Calator in Bascheti

Obiective turistice din Vatra Dornei. 12 locuri pe care nu trebuie să le ratezi la Vatra Dornei
Obiective turistice din Vatra Dornei. 12 locuri pe care nu trebuie să le ratezi la Vatra Dornei

De ce ai face un concediu la Vatra Dornei? Îți dăm 12 motive bine întemeiate mai jos. Orașul-stațiune este considerat „perla Bucovinei’’, fiind situat la granița dintre Ardeal și Moldova, în pitoreasca depresiune a Dornelor, la confluența Bistriței Aurii cu Dorna. Veți fi uimiți să descoperiți peisaje ireal de frumoase, fie iarnă sau vară, viața domoală, fără ceas, mâncare bună și oameni tare primitori. În plus, ai atât de multe de făcut și de vizitat în zonă.

Unde? Vatra Dornei, jud. Suceava, la 112 km de Suceava, la 89 km de Bistrița Năsăud.

1.TELESCAUNUL DIN VATRA DORNEI

Vrei să vezi cum arată orașul de sus? Nu rata o plimbare cu telescaunul. Îl poți lua de pe strada Negrești și după o plimbare de 25 de minute, vei ajunge la 1300 de metri, unde peisajul este de vis. Se vede ca-n palmă tot Bazinul Dornelor, înconjurat de Munții Rodnei și Călimani.

2. VÂRFUL OUȘORU

Din orice colț al orașului te-ai afla, nu poți să nu observi semețul munte care domină așezarea. Este vârful Oușoru, (1639 de metri), parte din Masivul Suhard, pe care se poate ajunge, după o drumeție de câteva ore, din comuna Dorna Candrenilor.

3. COMUNA DORNA CANDRENILOR

Și dacă tot ești la Vatra Dornei, merită să dai o fugă chiar lângă oraș, pe drumul care duce spre Bistrița, după satul Roșu, ca să descoperi o comună tare frumoasă: Dorna Candrenilor, cu case tipic bucovinene, din lemn, decorate la exterior cu motive traditionale – florale sau geometrice și cu oameni care încă mai poartă costumul popular. Ceea ce te va impresiona aici va fi, cu siguranță, peisajul de poveste, pentru că localitatea este aflată chiar la poalele Oușorului. (foto: Primăria Dorna Candrenilor).

4. COMUNA DORNA ARINI

Satele din jurul orașului Vatra Dornei sunt considerate ,,perlele Bucovinei’’ și printre cele mai frumoase așezări din România. Satul Dorna Arini, aflat în bazinul Țării Dornelor, pe malul Bistriței, vă va oferi acea relaxare de care ai nevoie, pentru că, în natură, problemele și gândurile buclucașe dispar. De sus, dacă îndrăzniți să urcați pe coline, se pot vedea, în depărtare, Munții Suhard, Călimani, Giumalău și Pietrosul Bistriţei.

5. CIOCĂNEȘTI – COMUNA MUZEU

Ciocăneştiul, situat pe Valea Bistriței, între Vatra Dornei și Botoș, este considerat unul dintre cele mai frumoase sate din țară. A fost inclus de ,,Lonely Planet” pe locul 6, în topul celor mai colorate destinații de vacanță din Europa. Pe lângă zona de poveste, Ciocăneștiul este unic în țară prin felul în care localnicii au știut să-și păstreze tradițiile. Aici sunt peste 600 de case, decorate cu motive tradiționale bucovinene. Până și postul rural de poliție și școala sunt împodobite cu flori și forme geometrice colorate. Și asta pentru că localnicii sunt obligați prin lege să respecte tradiția. Satul datează de prin anii 1400, când domnitorii Moldovei veneau aici, la meșterii din zonă, ca să-și facă arme.

6. PARCUL NAȚIONAL CĂLIMANI

Este locul unde odată ajunși, nu ai mai vrea să pleci. Este natură pură, liniște și frumusețe. Desfășurat pe 24.000 de hectare și aflat la 25 de kilometri distanță de Vatra Dornei, Parcul Național Călimani este alcătuit din mai mulți munți vulcanici. Aici se află cel mai mare crater vulcanic de la noi, cu un diametru de aproape 10 kilometri. Încă din 2003, este considerat arie protejată.

7. REZERVAȚIA 12 APOSTOLI

Dacă ai poftă de drumeție, nu rata Rezervația Geologică 12 Apostoli din Munții Călimani. Sunt stânci misterioase, în vârf de munte, care au chip de om și nume mitologice și religioase: Moșul, Mucenicul, etc. Traseul începe din satul Gura Haitii și se ajunge sus, destul de ușor, în vreo două ore.

8. CASTELUL DRACULA

Nu departe de oraș, prin pasul Tihuța, puteți ajunge la Castelul Dracula, aflat în primul sat din județul Bistrița Năsăud: Piatra Fântânele. Drumul până aici este extrem de pitoresc, iar așezarea vă va intra la suflet, pentru că este ireal de frumoasă. Castelul în stil medieval a fost ridicat în anul 1983, la 1200 de metri altitudine. Este locul descries în romanul “Dracula” a lui Bram Stoker. Prin trecătoarea Tihuța – Borgo Pass – avocatul Jonathan Harker călătoreşte spre Bistriţa, de aici este luat și dus la castel la contele vampir.

9. REZERVAȚIA TINOVUL MARE

La 20 de kilometri distanță de Vatra Dornei, în comuna Poiana Ștampei, se află cea mai mare rezervație de turbă din România, întinsă pe aproape 700 de hectare. Tinovul, de fapt, o zonă mlăștinoasă, în care se acumulează turba, un sol foarte bogat. Ce poți face aici? Pe un podeț de lemn întins pe mai bine de 2 kilometri, poți admira în voie această minunăție a naturii.

10. REZERVAȚIA NATURALĂ GIUMALĂU

Amatorii de natură și drumeții pot alege un traseu uimitor în cea mai mare pădure de molid din Europa, aflată în Masivul Giumalău, la peste 1200 de metri altitudine. Se ajunge aici din satul Valea Putnei, de-a lungul râului Putna Mare.

11. MUZEUL ETNOGRAFIC DIN VATRA DORNEI

Muzeul se află chiar în centrul orașului, iar dacă îi veți păși pragul veți găsi peste 1800 de exponate din cultura populară bucovineană – de la costume populare, ceramică până la obiecte casnice sau de artizanat – care vă vor spune povestea zonei.

12. DEALUL RUNC

Dacă vrei să ai și o altă perspectivă asupra orașului, poți să te urci pe Dealul Runc. Traseul pornește chiar din oraș, la capătul străzii Republicii, unde veți găsi câteva scări destul de abrupte. Aveți curajul să le urcați și veți vedea cât de frumos arată Vatra Dornei, de sus, de la înălțime.

BINE DE ȘTIUT: LEGENDA ȘI ISTORIA ORAȘULUI VATRA DORNEI

Legenda spune că domnitorul Dragoş Vodă ar fi venit în zonă și s-a îndrăgostit de Dorina, o tânără păstoriță de-a locului. Aflat la vănătoare, domnitorul a vrut să ucidă o căprioară, însă, din greșeală, săgeata a nimerit-o pe fată. Dragoș Vodă a înmormântat-o pe Dorina chiar în pădurea în care a ucis-o, iar râul și locul au fost botezate după numele fetei – Dorna și Vatra Dornei (Vatra Dorinei).
Orașul este atestat documentar încă din secolul al XVI-lea, fiind o mică urbe comercială meşteşugărească. După anul 1775, Dorna a intrat sub stapânire austriacă, iar în acești ani, aici se amenajează băile cu ape terapeutice minerale. În 1899, a prins contur stațiunea balneoclimaterică, prin amenajarea mai multor izvoare cu apă minerală.

Pentru alte locuri uimitoare de cazare, vezi AICI!

 VEZI AICI TOP 10 CELE MAI FRUMOASE LOCURI DE CAZARE DIN BUCOVINA!

***Calatorinbascheți.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE la butonul de share Facebook de mai jos.

 

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *