Calator in Bascheti

3 locuri neștiute, cu apă ca-n Maldive, la o oră și jumătate de zbor de România
3 locuri neștiute, cu apă ca-n Maldive, la o oră și jumătate de zbor de România

Vrei să descoperi vara aceasta locuri incredibil de frumoase? Îți dăm trei idei, care cu siguranță, îți vor face o vacanță de vis. Știm că mulți dintre voi ați fost în Antalya, în Turcia, dar ați vizitat Lacul Salda ori Insula Suluada ori Piscina Cleopatrei? Despre aceste minuni mai puțin știute și mai puțin promovate, îți spunem acum. Îți povestim și cum ajungi și cât costă o vacanță în Antalya – zona cu climă blândă, unde nu sunt temperaturi negative vreodată. Este tărâmul magic al Turciei, care te va cuceri prin istorie, plaje de vis, insule de poveste, dar, mai ales, prin hoteluri cu servicii de top, la prețuri bune, dar și ape turcoaz, ca-n Maldive.

DESCOPERĂ MINUNILE NATURALE ALE TURCIEI, MAI PUȚIN ȘTIUTE

1.INSULA SULUADA – MALDIVELE TURCIEI

Dacă vrei să faci baie în ape limpezi, turcoaz și vrei să vizitezi o insulă de vis, nu trebuie să zbori chiar până în Maldive. Insula Suluada, numită de turci, Insula Cascadelor – se află pe coasta Antalyei și este locul unde trebuie să ajungi ca să vezi ce minunății a desenat aici natura. Este deschisă turiștilor doar patru ani. Este bine să vii aici în luna mai sau septembrie, când nu este atât de aglomerat. Vara, temperaturile sunt destul de ridicate, în jur de 40 de grade, iar afluxul de turiști, în zonă, mult prea mare ca să poți să te bucuri de loc.

Cum ajungi în Insula Suluada?

Din regiunea Antalyei, din toate stațiunile, sunt excursii de o zi spre insulă, cu prânzul inclus pe vas. Costă 45 de euro de persoană și vei petrece trei ore în Golful American și în Golful Kargıcak.

Transferul cu autocarul din Antalya spre portul Adrasan, de unde te îmbarci, durează în jur de trei ore.
Pont 1: să vă luați încălțăminte pentru apă, locul este pietros.

2. PAMMUKKALE ȘI PISCINA CLEOPATREI – CEL MAI VECHI SPA DIN LUME

Ați auzit, cu siguranță, de perla Turciei: Pamukkale sau Castelul de Bumbac – considerat de localnici a opta minune a lumii. Și, pe bună dreptate: sunt piscine naturale, de culoare albă, terasate în calcar, cu apă termală, poate, cel mai vechi spa al lumii. Aici venea și Cleopatra, regina Egiptului, ca să-și mențină frumusețea. Poți face baie în apele termale, costă 10 euro de persoană, ca să te scalzi în piscina antică a Cleopatrei.

Apa are o temperatură constantă de 37 de grade. Este un loc cu o energie aparte, care te va liniști și îți va da relaxarea de care ai nevoie, chiar dacă în jurul tău, sunt, poate, sute de turiști. Terasele naturale sunt incluse din 1998, în patrimoniul mondial UNESCO.

Tot aici, se află și orașul antic Hierapolis, orașul sfânt, cu ruine impresionante, cu un amfiteatru superb. Este o fostă aşezare antică greacă, înfințată de Eumenes al II-lea, regele Pergamului, iar numele său vine de la Hiera, frumoasa soţie a lui Telefos, fondatorul Pergamului.

Pont: Trebuie să știi că nu toate piscinele au apă, unele dintre ele sunt secate, dar locul merită să-l vizitezi. Este impresionant.

Cum ajungi la Pammukale?

Poți veni pe cont propriu din Antalya sau din Kusadasi, intrarea costă 11 euro de persoană, iar locul poate fi vizitat între orele 6.30 și 20.00. Noi am ales să luăm o excursie din Antalya, prin Destine Holidays, agenția cu care ne-am rezervat toată vacanța în Turcia. Costă 45 de euro de persoană, este o excursie de o zi, destul de solicitantă, pentru că vei face 700 de kilometri dus-întors. În tur, ai inclus toate mesele, Lacul Salda, Pamukkale și două opriri la magazine: unul de opal, iar celălalt de vinuri făcute din rodie. Vă recomandăm să nu zăboviți prea mult la magazine, iar, dacă vreți să cumpărați ceva, să negociați drastic, chiar cu 80 la sută mai puțin decât prețul cerut inițial.

3. LACUL SALDA – LOCUL MIRACULOS AL TURCIEI, CA PE PLANETA MARTE

Este un lac superb, din provincia Burdur, de origine vulcanică, aflat la 1200 de metri, deasupra nivelului mării, cel mai adânc din Turcia: 196 de metri adâncime. Este un loc mai puțin știut de români, o rezervație naturală, unde merită să ajungi pentru culoarea ireal de turcoaz a apei și pentru nisipul alb. Poți chiar să faci aici o cură cu nămolul alb, plin de minerale benefice pentru bolile pielii. Lacul Salda a atras atenția cercetătorilor de la NASA, care presupun că locul are proprietăți similare cu cele ale craterului Jezero de pe Marte. Turcii îl numesc, din nou, Maldivele Turciei, pentru că, în zilele cu soare, poți vedea turcoazul deosebit al apei.

