Calator in Bascheti

Ținutul spectaculos al cascadelor, locul magic din România, de văzut anul acesta
Ținutul spectaculos al cascadelor, locul magic din România, de văzut anul acesta

Avem o țară de poveste, cu locuri incredibile, care merită descoperită pe îndelete. O zonă spectaculoasă mai puțin explorată și mai puțin promovată este cea a Munților Banatului, care te va fascina prin biodiversitate, trasee montane, peisaje de vis, mâncare autentică și oameni primitori. Bijuteriile ascunse ale acestei zone sunt salba de cascade spectaculoase de pe Cheile Nerei și din apropiere. Îți arătăm 5 cascade, neștiute, pe care le poți explora vara aceasta.

5 cascade mai puțin știute, de vizitat în Banatul Montan

1.Cascada Burăul Mare

Unde? Munții Locvei, Moldova Nouă, județul Caraș-Severin, aproape de satul Padina Mare, Parcul Natural Porțile de Fier.

Cascada Burăul Mare, aflată într-o pădure, în Munții Locvei, este o minunăție a naturii, cu ape repezi, învolburate, care se prăvălesc peste stânci și mușchi verzi, de la o înălțime de 30 de metri și formează un peisaj de vis. Apa a săpat în stâncă, în partea de sus, o cavitate impresionantă, iar, dacă privești de jos, ai senzația că șuvoaiele țâșnesc, direct, din perete.

Se formează o perdea densă de aburi albicioși și zgomotoși, care dau locului un farmec aparte. Se spune că aici ar fi o zonă cu aer pur, curat, benefic pentru organism. Legenda locului povestește despre faptul că localnicii veneau aici ca să scape de strigoi și să-i înece în apele cascadei, însă, ei erau atrași, fără scăpare, în mrejele cascadei. De aceea, i se mai spune și ,,cascada moroilor’’.

Cum ajungi? Cascada este ușor accesibilă de la șosea, ajungi pe drumul DC 49, spre Padina Matei. După 8 kilometri, pe partea stângă, este o parcare, unde îți poți lăsa mașina, și începi traseul de 500 metri prin pădure. Este foarte ușor, nu urci deloc, ba chiar zona este amenajată, din loc în loc, cu băncuțe. Traseul poate și parcurs și de copii.

2. Cascada Modavița

Unde? Munții Locvei, Moldova Nouă, județul Caraș-Severin, aproape de satul Padina Matei, la 2 kilometri de Cascada Burăul Mare, Parcul Natural Porțile de Fier.

Pare Cascada Bigăr? Seamănă puțin, însă este sora sa mai mică, Cascada Modavița, la fel de frumoasă și de pitorească. Apa curge de la 15 metri înălțime, pe stânca acoperită de mușchi. Trebuie să vii aici primăvara sau toamna, pentru că ploile abundente vor face ca debitul cascadei să crească și astfel căderea de apă va fi mult mai impresionantă.

Cazări de poveste, în zonă, vezi AICI! 

Cum ajungi? Cascada Modavița se află aproape de șosea, la 50 de metri distanță, și este ușor accesibilă, pe un traseu, prin pădure. Ajungi aici tot pe DC 59, spre Padina Matei, la 8 kilometri de Moldova Nouă.

3. Cascada Șușara

Unde? Sasca Montană, județul Caraș-Severin.

Cascada Șușara, formată pe pârâul cu același nume, se află în Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița, în pitoreștii Munții ai Locvei. Din comuna Sasca Montană, se ajunge pe un traseu ușor de o oră, superb, în care poți observa și alte căderi de apă mai mici și chiar un mic lac turcoaz.

Ultima porțiune de traseu este puțin mai dificilă, pentru că ori treci prin apă, ori pe lângă stâncă, unde poți să te sprijini de cabluri. Apa cade de la 15 metri înălțime, spectaculos, în două trepte, pe mușchii verzi și creează un decor de vis.

Cum ajungi? Din capătul comunei Sasca Montană, există un indicator care îți spune că intri în Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița. De aici, urmează traseul cu cruce albastră până la cascadă.

Unde te cazezi?  Vezi o cazare spectaculoasă în zonă, aici! 

4. Cascada Cârșa

Unde? Defileul Minișului, la 4 kilometri de Cascada Bigăr, județul Caraș-Severin.

Vă spunem despre o altă cascadă, mai puțin știută, pe care am descoperit-o întâmplător pe marginea drumului, atunci când ne întorceam de la Cascada Bigăr. Căderea de apă, de aproximativ 30 de metri, curge, idilic, peste stâncile înalte, care ascund o peșteră. Am vrut să o vedem mai de aproape însă vegetația era crescută și a acoperit cărarea care ducea spre cascadă, așa că ne-am mulțumit să o admirăm doar de la șosea.

Cazări de poveste, în zonă, vezi AICI! 

Cum ajungi? Cascada Cârșa se află la 14 kilometri de orașul Anina, în direcția Bozovici.

5. Cascada La Văioaga

La Văioaga este o altă minune a naturii, pe care nu trebuie să o ratați. Căderea de apă este formată pe râul Bei, pe stânci calcaroase și pe mușchi, care îi dau un farmec aparte. Are 6 metri înălțime, iar, la bază, apa se strânge într-un lac turcoaz-albăstrui. Ca să poți să vezi mai bine spectaculoasa cădere a apei să vii aici după ploi sau după ce se topesc zăpezile.

Cum ajungi? Cascada La Văioaga se află pe marginea drumului care leagă Podul Bei de Ochiul Bei, pe Valea Beiului. La șosea, există un indicator care îți indică traseul spre cascadă. Este ușor de parcurs, căderea de apă aflându-se foarte aproape.

Vezi aici și alte cascade din Banatul Montan și din Apuseni

Partener de mobilitate ne-a fost Quark Motors din Arad. Vezi mai multe aici. A fost o aventură, de o săptămână, în care am testat noul Amarok și nu ne-a dezamăgit. A făcut față chiar și celor mai dificile trasee și provocări montane, pe care le-am parcurs în Munții Banatului.
Îi mulțumim lui Radu Anderca de la Rocker’s Inn, pentru răbdare, pentru traseele minunate pe care ni le-a făcut și pentru că ne-a fost ghid în această aventură minunată. 

De reținut! Să ne bucurăm de frumusețile naturii și să le lăsăm intacte pentru toți cei care vor veni după noi. E important să păstrăm locurile pe care le vizităm curate, aruncând gunoiul doar în locurile destinate.

Călătorii inspirate vă dorim! 

***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și a gestionării pachetului de vacanță aparțin exclusiv proprietarilor pensiunii.
***Calatorinbascheti.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE la butonul de share Facebook de mai jos.

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *