BUCOVINA, COLT DE RAI
Cum ar fi sa petreceti, ca-n copilarie, la gura sobei, cu lemnul trosnind in foc, cu mamaliga cu hribi pe masa, intr-o casa veche din inima Bucovinei? Sa traiti ca un adevarat fiul al locului ca acum o suta de ani?
- SATUL BUCOVINEAN – O REINTOARCERE LA COPILARIE
“Satul bucovinean” este pensiunea-muzeu din satul Breaza. Un om de afaceri bucurestean a avut curajul sa scoata la lumina sapte case taranesti vechi de peste 200 de ani, aduse, bucata cu bucata, din imprejurimile satului. Camerele sunt decorate cu mobilier unic, traditional.
Nu lipsesc oalele de lut, costume populare bucovinene si mancarea facuta ca pe vremuri, pe plita: mamaliga, sarmale ca la mama acasa, si cate si mai cate bunataturi din zona. Unde mai pui ca toate produsele sunt chiar din gospodarie. Nu vreau sa fiu subiectiva, ca, deh, sunt din Bucovina, dar un asemenea loc merita vazut macar o data-n viata. Nu credeti?
CUM SE AJUNGE?
Satul este in locul numit „Paraul Negrei”, la o distanta de 94 km de Suceava, la 30 km de Campulung Moldovenesc si la 13 km de Fundu Moldovei.
CAT COSTA ?
170 lei/noapte, de persoana, cu mic dejun si cina. Rezervarile se fac pentru cel putin 3 nopti.
2. LA ROATA – TRADITIA DAINUIE IN TIMP
Traditiile se duc mai departe: La Roata, in Gura Humorului. Cinci case vechi de 120 de ani, decupate, parca, din povesti, va asteapta sa le treceti pragul si sa le aflati istorisirile ascunse. Au fost stramutate, lemn cu lemn, din satele din zona. Au chiar si nume: Vasile, Anastasia, Zenovia, Elisabeta si Dumitru. Ce spuneti? Si daca aveti noroc sa ninga, un astfel de loc va va purta, clar, cu gandul la ulita copilariei si la casa bunicilor. Ca doar esti in Bucovina: acolo, unde te descoperi si te regasesti, dupa un an nebun de munca.
Bucatele sunt alese, pe masura locului, si provin de la producatorii locali, dar si din ferma proprie. Pe langa aceste bijuterii arhitecturale, gazdele va propun si cazare moderna.
CAT COSTA ?
3 nopti de cazare: 950 de lei de persoana, cu mic dejun si cina. Bucovinenii s-au pregatit sa va intampine cu mancare gatita ca la mama acasa, sa luati masa, in straie traditionale, si sa ascultati frumoasele cantece ale locului.
CUM SE AJUNGE?
Pensiunea este amplasata la doar 500 de metri de centrul orasului Gura Humorului. Este usor de ajuns.
3. CASA POVESTE- PENSIUNEA MUZEU
Sa va spun, acum, despre un alt loc minunat: Casa-Poveste din Campulung Moldovenesc. Veti fi uimiti sa vedeti ca arata: exact, un muzeu in aer liber. Sunt, de fapt, 4 case de pe vremea imperiului austro-ungar perfect conservate, dar dotate modern.
Domeniul se intinde pe doua hectare, are si iaz cu crapi si carasi, parc de aventura cu tiroliana si escalada. Locatia este clasificata la patru stele. Si daca tot sunteti in dulcea Bucovina, nu ar fi rau sa gustati din meniu traditional al zonei. Ca, in weekend, nimeni nu e la dieta, right? Bunatatile sunt facute cu ingrediente naturale din propria camara: bors de sfecla rosie, ciorba campulungeana, hribi cu smantana si mamaliguta, ca sa nu mai zic de tochitura cu mamaliga de barabule.
CUM SE AJUNGE?
Este situata, pe valea paraului Sandru, in nordul Masivul Rarau. Se ajunge usor din orasul Campulung Moldovenesc.
CAT COSTA ?
160 de euro/persoana/ 3 nopti de cazare/ 4 zile. Gazdele va propun sa descoperiti traditiile autentice din Bucovina, sa vizitati manastirile din zona sau sa faceti o drumetie pe Masivul Rarau.
CE POTI FACE IN ZONA?
Partia Mestecanis
Partia din Gura Humorului
Partia din Vatra Dornei
Herghelia Lucina
Transraraul – Pietrele Doamnei – Masivul Rarau
Manastirile pictate ale Bucovinei
Muzeul Oualor Incondeiate