Cât costă o vacanță în Turcia și unde te cazezi?

Noi am venit prin Destine Holidays – cea mai ieftină vacanță de 7 nopți la ei începe de la 519 euro de persoană/ zbor/ transfer/ mese incluse. Noi am ales să stăm în două hoteluri premium: Rixos Downtown Antalya și Rixos Premium Belek. (foto 1 și 2 Rixos Premium Belek, foto 3 Rixos Downtown Antalya)

Vezi mai multe oferte de vacanță în Antalya, vara aceasta, AICI

Prețurile pentru această perioadă sunt foarte bune. De exemplu, la Rixos Downton Antalya: 1240 de euro/pers/7nopți/ all inclusive/cu zbor charter din București până la început de iunie. Este hotel cu raport preț/calitate foarte bun.

La Rixos Premium Belek: 1909 euro de pers, tot până la început de iunie și 1789 de euro de pers, la final de octombrie/7 nopți/ all inclusive/ zbor charter, în limita locurilor disponibile.

Pont: Ne-a plăcut faptul că oricine se cazează în lanțul Rixos are intrare gratuită, ori de câte ori, vrea la celebrul parc de distracții Land of Legends.

Vezi mai multe oferte de vacanță în Antalya, vara aceasta, AICI

Cum ajungi?

Aproape din toate marile orașe ale României sunt zboruri charter spre Antalya, iar zborul durează în medie cam o oră și jumătate.

Obiective turistice din Antalya

Orașul Vechi – Kaleici;

Muzeul din Antalya;
Acvariul din Antalya;
Muntele Tahtali;
Orașele Antice Termessos și Perge;
Plaja Konyaalti;
Cascada Duden;

Templul lui Apollo;
Land of Legends – Disneyland-ul Turciei;

Aspendos – unul dintre cele mai bine conservate teatre romane din lume, unde are loc, anual, un festival internațional de operă și balet;
Biserica Sfântul Nicolae;
Canionul Saklıkent;
Orașele Side, Lara, Alanya, Manavgat, Belek;
Satul Cirali.

ESENȚIAL DE ȘTIUT!

Cum sunt plajele din Antalya?

  • În partea de vest a Antalyei, sunt plaje cu pietriș, iar, în est, de la Lara spre Belek, Side și Alanya sunt plaje cu nisip și intrarea lină în apă. Tot aici sunt și cele mai multe resorturi child friendly.

Cum este vremea în Antalya?

  • Cea mai bună perioadă pentru plajă este din luna aprilie până în octombrie. Mai bine veniți în mai-început de iunie sau în septembrie-octombrie când prețurile sunt mai mici, iar temperaturile acceptabile. Vara este foarte cald, iar temperaturile pot ajunge până la 50 de grade.
  • Dacă dorești un ghid, v-o recomandăm pe Maria, vă lăsăm și numărul de telefon: 00905079568274. Este o fostă profesoară din Piatra Neamț, care trăiește de mai bine de 20 de ani, în Antalya, și îți poate explica, pe îndelete, de la istorie, obiceiurile turcilor până la mâncare, tradiții și obiective turistice.

Ce bani să ai în Turcia?

  • Nu veni cu lire turcești din România, cursul este foarte imprevizibil și mai mult pierzi.
  • În Turcia, se poate plăti și cu euro și cu dolari, chiar și la cumpărăturile de la supermarket.
  • Nu te sfătuim să folosești cardul, mai bine să aveți cash, pentru că, la bancomat, comisioanele sunt chiar și până la 20 la sută din suma pe care o vei retrage. Atenție și la restaurant, dacă vreți să plătiți cu cardul. Sunt comisioane mari.
  • Dacă totuși vrei să schimbi banii în lire, nu schimba în aeroport, unde cursul este foarte mic, ci, în oraș, la casele de schimb unde cursul este foarte bun.

Fă-ți asigurare!

  • Neapărat să vă faceți asigurare, dacă se întâmplă ceva, costurile analizelor și ale spitalizării sunt foarte mari.
  • O mașină de închiriat, pe zi, costă în jur de 40 de euro, pentru care vei avea nevoie de pașaport, permis, datele cardului, de obicei, turcii nu percep nicio garanție. Benzina costă în jur de un euro/litrul.
  • Țara este foarte sigură, iar turcii sunt foarte ospitalieri cu turiștii.
  • La obiectivele turistice culturale naționale, cum ar fi muzee, orașe antice, etc., se plătește doar în lire, nu în euro, dar poți plăti și cu cardul.

Ce mănânci în Antalya?

  • Încearcă piaz – salată tradițională de fasole cu sos de tahini, ayran și chiftele cu lipie. Cea mai bună mâncare este la locantă – restaurantele lor tradiționale pe care le găsești la orice colț de stradă, dar, atenție, nu se servește alcool.

  • Dacă vreți o experiență deosebită, nu ratați restaurantul Nemo din Antalya, este singurul restaurant subacvatic din Turcia, unde poți mânca alături de rechini. O porție de fructe de mare pentru două persoane cu băuturi incluse costă în jur de 100 de euro.

Călătorii inspirate vă dorim!

***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și gestionarea pachetului de vacanță aparțin exclusiv proprietarilor pensiunii.
***Calatorinbascheți.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE la butonul de share Facebook de mai jos.

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *