în 1977, o așezare liniștită, în munți, unde trăiau peste o mie de moți, mai exact, 400 de familii până când Nicolae Ceaușescu a dat ordin ca satul să fie evacuat pentru a fi transformat într-un lac de decantare – Valea Șesii – pentru deșeurile toxice de la mina din Roșia Poieni, pe atunci cea mai mare din Europa.

Aici, în zonă, se află cel mai mare zăcământ de cupru și de aur din România. Oamenilor li s-au promis case noi, chiar în apropiere, la vreo 7 kilometri de sat, dar și despăgubiri generoase, însă au fost mutați la peste 100 de kilometri distanță și nu au primit prea mulți bani. Mulți au plecat din sat, cu tot ce au putut să-și mai ia din gospodării, doar câțiva locuitori au rămas în zonă și s-au stabilit pe dealurile din jur.

Halda de steril a înghițit totul în cale: case, morminte, biserica. Tot ce a mai rămas este turla bisericii, care, în curând, va fi și ea acoperită de deșeuri, pentru că lacul crește, în fiecare an, cu peste 100 de centimetri.

Sunt porțiuni unde apa are o culoare ireală, din cauza toxicității, este de un verde crud ori roșiatică.

Zona Apusenilor este superbă și ai ce face și ce vedea aici. Poți face numeroase drumeții și vizita satele din zonă.

  • Rezervația Naturală Detunata Goală;
  • Rimetea, Albac, Horea, Gârda de Sus, Arieșeni;
  • Roșia Montană;
  • Rezervația Naturală Molhașurile Căpățânii.

Vă puteți caza în Arieșeni, sunt multe pensiuni tare frumoase, cu mâncare locală, iar de aici poți pleca spre multe obiective și trasee turistice din Apuseni.

Vezi aici locuri de vis, unde poți să te cazezi

Acest articol face parte din campania independentă ,,Călătorește cu inima”, realizată de Călător în Bascheți pentru un turism responsabil, sustenabil și de durată. Protejează natura, ai grijă de ea și las-o curată! 

Călătorii inspirate vă dorim!

***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și a gestionării pachetului de vacanță aparțin exclusiv proprietarilor pensiunii.
***Calatorinbascheti.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE prin butonul de share Facebook de mai jos.

 

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *