Calator in Bascheti

Satul secret, făcut din piatră, pe care trebuie să-l vizitezi
Satul secret, făcut din piatră, pe care trebuie să-l vizitezi

Știai că în România există un sat de piatră? Recent, într-un tur prin Apuseni, am descoperit acest loc special, din județul Cluj. Un sat întreg construit din piatră: de la case și garduri, până și magazinul din sat este tot din piatră. Am fost aici împreună cu prietenii noștri care locuiesc în Cluj și nici ei nu știau de acest sat. Hai să-l descoperim!

Chidea, satul de piatră din Apuseni

Unde? Chidea, comuna Vultureni, județul Cluj: la 44 de km de Cluj-Napoca, la 353 de km de Timișoara, la 490 de km de București, la 405 km de Iași. 

Chidea este ca un muzeu în aer liber. Totul aici este făcut din piatră extrasă de la trei cariere din zonă. Ceea ce ne-a impresionat a fost cât de bine și-au păstrat localnicii tradiția de câteva sute de ani, în contrast cu construcțiile moderne, ce se înalță haotic în alte zone ale țării. Acest sat nu este doar de vizitat pentru cei care caută locuri mai puțin populare, ci și un exemplu de cum tradițiile pot fi păstrate vii, într-o lume care se schimbă rapid.

Vezi aici unde te cazezi în Chidea

Satul a fost atestat documentar în 1332. Este un loc străvechi, unde poți să vii să te plimbi pe ulițele-i idilice. Este acel colț de rai neștiut, rămas neschimbat, parcă, de secole. Deși așezarea este destul de mică, în sat, sunt patru biserici care pot fi vizitate: Biserica Reformată-Calvină (secolul al XIII-lea), Biserica Romano-Catolică „Sf. Ioan Nepomuk” (1766), Biserica Unitariană (1902), Biserica de lemn (1764) cu hramul „Sfântul Gheorghe”. Locul are un farmec aparte. Oamenii sunt calzi și primitori, nerăbdători să-ți povestească istoria locului. Intră în vorbă cu tine atunci când văd străini pe ulițe, mândri de așezarea lor.

Vezi aici unde te cazezi în Chidea

Ce poți să faci aici?  Să te plimbi pe ulițe și să admiri casele, să faci drumeții în natură, pentru că satul este situat într-o zonă pitorească de dealuri, cu aer curat și natură pură. Este ca o întoarcere în copilărie, la bunici. După Revoluție, s-a amenajat aici un muzeu al satului, care, acum, este închis, dar localnicii au zis că se va deschide curând.

Cum ajungi. Din Cluj, urmezi drumul spre Apahida-Răscruci-Borșa-Ciumăfaia. Ultimii kilometri sunt neasfaltați, dar practicabili. Nici în sat nu este asfalt. Îți recomandăm să îți lași mașina la intrare în sat. Apoi, ia la pas străduțele pitorești, unde fiecare piatră spune o poveste. Nu e un loc turistic aproape deloc, dar există în zonă câteva variante de cazare.

Unde te cazezi? Vezi aici locuri de cazare în zonă! 

Călătorii inspirate vă dorim!

***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și a gestionării pachetului de vacanță aparțin exclusiv proprietarilor pensiunii.

***Calatorinbascheti.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE prin butonul de share Facebook de mai jos

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *